Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Situasjonene som kunne ha reddet Brasil: - Klar straffe

Brasil er ute av VM. Men spørsmålet er om de ble snytt for en sjanse til å ta seg til semifinale helt i sluttminuttene.

STRAFFE? Vincent Kompany feller Gabriel Jesus i sluttminuttene. Foto: REUTERS/John Sibley
STRAFFE? Vincent Kompany feller Gabriel Jesus i sluttminuttene. Foto: REUTERS/John Sibley Vis mer

Brasil var forhåndsfavoritt før VM i Russland. Derfor sender det sjokkbølger at de er ute allerede etter kvartfinalen. VM-drømmen gikk rett og slett i tusen knas da Belgia sendte fotballstormakten ut av mesterskapet.

Også for fire år siden ble Brasils VM-drøm knust, og det på brutalt vis. Den gangen røk de for Tyskland, som til slutt vant mesterskapet. Ved pause ledet tyskerne 5-0, og satte resultatet til 7-1.

Nok en gang må de reise hjem i skuffelse. Men i sluttminuttene presset Brasil noe enormt, og man kan nesten si det var ufortjent at de ikke fikk noen utlikning.

HYLLES: Antoine Griezmann scoret 2-0 for Frankrike mot Uruguay etter en stygg keepertabbe. Franskamnen lot være å feire, det imponerer dommer Svein-Erik Edvartsen. Programleder: Øyvind Godø Vis mer

- Klar straffe

Og brasilianerne ropte på straffe helt i sluttminuttene, da Gabriel Jesus ble felt av Vincent Kompany. Jesus var allerede i ubalanse, men Kompany la ham helt i bakken.

Situasjonen ble diskutert i NRK-studio etter kampen, der de resonnerer seg fram til at dommeren ikke dømte straffe fordi ballen ikke er i spill. Likevel er NRKs ekspertpanel med Lise Klaveness og Carl-Erik Torp krystallklare:

Det var straffespark.

- Jeg synes den er tvilsom, og synes det burde vært dømt straffe til Brasil, sier Carl-Erik Torp.

Klaveness er enig:

- Jeg synes den er helt klar. Han er i ubalanse, og blir klippet helt ned av Kompany. Men de dømmer nok ikke straffe basert på at ballen ikke var i spill, sier Klaveness.

Snytt to ganger

Men ikke nok med det: Ekspertene mener at Brasil ble snytt for straffe to ganger. Senere ble Neymar også felt med det som var en klar dytt i ryggen fra Thomas Meunier. Der skulle det ikke vært noen tvil.

Her var NRK-ekspert Egil «Drillo» Olsen krystallklar:

Det var straffespark.

- Soleklar straffe, sa han.

En som er uenig, er dommer Svein-Erik Edvartsen. Han mener at verken Jesus-situasjonen eller Neymar-dytten på overtid var straffespark.

- Lett kontakt - ingen straffe. I tillegg overspiller han, melder Edvartsen.

Sosiale medier reagerer

KLAR STRAFFE: Det mente Drillo. Foto: REUTERS/Murad Sezer
KLAR STRAFFE: Det mente Drillo. Foto: REUTERS/Murad Sezer Vis mer

En tweet Fox Sports Brasil la ut etter at gultrøyene slo Serbia i åttedelsfinalen, blir nå retweetet i hytt og vær på sosiale medier. Den var relativt skadefro:

Men nå får de høre det.

Nå, før alle kvartfinalene er spilt, er det bare europeiske lag igjen i VM. Forhåndsfavoritter som Uruguay, Argentina og Brasil er ute. Og for første gang i historien, har verken Brasil, Tyskland eller Argentina nådd en semifinale.

Belgia var dødelig effektive, og sendte Brasil ut av VM. Først etter et selvmål, så etter en perlescoring signert Manchester City-stjerna Kevin De Bruyne.

- Brasil angrep oss med finesse og kvalitet, men ikke et øyeblikk trodde jeg at spillerne ville gi opp. Jeg håper alle i Belgia er stolte av dette laget, sa landslagssjef Roberto Martinez