Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-konge etterforskes. Liker å omgås diktatorer. Ga kransen til Magnus Carlsen

USA sanksjonerer mot mektig FIDE-president.

KRANSELAG. Kirsan Ilyumzhinov har vært sjakkens ubestridte leder i 20 år. Nå suspenderer han seg selv, fordi han blir etterforsket  av finansdepartementet i USA. Her i et lystigere øyeblikk sammen med Magnus Carlsen i Chenai, da Carlsen ble verdensmester for første gang i 2013. Foto: AP/NTB /Scanpix.
KRANSELAG. Kirsan Ilyumzhinov har vært sjakkens ubestridte leder i 20 år. Nå suspenderer han seg selv, fordi han blir etterforsket av finansdepartementet i USA. Her i et lystigere øyeblikk sammen med Magnus Carlsen i Chenai, da Carlsen ble verdensmester for første gang i 2013. Foto: AP/NTB /Scanpix. Vis mer

Han anklages for å ha kjøpt olje av terrororganisasjonen ISIL. Han anklages for å ha støttet Assad-regimet i Syria.

Selv hevder den russsiske mangemillionæren at han bare har kommet med sjakkbrett til det sønderbombede landet.

Han har kosespilt sjakk med Saddam Hussein før Iraks diktator ble styrtet og hengt. Han har kosespilt sjakk med Muammar Gaddafi før også diktatoren i Libya ble styrtet og drept.

Han har besøkt Bashar al-Assad flere ganger.

Nå har Kirsan Ilyumzhinov suspendert seg selv som den ubestridte lederen av verdens sjakkforbund FIDE.

Han skal etterforskes av finansdepartementet i USA, blant annet for å ha støttet president Bashar al-Assad gjennom den russiske banken Russian Financial Alliance Banker, der han er deleier ifølge The Telegraph.

- Skader sjakken - Diktatorkontaktene til lederen skader sjakken. Det er dramatisk, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Han sier det er en belastning, og at det skaper avisoverskrifter.

- Det er ikke slike overskrifter sjakken trenger. Det kan forsure og komplisere forholdet mellom FIDE og eventuelle vestlige sponsorer, mener Bae.

Han har følgende historie som vandrer i det internasjonale sjakkmiljøet om FIDE-lederens lefling med diktatorer:

- Det skal ha vært for flere år siden, at bare signaturen på en kontrakt gjensto mellom FIDE og en stor amerikansk sponsor. Ilyumzhinov ga beskjed, om at han ble forsinket til møtet. Men at han var på vei. Det var greit for sponsoren, som kunne vente. Da FIDE-presidenten kom til møtet, hadde han følgende begrunnelse for forsinkelsen: «Jeg var innom min gode venn Saddam Hussein i Bagdad.» Det ble visstnok ikke noe av den sponsoravtalen, forteller Torstein Bae.

- Ingen god reklame Generalsekretær Geir Nesheim i Norges Sjakkforbund sier at sjakken definitivt har fått sitt å stri med.

- Det er ingen god reklame. Men sjakkforbundet har valgt en forsiktig og avventende holdning til toppene i FIDE. Det skjer også mye positivt og gledelig nedad i organisasjonen. Men denne historien er selvfølgelig ikke bra, sier Nesheim til Dagbladet.

Generealsekretæren sier:

SPILTE MOT GADDAFI. Her skal Kirsan Ilyumzhinov i gang med et parti mot diktatoren Moammar Gaddafi i 2011. Det er kort tid før diktatoren ble styrtet og myrdet. Foto: AP/FIDE press service/NTB/Scanpix.
SPILTE MOT GADDAFI. Her skal Kirsan Ilyumzhinov i gang med et parti mot diktatoren Moammar Gaddafi i 2011. Det er kort tid før diktatoren ble styrtet og myrdet. Foto: AP/FIDE press service/NTB/Scanpix. Vis mer

- Dette er noe vi kunne ha vært foruten. Ingen ønsker denne situasjonen om en leder.

Nesheim tror ikke at denne situasjonen utvikler seg til å bli en konsekvens rundt VM-matchen til Magnus Carlsen, som etter planen skal gå i USA i november neste år.

- Den går ganske sikkert etter planen, sier Nesheim.

Espen Agdestein er manager til Magnus Carlsen. Han har følgende å si om situasjonen.

- Det er personen og ikke organisasjonen det dreier seg om. Men det er alvorlig, når USA oppretter sanksjoner mot lederen i FIDE. I utgangspunktet kan det komplisere sponsormarkedet mot vesten, sier Agdestein til Dagbladet.

Agdestein og Magnus Carlsen har tidligere uttrykt en viss misnøye mot Ilyumzhinov.

- Han har sittet som president i 20 år. Vi mener at det alltid er godt med litt utskiftninger, sier Agdestein.

Han avslutter slik:

- Ilyumzhinov hevder at han er uskyldig. Det er jo positivt at han velger å tre til side mens etterforskningen av ham pågår.

TAPTE KAMPEN. Den tidligere sjakkstjernen Garry Kasparov forsøkte å ta opp kampen mot den mektige presidenten Kirsan Ilyumzhinov i 2014, men var sjanseløs. Foto:  AFP/NTB/Scanpix.
TAPTE KAMPEN. Den tidligere sjakkstjernen Garry Kasparov forsøkte å ta opp kampen mot den mektige presidenten Kirsan Ilyumzhinov i 2014, men var sjanseløs. Foto: AFP/NTB/Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media