Sivertsens fall kostet stafettseieren

LAHTIS (NTB): Sture Sivertsens fall under verdenscupstafetten i langrenn i dag ble sjebnesvangert for det norske laget. Fallet, samt bytte av en ødelagt ski, kostet nordmannen tett opptil halvminuttet, som tilsvarte marginen vinnerlaget Finland var foran i mål.

Like før runding på andre etappe slo Sivertsen kollbøtte i en av Lahtis-løypenes vanskelige svinger. Da han omsider fikk reist seg opp igjen viste det seg at skinna i den ene bindingen var slått i stykker. Ingen annen løsning fantes enn å bytte skien ved neste sekunderingspost. Tilsammen kostet det Norge et tidstap på over 25 sekunder.

- Jeg sto ved sekunderingsposten etter fallstedet, og så raskt at bindingen på Stures venstre ski var ødelagt. Heldigvis er vi forberedt på slikt, så han fikk byttet den ut med Frode Estils ski fra første etappe. Men jeg er redd et slikt stort tidstap betød at seieren gikk tapt, sa sekundant for anledningen, Sindre Bergan til NTB.

Estil liknet Ulvang

Tidligere hadde Frode Estil levert en bunnsolid etappe, og skaffet Norge et flott forsprang. Den lure trønderen gikk i dragsuget av finnenes Harri Kirvisniemi og italieneren Silvio Fauner. En drøy kilometer før veksling satte nordmannen inn et støt som liknet mest på Vegard Ulvang i hans storhetstid. Rykket ga ham omsider et forsprang på 10 sekunder.

Men Sture Sivertsen maktet ikke å holde på forspranget. Litt tung i kroppen etter ni harde mil i Vasaloppet noen dager tidligere, ble han tatt igjen etter snaut fire kilometer på andre etappe. Det sjebnesvangre fallet gjorde vondt verre.

I mangel av såvel Bjørn Dæhlie som Erling Jevne stilte Norge et ungt og delvis urutinert lag. På tredje etappe gikk Anders Eide, og gikk også han en svært god etappe. 24 sekunder etter finske Sami Repo ved veksling burde vært nok til å gjøre ankermann Thomas Alsgaard tilfreds. I stedet var det Finlands Jari Isometsä som var mest fornøyd.

Spurtet til sølvplass

Isometsä åpnet knallhardt og laget inn til en solid seier. Gjennom hele siste etappe hadde hjemmefavorittene full kontroll, og da ble det opp til de tre jagende lagene Norge, Italia og Russland å kjempe om plassene bak. Ut på oppløpet hadde Norges ankermann Thomas Alsgaard sikret seg et par meter på de øvrige lagene, og den spurtsterke Eidsvold-løperen ble aldri truet på oppløpet.

I mål var Alsgaard 28,2 sekunder etter de finske vinnerne. Differansen tilsvarer tiden Sture Sivertsen tapte på fall og bytting av ski på andre etappe.

- Det er selvsagt bittert at slikt skal forekomme. Men vi velger å se det positive i løpet. Spesielt er jeg mektig imponert over Frode Estils flotte løp. Han er en løper det norske langrennslandslaget vil dra stor nytte av i framtiden. Åpningsetappen han leverte fredag burde også gi han en god porsjon selvtillit, sa Sindre Bergan etter stafetten.