Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-ekspert om Carlsen-rival: - Klare psykologiske problemer

Mot slutten av rekordjevn turnering i London.

AVGJØRENDE. Fredagens parti mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura (bildet) kan bli helt avgjørende. Om Magnus Carlsen skal vinne London Chess Classic og sammenlagt i Grand Chess Tour. Foto: Brian Cahn/Corbis/NTB scanpix.
AVGJØRENDE. Fredagens parti mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura (bildet) kan bli helt avgjørende. Om Magnus Carlsen skal vinne London Chess Classic og sammenlagt i Grand Chess Tour. Foto: Brian Cahn/Corbis/NTB scanpix. Vis mer

(Dagbladet): Normalt skulle avslutningen av London Chess Classic passe Magnus Carlsen perfekt. Kombinasjonen av motstandere og fargene på brikkene, skulle normalt bety seier i hvert fall i to av de tre gjenstående partiene.

Det var om alt var normalt.

Men det er en stund siden at alt var normalt.

Magnus Carlsen har ikke vist stabil form i år. Det har gått mye opp og ned i spillet til den norske verdensmesteren.

Torsdagens remis mot Anish Giri, en mann Carlsen aldri har vunnet over, ga likevel en viss stigning i forhåpningene om formen til Magnus Carlsen. Nordmannen spilte med svarte brikker og spilte uavgjort for sjette gang på rad i turneringen i London.

Torstein Bae, sjakkommentator i NRK, håper at det psykologiske overtaket Magnus Carlsen har på fredagens motstander Hikaru Nakamura skal bli utslagsgivende.

- Magnus har hatt et kolossalt tak på Nakamura, som har gått på klare psykologiske problemer i tidligere møter, sier Bae.

- Nødt til å forsøke Hans Olav Lahlum er sjakkekspert i TV2. Han mener at Magnus Carlsen må sette inn støtet nå.

- Han er nødt til å gå for seier mot Hikaru Nakamura. Amerikaneren er en av tre som er et halvt poeng foran. Vinner Magnus, går han forbi. Vinner han ikke, kan det være kjørt. Da får Nakamura poeng og kan bli vanskelig å hente igjen, sier Lahlum til Dagbladet.

Det gjenstår tre partier i London Chess Classic. Den ekstremt jevne turneringen, som kryr av uavgjorte partier. Torsdag endte fire av fem partier i remis nok en gang. Det har skjedd i samtlige runder, bortsett fra den andre. Da endte alle fem partiene uavgjort. 30 partier er spilt, og 25 partier har endt med remis.

- Det er ekstremt - En skuffende turnering med den høyeste prosentsats av uavgjorte partier på evigheter. Det er ekstremt. Sju spillere kan alle vinne før fredagens runde. Teoretisk er det åtte. Bare Vishy Anand (tapte torsdag red.anm.) og Veselin Topalov er uten muligheter. Men jeg tror heller ikke briten Michael Adams er god nok til å vinne to av de tre siste partiene, sier Lahlum.

Sjakkeksperten tror at de øvrige er så sterke, at både en og annen kan vinne minst to ganger på de tre siste partiene.

- Magnus er definitivt en som kan greie det. Jeg mener han har et svært interessant utgangspunkt, sier Lahlum.

- Må finne magien Og han legger til:

- Magnus må i verste fall vinne alle tre partiene. Det kan han få til. Men da må han finne tilbake til magien, sier Lahlum.

Fredagens parti mot Nakamura kan bli selve nøkkelpartiet. Greier ikke Magnus Carlsen å vinne med hvite brikker, kan det bli tungt i kampen om seier i både London Chess Classic og i Grand Chess Tour.

Vinneren av turneringen i London får 300 000 dollar. Sammenlagtvinneren av Grand Chess Tour får 75 000 dollar  i ekstrabonus.

- Innmari godt tak Hans Olav Lahlum tror det er en liten fordel til Magnus Carlsen.

- Han har alltid hatt et innmari godt tak på Nakamura. Selv om Nakamura er blitt mer solid, tror jeg Magnus kommer til å satse på seier i dag, sier Lahlum.

Dette sier han om de to øvrige partiene som gjenstår for nordmannen:

- Topalov kan overvinnes med svarte brikker. Han har lite å spille for nå, sier Lahlum.

Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel omtalte Topalov som helt ødelagt i et intervju torsdag.

- Jeg ser også lyst på det, når Magnus Carlsen skal møte Alexander Grisjtsjuk med hvite brikker. Han er kronisk ustabil og kommer i tidsnød hver gang, sier Hans Olav Lahlum.

- Må heve seg NRK-ekspert Torstein Bae mener at Magnus Carlsen må heve seg betraktelig for å kunne vinne turneringen.

- Selvfølgelig håper jeg. Men han har ikke spilt opp mot sitt beste. Normalt skulle dette vært en veldig god sjanse til å avgjøre i løpet av de tre siste partiene. Men det har vært opp og ned for Magnus i London. Han er kanskje i ferd med å heve seg litt. Magnus spilte ganske fint mot Anish Giri torsdag og ga ikke nederlenderen sjansen. Det ble en grei remis ut av det, kommenterer Bae.

Han mener det mest av alt handler om Magnus Carlsen selv, og hvilket nivå nordmannen er i stand til å spille på.

- Statistikken viser at Magnus har et kolossalt tak på Nakamura. Det kan selvfølgelig bety noe også denne gang. Normalt er dette en veldig god sjanse, sier Bae.

Bae og Lahlum er enig om noe som gir norsk seier i London og i sammendraget i Grand Chess Tour. De mener at Magnus Carlsen kan vinne alle tre. Om noe av den gamle magien er intakt.

- La dem i bakken - Jeg håper å se den gode, gamle Magnus Carlsen i London i helgen. Som da han drev motstanderne rundt på brettet og la dem i bakken. De avverget to angrep, fem angrep og kanskje ti angrep før den avgjørende feilen kom, sier Torstein Bae.

Feilen som det kompromissløse og hensynsløse geniet Magnus Carlsen satt og ventet blodtørstig på.

Der har ikke Magnus Carlsen vært på en stund.

VET HVA SOM GJELDER. Magnus Carlsen vet hva han går til, når han setter seg ved brettet mot Hikaru Nakamura. Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix
VET HVA SOM GJELDER. Magnus Carlsen vet hva han går til, når han setter seg ved brettet mot Hikaru Nakamura. Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media