SMILER LURT: Magnus Carlsen har all grunn til å smile om dagen. 19-åringen har tre seire på rad i tidenes sterkeste sjakkturnering i Romania og har sjokkert sjakkverdenen med sitt dristige spill samtidig. Foto: Scanpix
SMILER LURT: Magnus Carlsen har all grunn til å smile om dagen. 19-åringen har tre seire på rad i tidenes sterkeste sjakkturnering i Romania og har sjokkert sjakkverdenen med sitt dristige spill samtidig. Foto: ScanpixVis mer

Sjakk-Magnus sjokkerte med «romantisk» åpning

Ikke spilt på over 30 år, stram kineser tatt på senga.

||| (Dagbladet): Magnus Carlsen fortsetter å sette rekoder i sjakkverdenen. Han leder for øyeblikket turneringen Bazna i Romania med 4,5 poeng av seks mulige. På veien til turneringsledelse har han satt personlig ratingrekord, hans liverating er nå oppe i utrolige 2821.

For å sette det i perspektiv: Fem spillere har gjennom historien vært over 2800 rating. Nylig verdensmester Viswanathan Anand har 2789, mens kun én sjakkspiller noensinne har hatt høyere rating enn Magnus har for øyeblikket. Det er tidenes beste sjakkspiller Garri Kasparov, som nådde 2852 i 1999.

- Jeg har nesten ikke ord, glipper det ut av sponsorsjef, Espen Agdestein, når Dagbladet spør om hva han har å si til prestasjonene til Magnus i Romania.

Les også: Magnus hjalp Anand til VM-tittelen

Valgte «romantisk» - Han åpnet med tre remiser, noe som ikke er uvanlig på dette nivået, men så dro han fram noe ingen har sett på over 30 år i det fjerde partiet - en kongegambit.

Kongegambit var den mest populære åpningen på 1800-tallet og siste toppspiller som brukte den aktivt var Boris Spasskij, som tapte den legendariske VM-kampen mot Bobby Fischer på Reykjavik i 1972.

- Han møtte en ultrasolid kineser, som alltid spiller for remis og hater å ta sjanser. Så er han helt kompromissløs og tar enorme sjanser selv og presser kineseren. Magnus spiller alltid for å vinne, dette er mye av grunnen til at han er blitt en kjempehelt innen sjakkmiljøet, sier Agdestein, som beskriver kongegambit-åpningen som «romantisk» og «gammeldags».

Kineseren,Yue Wang, ble så overrasket over Magnus' åpning, at han tilslutt fikk tidsproblemer og tapte.

- Jeg spilte kongegambit for første gang i min karriere, som ventet ble Wang svært overrasket. Han tok ikke imot bondeofferet mitt, så jeg fikk en liten fordel etter åpningen, skriver Magnus selv på bloggen sin.

Mot seier Derfra og inn ble Magnus sin posisjon bare sterkere. Med seier i de to neste rundene, er han nå på vei mot sin femte strake turneringsseier med klassisk betenkningstid. Vinner han i Romania, vil han snart ha vunnet alt han har stilt opp på i ett år.

Parti sju i turneringen spilles i dag klokka 14.30 og kan følges på Chessbomb. Motstander for Magnus er Teimour Radjabov (2740), som er ranket som nummer ti i verden. Han er også mulig VM-kandidat sammen med vår mann i neste års VM-kamp mot regjerende mester Anand.

- Jeg er ganske fornøyd med hvordan turneringen har utviklet seg i helga, skriver Magnus på bloggen med et smilefjes slengt på.

KOMPROMISSLØS: Magnus Carlsen. Foto: Scanpix
KOMPROMISSLØS: Magnus Carlsen. Foto: Scanpix Vis mer