Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-Carlsen må vente på legendarisk verdensrekord

Men vant storturnering i Bilbao.

KORT PROSESS: To partier lynsjakk måtte til for å kåre en turneringsvinner i Bilbao. Der gjorde Magnus Carlsen (t.v.) kort prosess med Fabiano Caruana (t.h.). I det avgjørende partiet brukte nordmannen 17 trekk på å sette italieneren sjakk matt.Foto: Andre Penner / AP Photo / NTB Scanpix
KORT PROSESS: To partier lynsjakk måtte til for å kåre en turneringsvinner i Bilbao. Der gjorde Magnus Carlsen (t.v.) kort prosess med Fabiano Caruana (t.h.). I det avgjørende partiet brukte nordmannen 17 trekk på å sette italieneren sjakk matt.Foto: Andre Penner / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tallet 2851 er et tall med legendarisk betydning innen sjakksporten. Det var nemlig ratingen russeren Garry Kasparov oppnådde på verdensrankingen i juli 1999 - det høyeste tallet noensinne.

Lørdag hadde det norske sjakkfenomenet Magnus Carlsen (21) verdensrekorden innenfor skuddhold med seier i siste ordinære parti i storturneringen Bilbao Chess Masters Final.

Det endte imidlertid med remis mot verdenstoer Levon Aronian fra Armenia. Dermed må 21-åringen minst vente til London Chess Classics i desember før han kommer rekorden til sin tidligere mentor til livs.

Lynsjakkavgjørelse Vel så viktig var imidlertid at han vant turneringen, som startet i São Paulo 24. september, for annet år på rad etter to partier lynsjakk mot italienske Fabiano Caruana.

- Magnus var helt overlegen. Som tidligere verdensmester i lynsjakk, er han fryktelig god, og det er heller ikke spesialdisiplinen til Caruana. Samtidig måtte han gjøre en usedvanlig sterk opphenting etter å ha havnet midt i feltet etter første halvdel av turneringen i São Paulo, midt i feltet, ganske langt bak. Det var imidlertid en formidabel avslutning på annen halvdel. At det skulle bli avgjort med lynsjakk etter en turnering som har pågått siden 24. september, er nesten det samme som at en fotballfinale avgjøres med straffesparkkonkurranse etter en lang turnering, sier Carlsens manager Espen Agdestein til Dagbladet.

- Caruana gjorde en ganske stor feil, som riktignok var vanskelig å se. Det utnyttet Magnus brutalt ved å vinne på bare 17 trekk. Det er ekstra gøy å vinne en så sterk turnering, hvor blant annet verdenstoeren (Aronian) og verdensmesteren (Viswanathan Anand) er langt bak Magnus. Det smaker ekstra godt å sette dem på plass, og nå slår han de nærmeste bak seg på rankingen hele tiden, fortsetter manageren.

Mulig julegave Carlsen vil ha 2848 ratingpoeng på neste offsielle ranking, noe som er bare tre poeng bak Kasparovs bestenotering. Agdestein håper det skjer i London om halvannen måned.

- Det er en veldig sterk årlig turnering, og dersom det er der han skal klare det, vil det være en fin julegave til alle norske sjakkfans. Det vil være en passelig tid å ta den på. Det er ikke så mye som skal til. Han er veldig nær - nærmere enn han har vært noen gang.

- Greier han å prestere på samme nivå som han har gjort her, kommer han til å klare det i London, men det er ingen garantier. Han beveger seg nå på et veldig høyt nivå, hvor lufta er tynn og det er vanskelig å bevege seg videre oppover. Han er på det høyeste nivået han har vært på noensinne. Dessuten er det bare seks spiller som har vært over 2800 ratingpoeng, minner han om.

Uslåelig rekord Agdestein sier Carlsen tenker litt på rekorden i og med at det er et spørsmål han ofte får fra media, men bedyrer at sjakkgeniet fra Lommedalen tar det berømmelige ene partiet av gangen, så får det komme når det kommer. Det ligger uansett mye prestisje i å slette en rekord få trodde kom til å bli slått.

- Kasparovs rekord er legendarisk, og har vært sett på som uslåelig da den ble satt i 1999. Kasparov var normalt ikke på den høyden gjennom karrieren, og det var bare på ett tidspunkt at han oppnådde den ratingen. Det skal sies at det har vært en viss inflasjon i ratingssystemet siden, og mange vil nok hevde at 2851 var et høyere tall den gang da enn nå. På den annen side er nivået i toppen høyere nå, og jeg mener at Magnus spiller bedre sjakk enn det Kasparov gjorde da. Som i all annen sport utvikler nivået seg hele tiden. Bare tenk på alt som har skjedd med computere og  tilgjengelighet til informasjon. Det har resultert i at det er mange flere på etveldig høyt nivå. Dermed er det vanskeligere å dominere nå, selv om det også vanskelig på Kasparovs tid, sier Agdestein.

- Og vi kan trygt fastslå at Magnus dominerer?

- Magnus fått litt luft mellom seg og de andre bak ham på ranking. Han er helt overlegen i antall turneringsseirer, og har ledet på stort sett alle publiserte rankinger siden januar 2010. Han har stort sett vært på topp, og har et større forsprang enn noen gang. Nå er det 33 poengs forsprang ned til Aronian.

VM-mulighet Det eneste hullet som finnes på Carlsens sjakk-CV er en VM-tittel, som tilhører Viswanathan Anand. Det er en mulighet som kan komme til å by seg neste høst.

- Det er en kandidatturnering i mars og april neste år der åtte spillere skal prøve kvalifisere seg. Det er en dobbeltrundeturnering der alle spillere møter hverandre to ganger. Vinneren får en VM-match mot Anand i november neste år. Neste år blir med andre ord et veldig spennende år. Det er en komplisert syklus, og det er en lang vei å gå for å få et skudd på VM-tittelen, som har en veldig sterk tradisjon og står sterkt i sjakkverdenen. Selv om det ikke nødvendigvis representerer ikke hvem som spiller best sjakk og er verdens beste sjakkspiller, henger det veldig høyt, sier Agdestein.