OVERBEVISER STADIG: Verdensener Magnus Carlsen fortsetter å overbevise. Torsdag avgjorde han i praksisstorturneringen i rumenske Bazna. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO /ANP / PKOEN SUYK
OVERBEVISER STADIG: Verdensener Magnus Carlsen fortsetter å overbevise. Torsdag avgjorde han i praksisstorturneringen i rumenske Bazna. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO /ANP / PKOEN SUYKVis mer

Sjakk-Magnus med grand slam-hattrick

Har i praksis vunnet storturnering i Romania.

||| (Dagbladet): På tross av at han har blitt sjakkspilleren alle vil slå, virker ikke Magnus Carlsen å være nevneverdig preget av presset som medfølger å være verdensener.

Torsdag avgjorde han storturneringen i rumenske Bazna da han spilte remis mot Liviu-Dieter Nisipeanu samtidig som mannen på annenplass, israeleren Boris Gelfand, også spilte remis mot sin motstander Ruslan Ponomariov.

Dermed beholdt Carlsen forspranget ned til Gelfand på ett poeng foran morgendagens avsluttende parti mot kinesiske Yue Wang. Selv om israeleren i teorien kan ta igjen nordmannen på poeng, har Carlsen oppnådd bedre resultater mot tøffere motstand, og vil i så fall vinne turneringen på kvalitet.

Seieren betyr samtidig at Carlsen har vunnet de tre siste turneringene med grand slam-status han har stilt opp i, opplyser generalsekretær Dag Danielsen i Norges Sjakkforbund til Dagbladet.

- Dette er på linje med det beste noen har spilt. Han har stilt opp i tre av de siste fire grand slam-turneringene, og han har vunnet dem alle. Det er bare å bøye seg i støvet for Magnus. Nå har han hatt en lengre pause fra turneringsspill. Han åpnet forsiktig med tre remis. Men han har bare blitt bedre og bedre utover i turneringen og vinner suverent, sier Danielsen.

Carlsen topper både den offisielle og den uofisielle verdensrankingen som oppdateres fortløpende. I øyeblikket har han en ranking på 2824,1 poeng - det nest høyeste noen spiller har oppnådd - Garri Kasparovs 2852 poeng i 1999.