Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sitter fast på gutterommet

Derfor herjer Thomas Alsgaard med Playstation-generasjonen.

 SPREKERE ENN DE FLESTE:  Som trener for de svenske langrennsgutta for noen år siden skjønte Thomas Alsgaard at han fortsatt kunne følge de beste i sporet med litt trening. Her med kompisen Anders Södergren. FOTO: Tormod Brenna/Dagbladet
SPREKERE ENN DE FLESTE: Som trener for de svenske langrennsgutta for noen år siden skjønte Thomas Alsgaard at han fortsatt kunne følge de beste i sporet med litt trening. Her med kompisen Anders Södergren. FOTO: Tormod Brenna/Dagbladet Vis mer

NOEN DAGER på avstand virker kanskje Thomas Alsgaards NM-bronse på 15 km forleden som en større utfordring for folkehelsa enn for det norske VM-laget. Når en 39-åring, som egentlig la opp som konkurranseløper for sju år siden, så raskt kan komme tilbake til norsk elitenivå, angår det mer enn selve dette langrennsfeltet:

•• Thomas sitt sensasjonelle comeback forteller om et generelt fysisk forfall.

Ute i virkeligheten er ikke Playstation-generasjonen på langt nær like kvikke som foran spillkonsollene.

VANLIGVIS er knapt det store NM-feltet i herrelangrenn den plassen du først leter etter tegn på fysisk forfall. Tradisjonelt har dette vært konkurransen for de absolutt best trente idrettsfolkene våre med opp mot 200 delvis profesjonelle løpere med tjukkere treningsdagbøker enn noen andre norske utøvere.

Desto mer utfordrende var NRK-kommentator Alsgaards avstikker tur/retur headsettet til NM-løypa. Med et ganske tidlig startnummer endte han avslappet tilbake i kommentatorjobben der han småpratet inn den en tapende unggutten etter den andre.

Det var da sammenheng mellom fødselsår og prestasjon begynte å bli interessant også helt inne i dette mest eksklusive norske idrettsselskapet.

THOMAS ALSGAARD er født tidlig i 1972. Han vokste opp i et TV-landskap der det norske kanaltilbudet for unger var begrenset til NRK og rakk så vidt Commodore-feberen som drev inn på gutterommene fra først på 80-tallet.

Det var hans jevnaldrende som løftet norsk toppidrett til et nytt internasjonalt nivå fra rundt 1990. Da var det fortsatt en så bred fysisk plattform i befolkningen at det var mulig å utvikle talenter i mange øvelser. Spørsmålet nå er om dette basisnivået er i ferd med å synke så mye at selve toppidretten får trøbbel.

LANGRENN er en røff utholdenhetsøvelse der sportslig utvikling gjerne tar sine treningsår. Likevel er ikke konkurransetida på en 15km lenger enn at distansen vanligvis gir muligheter også for de yngste. Denne gangen var noen av de beste unge opptatt med junior og U-23 VM, men helhetsbildet er tydelig:

•• Rennets to klart beste løpere var født i 1982 (Eldar Rønning) og 1984 (Martin Johnsrud Sundby).

•• Beste løper født på 1990-tallet, Ånund Lid Byggland, kom først på 22. plass.

Men det er mer tidsdifferansene enn plasseringene som overrasket på Steinkjer. Under helt jevne forhold i en ganske enkel løype var 39 år gamle com back-løperen Alsgaard rundt to minutter raskere enn beste 21-åring, og ellers tre, fire minutter foran de fleste av de yngste NM-løperne. Selv om bronsevinneren er et skiteknisk vidunder med særlig evne til å prikke inn toppform, speiler denne avstanden en oppsiktsvekkende stor fysisk forskjell mellom idrettsgenerasjonene.

DETTE er en utviklingen som sannsynligvis har pågått i mange år, selv om det mangler presise sammenlignbare tester for å måle graden av fysisk forfall.

Likevel har det vært tegn nok. I fjor lå for eksempel snittkarakteren til norske rekrutter for militærtjeneste under stryk. De fleste gutta klarte ikke 20 situps, 16 armhevninger, 4 kroppshevninger og 2.23 i stille lengde. I samme gruppa har målinger påvist 10 prosent reduksjon i det gjennomsnittlige O2-opptaket de siste 30 åra. Blant det som skulle være elitesoldatene på vei inn til Krigsskolen økte snittida på 3 000 meter med 42 sekunder bare fra 2 000 til 2 005.

De siste tiårene har også Norges idrettshøgskole redusert de fysiske opptakskravene flere ganger for å få fylt opp studieplassene sine, før selve prøven i sin helhet forsvant i fjor.

DENNE tilbakegangen både i folkehelse og generell idrett er det som nå synes helt opp i den eksklusive langrennstoppen. Og den kan fortsette. For når vi først leker med årgangene, er det tross alt bare en 16-åring som herjer i denne sammenhengen:

•• Først 4. desember 1994 lanserte Sony Playstation; kanskje den største tidstyven inn i den hverdagen som før ble brukt til fysisk lek.

Sånn kan det bli nye NM-medaljer på Thomas Alsgaard og andre gamlinger i mange år framover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling