SUKSESS: Ungdoms-OL på Lillehammer ble en suksess. Foreløpig har ikke det satt noe fart i debatten rundt en ny norsk OL-søknad. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: Ungdoms-OL på Lillehammer ble en suksess. Foreløpig har ikke det satt noe fart i debatten rundt en ny norsk OL-søknad. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sitter på gjerdet og ser OL-ilden slukne

Idretten venter på politikerne. Politikerne venter på idretten.

(Dagbladet): Dagbladet er godt kjent med at det brenner en viss OL-iver i store deler av norsk idrett etter Ungdoms-OL på Lillehammer.

Men sårene etter de mislykkede - og nylig avsluttede - prosessene både i Tromsø og OL har foreløpig ikke grodd nok til at idretten tør ta sjansen på å starte en ny debatt nå.

I stedet setter store deler av norsk idrettsbevegelse sin lit til at landets politiske ledelsen skal invitere til en ny OL-diskusjon. I så fall er idretten klar.

- Noen må ta ballen, og etter min mening må det være politikerne, sier en idrettsleder til Dagbladet.

Ikke tema nå - Jeg tror kanskje det er litt tidlig for idretten å ta et nytt initiativ nå Kommer det derimot en bestilling fra regjeringen om at Norge bør arrangere et nytt OL, er situasjonen en annen, sa Jorodd Asphjell, stortingsrepresentant for AP og medlem i Idrettsstyret til Dagbladet under Ungdoms-OL.

Ifølge vår nyutnevnte kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er det lite som tyder på at det vil skje.

- Vi har nettopp hatt en bred debatt i folket, og vi må respektere at det bare er halvannet år siden sist, sier hun om en eventuell ny norsk OL-søknad med tanke på et arrangement i 2026.

Om Asphjells uttalelse, sier hun:

- Jeg er kjent med at dette ikke er noe norsk idrett stiller seg bak, så jeg tolker dette som et utspill fra en stortingsrepresentant fra arbeiderpartiet. Vi har nettopp hatt en bred behandling av OL-saken av både idretten og politisk. Selv arbeiderpartiet må skjønne at vi ikke kan ha et pågående seminar om OL-saken. 

Dermed signaliserer Hofstad Helleland at OL-tanken akkurat nå er ikke-eksisterende sett fra regjeringens ståsted.

Frykter lokaliseringsdebatt Idrettspresident Tom Tvedt har heller ikke vært spesielt villig til å dempe OL-ballen, i alle fall ikke offentlig. Han har signalisert at han ikke vil stoppe en debatt om den kommer, men gir heller ikke inntrykk av at han vil gå i angrep.

- Først skal Ungdoms-OL evalueres, har Tvedt sagt.

Idretten er også litt skeptisk til en ny lokaliseringsdebatt. Oslo og Tromsø har spilt seg selv ut over sidelinja. Men selv om Lillehammer har åpenbare fordeler i navnet sitt og historien sin, i sine allerede eksisterende anlegg, i sin politiske vilje til å arrangere og ikke minst på grunn av jubelrusen etter Ungdoms-OL, arbeides det aktivt i Trondheim om å komme i søker-posisjon, trolig i tospann med svenske Åre.

Trondheims akilleshæl er at de sannsynligvis får tildelt ski-VM i 2021 eller 2023.

Uansett, en ny opprivende lokaliseringsdebatt har idretten verken lyst til eller tid til.

OL-tilhengerne i norsk idrett ønsker seg en tverrpolitisk flertallsallianse mellom Høyre og Arbeiderpartiet

- Så får heller Erna overtale regjeringspartner Siv Jensen på kammerset, sier en kilde til Dagbladet.

Pamper i buss Foreløpig er det lite som tyder på at noe slikt er i emning. Men at det snakkes sammen på uformelt vis på mange plan, er ingen hemmelighet.

Den påståtte Oslo-arrogansen, kombinert med et IOC som ble stemplet som over-pompøst, satte en stopper for Oslos søknad. Folket ville ikke vite av den slags.

Idrettsbevegelsen mener Lillehammer har helt andre forutsetninger. Ikke minst for å samle norsk idrett, de store sommerforbundene inkludert, bak en ny OL-søknad.

Anleggene i stor grad ligger der allerede, gjenbruks-OL klinger godt. Dessuten pekes det på IOC-sjef Thomas Bachs reformer - kall det gjerne folkeliggjøring - av IOC.

På Lillehammer snakkes det enda om at alle de 11 limousinene som ble observert under ungdoms-lekene, inneholdt norske statsråder. IOC-medlemmene ble kjørt i buss.

Om det alene er et tegn på at pampekultiren er på hell, er usikkert.

Det eneste som egentlig er sikkert, er det at det ikke blir noe liv i en ny norsk OL-debatt før en av aktørene går på ballen.