Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sisu med Hannu

STAVANGER (Dagbladet): Vikings Hannu Tihinen fører an i tidenes inntog av utlendinger i en norsk cupfinale. I dette intervjuet avslører han ikke bare hemmeligheten bak sisu, men også sannheten om finnenes syn på svensker, vodka, mobiltelefoner og fjernsynsteater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finns så mange myter om finner. De fleste er akkurat det, bare myter, smiler Hannu Tihinen.

Finnen er klippen i Norges beste midtforsvar. Og den Viking-trener Benny Lennartsson selv sier han er helt avhengig av skal lykkes for at Viking tar hjem cupgullet.

- Jeg liker ikke helt at han sliter litt med en muskel i mageregionen. Backlinja vår har vært årsaken til at vi har holdt stand i høst, sier Lennartsson bekymret.

Men selv vil ikke Tihinen høre snakk om at den lille skaden skal hindre ham fra å bringe tilbake cupgullet de tapte for Odd i fjor.

- Du vet, jeg finner bare fram sisupastillene, ler han.

Sisubilde

Men sisu er egentlig ikke noen spøk for finner. Det er et begrep, et ord som beskriver en psykisk tilstand med dype røtter i finsk kultur.

- Ja, det er litt vanskelig å forklare. Det er en følelse du jobber lenge med. Noe hardt du bygger opp inni deg, som får deg til å gi alt.

Og det er den følelsen han letter etter i helga.

- Vi spøker jo litt med det. Hvis du har en pose med smågodt, så sier man at «her har jeg en pose sisu».

- Det hadde kanskje vært et bra produkt å selge i forbindelse med cupfinalen, Hannus sisutabletter?

- Ja, he, men du kan ikke si tabletter. Da tenker folk doping. Du må kalle det pastiller, ler Hannu.

I fjor fikk Tihinen et forstørret bilde av Odds seiersmål i finalen i gave av Dagbladet. På bildet ligger finnen utslått med panneluggen i nettmaskene. Bak ham jubler Odd-spillerne.

- Det bildet hadde jeg framme i mange dager etterpå. Jeg så på det og prøvde å finne svar på hvorfor det gikk galt. Den tomhetsfølelsen jeg hadde da, kan ikke beskrives. Men når man ser på bildet, så sier det mer enn tusen ord.

- Jeg tror jeg skal ta fram bildet og se på det før jeg reiser til Oslo. For å finne sisu, og for å minne meg selv om at jeg ikke vil oppleve å tape en gang til.

Svenskevits

Hannu Tihinen frykter ikke Bryne, men tror at Viking vil få det tøft mot jærbuenes duellsterke spillerstall. På Tihinens karakteristiske svenskfinske rogalandsdialekt, er det lett å høre at han har et nært forhold til prestisjen som ligger i lokaloppgjøret. Og han vet å provosere.

- Jeg er kommer selv fra ei lita bygd oppi Nord-Finland som kanskje er litt småharry, men Bryne er verre, en skikkelig harry plass, sier han og ler høyt.

At han møter en haug med svensker er også helt greit.

- Du vet, finner ser jo på nordmenn som litt dumme. Men dere er langt fra så dumme som svenskene. I Finland har vi en lang rekke svenskevitser, ler han

- Hva da med treneren din Benny, han er jo svensk?

- Ja, men han er unntaket fra regelen. Han er den klokeste svensken jeg kjenner, og så har han humor. Nei, Benny har lært meg vanvittig mye de to årene jeg har vært i Viking.

Samtalen dreier seg over på finskemytene igjen.

- Vodka?

- Ja, Koskenkorva og Finlandia. Ærlig talt har jeg ikke peiling på det. Jeg drikker nesten aldri. Helt sant. Men det var nok mer utbredt i Finland før.

- Nokia?

- En suksess. Det er flott å se at folk over hele verden bruker finsk telefon. I Finland er det obligatorisk. Der er det synd å gå rundt med Ericsson hjemme, he, he.

Føler seg mistenkt

- Langrenn og doping?

Hannu blir plustelig litt spakere.

- Heldigvis var jeg i England under Lahti-VM. Men dopingskandalen var et hardt slag for alle finske sportsmenn. Også for meg. Heldigvis har jeg selv blitt dopingtestet mange ganger etterpå.

- Har du følt deg mistenkeliggjort?

- Ja, litt, fordi det skaptes et inntrykk av at finner generelt har sett litt lett på dette med å bruke ulovlige midler. Og det er ikke sant.

Sisu er definitivt ikke doping. Og derfor stiller Tihinen proppfull av denne finske tilstanden i morgensdagens kamp.

- Jeg har spilt mange store kamper. I vinter var jeg med da West Ham slo United i FA-cupen på Old Trafford, men den norske cupfinalen kommer opp mot den presatsjonen. Og i år skal jeg ikke tape.

STYRKE: Vikings Hannu Tihinen (i midten) stiller som Vikings mest kjente utlending i cupfinalen i morgen. Sammen med seg har han spissen Ben Wright (t.h.), midtstopperkollega Toni Kuivasto og keeper Bo Andersen (i bakgrunnen).
Hele Norges coronakart