TOK SISTE STIKK: Magnus Carlsen slo amerikanske Hikaru Nakamura i siste parti av Tal Memorial og gikk dermed helt til topps i prestisjeturneringen der bare de beste sjakkspillerne i verden deltok.Foto: SCANPIX/AP Photo/Alvaro Barrientos
TOK SISTE STIKK: Magnus Carlsen slo amerikanske Hikaru Nakamura i siste parti av Tal Memorial og gikk dermed helt til topps i prestisjeturneringen der bare de beste sjakkspillerne i verden deltok.Foto: SCANPIX/AP Photo/Alvaro BarrientosVis mer

Sjakk-Carlsen mer dominerende enn noensinne

Til topps i sin fjerde superturnering på rad etter sterk sluttspurt.

(Dagbladet): Verdensener Magnus Carlsen befestet fredag sin stilling som klodens beste sjakkspiller da han vant prestisjeturneringen Tal Memorial i Moskva.

Det er første gang 20-åringen vinner turneringen til minne om den tidligere russiske verdensmesteren Mikhail Tal, og hvor deltagelsen er forbeholdt det ypperste toppsjiktet av verdens sjakkspillere.

- Magnus har spilt en utrolig sterk turnering, og det i en turnering med et av de sterkeste startfeltene noensinne. Alle de høyest rangerte spillerne har vært med, sier Carlsens manager Espen Agdestein til Dagbladet.
 
Avgjørelsen falt på turneringens siste dag da nordmannen beseiret amerikanske Hikaru Nakamura, mens partiet mellom Ian Nepomniachtchi og verdenstoer Levon Aronian endte med remis.

Maraton-parti Carlsen og Aronian endte på samme poengsum, men da sjakkgeniet fra Lommedalen hadde spilt fem av ni partier med svart mot Aronians fire - et antatt vanskeligere utgangspunkt - ble Carlsen kåret til vinner.

Carlsen spilte forøvrig også med svarte brikker i det avsluttende partiet mot Nakamura, som har hatt store framganger det siste året etter å ha blitt trent av Garri Kasparov - tidligere verdensmester og Carlsen-mentor.

- Normalt sett er det en stor ulempe, men Magnus kom veldig godt ut av åpningen. Det ble langt parti på opp i mot seks og en halv time, men Magnus god kontroll hele veien, og vant på ganske så sikkert vis til slutt. Det var en solid og stødig seier, forteller Agdestein.

Topper for tredje år på rad Dette er den fjerde såkalte superturneringen Carlsen vinner på rad: Først gikk han til topps i Bazna Kings i Romania på forsommeren, fulgte opp med seier Biel-turneringen i Sveits og Chess Masters i São Paulo og i Bilbao, før han nå vant Tal Memorial.

Turneringsseieren bringer også Carlsen opp på et nytt høyeste nivå på verdensrankingen. Neste offisielle oversikt kommer først ved nyttår, men ifølge den fortløpende oversikten på 2700chess.com står nordmannen nå med 2829.2 rankingpoeng. Hans bestenotering på den offisielle FIDE-rankingen er 2826 (per november 2011). Dermed er det gode muligheter for at han ender 2011 som verdens beste sjakkspiller for tredje år på rad.

Carlsen reiser nå hjem for noen rolige dager med lett trening før turneringsåret avsluttes med London Chess Classic fra 3. til 12. desember - en turnering Carlsen har vunnet de siste to årene.

- Magnus er kjempesliten, men han er i veldig flink god fysisk form, og trener systematisk under og mellom turneringene. Spillerne er slitne alle sammen, men Magnus har trolig best forutstentniger til å takle det. Det viser han med seieren i dag. Det er sterkt, siden vanskelig å mobilisere til å vinne til å det siste partiet etter et tett turneringsprogram, poengterer Agdestein.

Tøffere i toppen Han mener at Carlsens dominans er smått oppsiktsvekkende i en tidsalder hvor informasjonstilgangen nærmest er ubegrenset og bare et par tastetrykk unna, og nivået dermed er høyere enn noensinne.

- Han har nok blitt enda bedre i 2011. Framgangen ligger nok i at han først og fremst har blitt mer stabil. Konkurransen er knallhard - det er bare å se hvor tett det er på rankinglista. Jeg tror det er tøffere på toppen enn noensinne. Det er hardere konkurranse enn det det var i 80- og 90-årene, og dermed er det vanskeligere å dominere nå. Det blir nødvendigvis veldig tett når så mange har tilgang til all informasjon, sier Agdestein.

- I gamle dager var det sånn at russerne satt på store arkiver, hadde større team og større fordeler enn konkurrentene. Nå er det færre hemmeligheter og en mer transparent sjakksport, fortsetter han.