Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Sjakk er en brutal sport. Du trenger bare å se på Anand for å forstå det.»

Vishy Anand (43) hadde vært ferdig med tap i dag, sier Daniel King, som har kjent verdensmesteren siden tenårene.

(Dagbladet): - Hvis Vishy Anand hadde tapt et tredje parti på rad, ville det vært slutt for ham. Det er så utrolig tungt etter to tap på rad, spesielt måten Carlsen har slått ham på, sier GM Daniel King til Dagbladet etter dagens uavgjorte parti i sjakk-VM.

King har kjent Anand siden den regjerende verdensmesteren var i tenårene og bør vite hva han snakker om. I et intervju med aktualitetsmagasinet «60 Minutes» har King snakket om sjakk som en «brutal sport». Han har ikke endret mening etter å ha fulgt de pågående VM-partiene mellom Anand og Carlsen.

- Sjakk er en brutal sport. Du trenger bare å se på Anand for å forstå det. Det første tapet (fredag) kom etter glimrende spill av Magnus, men det andre tapet viser at han mangler utholdenhet og han gjorde utålmodige trekk i en posisjon som skulle vært uavgjort.

- Det må ha vært en forferdelig følelse å vite at du hadde en uavgjort ... og så glipper den mellom hendene, sier King.

- Gjør måten Magnus vinner på det enda verre for Anand, ved at han etter fire-fem timer fortsetter å presse på i en posisjon som står til uavgjort?

- Ja, absolutt. Disse partiene har gått akkurat som Magnus kunne ha håpt på. Jo lenger partier, desto sterkere blir Magnus. Magnus vinner på rå styrke. Rå mental og fysisk styrke. Du kunne føle og se hans ekstraordinære styrke da han vant det siste partiet, sier King, som håper at alle nye norske sjakkfans forstår hvilken prestasjon Magnus står for i India.

- Hvis du ikke har spilt sjakk på toppnivå, er det vanskelig å virkelig forstå og sette pris på hvor vanskelig og tungt det er å finne nye ideer og skape problemer for motstanderen etter å ha sittet ved brettet i fem timer.

Hyller dagens parti Dagens parti, som du kan lese analyse av her, kunne kanskje virke som en enkel uavgjort for Carlsen der «Anand spilte kjedelig».

Som Anand selv sa på pressekonferansen - og som King mer enn antyder, det var viktig i dag å stoppe tapsrekka for inderen. Men det er samtidig viktig å ikke undervurdere Magnus' prestasjon, som med svarte brikker nøytraliserte Anand fullstendig.

- Magnus spilte så presist i dag. Han hadde en minimalt dårligere posisjon, men han spilte med ekstrem presisjon og klarte å skyte ned Anands fordel. Som at han utsetter rokade og beholder fleksibiliteten i posisjonen, det er veldig, veldig smart. Flere har møtt Anand tidligere og gjort kort rokade (rokere til kongeside) og endt opp med å rokere inn i Anands angrep, mens Carlsen utsatte det og rokerte langt. Det er lett å overse slike detaljer og bare tenke at «Anand spilte kjedelig», det er veldig bra forberedelser av Carlsen, sier King.

- Ikke avgjort - Carlsen leder med to poeng og har tre partier igjen med hvit, er VM avgjort?

- Nei, absolutt ikke. Det er som i fotball, Magnus leder 2-0 til pause, men så kan motstanderen redusere til 2-1 med ti minutter igjen. Da kan det bli nervepirrende minutter.

- Anand har spilt briljant angrepssjakk i inneværende år, men han har ikke klart å få det til mot Carlsen i VM-kampen så langt. Det er altfor tidlig å avskrive ham, det er nok med en seier og da skal det bli interessant å se om Carlsen kan holde nervene under kontroll.

- Bør Magnus fortsette å presse på for seier i jevne stillinger eller bør han ta til takke med uavgjort framover?

- Jeg synes han bør spille for å vinne like hardt som tidligere. Det har gitt suksess så langt og han burde ikke endre på det. Han bør fortsette å slite ut Anand, det fungerer. Anand sliter i de siste timene av partiene, så han bør holde nervene under kontroll og ikke gå for uavgjort. Det er som i vanlige turneringer der Magnus blir sterkere og sterkere utover i turneringene, mens motstanderne blir svakere.

Neste parti i VM begynner klokka 10.30 i morgen. Du kan følge det i vårt sjakkstudio med kommentarer av GM Einar Gausel.

«TIGEREN FRA CHENNAI»: Viswanathan Anand unngikk tap i dag, men ligger fortsatt to poeng under sammenlagt. Han trenger imidlertid kun én seier for å legge press på Carlsen, advarer Daniel King. Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix
«TIGEREN FRA CHENNAI»: Viswanathan Anand unngikk tap i dag, men ligger fortsatt to poeng under sammenlagt. Han trenger imidlertid kun én seier for å legge press på Carlsen, advarer Daniel King. Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media