IDRETT ELLER BRETTSPILL?: Den svenske kommentatoren Patrick Eckwall er klar i sin tale da han argumenterer for at sjakk er like lite idrett som kryssord eller Melodi Grand Prix. Foto: NTB Scanpix
IDRETT ELLER BRETTSPILL?: Den svenske kommentatoren Patrick Eckwall er klar i sin tale da han argumenterer for at sjakk er like lite idrett som kryssord eller Melodi Grand Prix. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Sjakk er like lite idrett som kryssord, tankelesing eller Melodi Grand Prix

Svensk kommentator inn i sjakkdebatten.

(Dagbladet): Magnus Carlsen og hans sjakkbragd i India, snudde langt på vei landet på hodet her hjemme, og folk nærmest slåss for å få tak i de siste 64-ruters brettene som var å oppdrive i den lokale spillforetningen.

Spaltemeter på spaltemeter har blitt skrevet om idrettsmannen Magnus Carlsen, men på den andre siden av grensen i øst er de ikke like sikre på om det 23-åringen driver med er idrett. I alle fall ikke kommentatoren Patrick Ekwall.

Må trekke en grense I en kommentar i svenske Expressen skriver Ekwall at han langt på vei forstår at nordmennene lar seg rive med, og sidestiller det med da svenskene hadde Carolina Klüft helt i verdenstoppen i sjukamp. Men idrett, det mener han ikke det er.

- Sjakkspillere er veldig mye mer enn de aller fleste, men i grunnen sysler de tross alt med et selskapsspill. Det er riktignok et trivelig, spennende og iblant givende sådan, men like fullt et brettspill, sier han

Han sier også at han forstår at Carlsens prestasjoner har reist en debatt rundt hva som faktisk er idrett, men mener samtidig at et eller annet sted må man trekke en grense.

- Det å sitte på en stol og spille partier i sponsormerkede plagg kan sikkert være nok i seg selv, men om man ser bort fra selve den fysiske øvelsen - for det er klart at den er annerledes i sporter som skyting eller dart i forhold til en femmil eller styrkeløft - så bør en idrett kobles til noe mer enn BARE hjernen, sier han.

- Kryssord eller Melodi Grand Prix Sjakken har en voldsom utbredelse på verdensbasis, men Ekwall tror det er vel så mye på grunn av de gode narrativene og episodene vi finner i spillets historie.

- At det i det hele tatt havner i en debatt som det er, er bare fordi det er så spektakulært på VM-nivå, og fordi det finnes historier som de med Boris Spasskij, Bobby Fischer, Antolij Karpov og Garri Kasparov som strakte seg over jernteppet og den kalde krigen, sier han.

Og Ekwall avslutter med å sidestille sjakk med en rekke andre aktiviteter. Aktiviteter det skal godt gjøres å klassifisere som idrett.

- Sjakk er kult i sine kulisser med to menn mot hverandre, det er litt som hjernenes boksekamp, men det er ikke idrett. Punktum. Like lite som kryssord, poker, bridge, tankelesing eller Melodi Grand Prix, avslutter Ekwall.

KAOS: VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand fikk nordmenn flest til å åpne øynene for sjakk for alvor, men er det idrett? Foto: AFP PHOTO/Manjunath KIRAN
KAOS: VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand fikk nordmenn flest til å åpne øynene for sjakk for alvor, men er det idrett? Foto: AFP PHOTO/Manjunath KIRAN Vis mer