Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-Magnus sendte kongen ut til damesiden

Slik parerte nordmannen Vishy Anands spe forsøk.

(Dagbladet): Vishy Anand var i dag åpenbart interessert i å bryte tapsrekka mot Magnus Carlsen i sjakk-VM, men seier var inderen aldri i nærheten av. Til det spilte Magnus for smart og sørget for at ingen potensielle farligheter ble virkelighet.

I GM Daniel Kings analyse, som du kan se øverst i denne saken, er det nettopp Magnus' evne til å forutse Anands forsøk og sikre posisjonen som fremheves. Anand valgte sin vanlige åpning med 1. e4 og spillet endte - nok en gang - i en spansk åpning som både Anand og Carlsen kjenner inn og ut i alle varianter.

Anand valgte å slå hesten til Magnus på c6 med løperen sin i det femte trekket, noe han har gjort flere ganger tidligere også mot andre motstandere. Anand oppga dermed den hvite løperen og løperparet, men ødela Magnus' bondestruktur ved at nordmannen fikk en «dobbeltbonde» (to bønder på samme rad).

- Fornuftig av Carlsen Dette kan sammenliknes med det Carlsen gjorde mot Anand i det femte partiet, da han tok sin første VM-seier. Carlsens zwischenzug (mellomtrekk) gjorde at Anands bondestruktur ble ødelagt ved at han fikk flere «bondeøyer», men i motsetning til Carlsen klarte aldri Anand å utnytte den potensielle svakheten i dagens parti.

- I stedet for å rokere til kongesiden og låse posisjonen, noe som gir Anand muligheten til å angripe kongen, velger Magnus å spille mye mer fleksibelt. Han venter med å rokere og spiller i stedet ut løperen, sier GM Daniel King i analysen.

Carlsen bytter videre av sin «dårlige» hvite løper mot en av Anands hester.

- Carlsens løper bidrar ikke med så mye uansett, dette er veldig pragmatisk og fornuftig spill av Carlsen, skryter King.

Magnus får spillet inn i akkurat det sporet han ønsker og kan rokere kongen trygt over på damesiden, langt fra Anands angrepsbrikker.

Carlsen nærmer seg Resten av partiet er det nesten som Magnus Carlsen spiller med hendene på ryggen når han parerer Anands spe angrepsforsøk. Anands forsøk på å bryte opp Magnus' posisjon var å kjøre fra h-bonden, noe som langtfra var nok.

- Jeg liker ikke ideen til Anand. Det er ingen dårlig idé, sånn sett, men den setter altfor lite press på Carlsen, sier King.

Magnus Carlsen kunne naturligvis være ytterst fornøyd med å beholde ledelsen på to poeng etter uavgjort med svarte brikker. Det brenner imidlertid under føttene til Vishy Anand, hvis han ikke allerede har gitt opp. Det er kun fem partier igjen og han må vinne minst tre av dem.

Sist gang regjerende verdensmester Anand slo Carlsen? London i 2010