Sjakk-Magnus tilbake som verdensener

Vant London Chess Classic.

TOK TILBAKE POSISJONEN SOM VERDENSENER: Magnus Carlsen vil igjen være nummer én når det internasjonale sjakkforbundet, FIDE, presenterer den offisielle verdensrankingen ved nyttår. Dermed ble det et kort opphold på toppen for indiske Viswanathan Anand (t.v.). Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ RAFA RIVAS
TOK TILBAKE POSISJONEN SOM VERDENSENER: Magnus Carlsen vil igjen være nummer én når det internasjonale sjakkforbundet, FIDE, presenterer den offisielle verdensrankingen ved nyttår. Dermed ble det et kort opphold på toppen for indiske Viswanathan Anand (t.v.). Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ RAFA RIVASVis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen ville være garantert seieren i storturneringen London Chess Classic med seier mot Nigel Short i den sjuende og avsluttende runden onsdag.

Det norske sjakkgeniet fikk overraskende lett spill mot hjemmehåpet, og forsvarte dermed fjorårsseieren i den prestisjetunge turneringen i den engelske hovedstaden.

Samtidig spilte Carlsens nærmeste utfordrere, Vladimir Kramnik og Viswanathan Anand, remis.

Det innebærer at 20-åringen fra Lommedalen også tok de nødvendige ratingpoengene som skulle til for at han fravrister Anand verdensenerposisjonen inderen overtok da Carlsen opplevde en formsvikt i sjakk-OL og i turneringen i Bilbao tidligere i høst.

I London Chess Classic deles det ut tre poeng for seier og ett poeng for remis. Dermed vant Carlsen sammenlagt med 13 poeng (4-1-2), mens Anand og Kramnik endte på 11. Anand tok annenplassen på tiebreak.

Når Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) presenterer den offisielle verdensrankingen 1. januar, vil Carlsen igjen trone øverst av hundrevis av millioner av sjakkspillere i verden.

Som om ikke det var nok, reiser Carlsen hjem på juleferie med et romslig gavebudsjett etter å ha tjent  50 000 euro (cirka 395 000 kroner) på innsatsen i London.

Nå venter en måned lang turneringspause før han starter 2011-sesongen med storturnerinen Tata Steel Chess i nederlandske Wijk aan Zee i midten av januar - også en turnering der Carlsen stiller som tittelforsvarer.

- Berg-og-dalbane Selv om Nigel Short ikke ble noen målestokk i ettermiddag, forløp de seks første partiene  i London på ingen måte som noen dans på roser for nordmannen.

- Det har vært en veldig dramatisk uke, som har forløpte som en berg-og-dalbane. Han åpnet med tap (mot Luke McShane), så reiste han seg med seier (mot Michael Adams), før det igjen ble tap mot Anand i tredje runde. Da var det ingen som skulle tro at han var i stand til å vinne turneringen. Men med en fenomenal avslutning med tre seirer og én remis gikk det likevel veien. Men det har gjennomgående vært lange og tøffe partier, og Magnus har måttet  kjempe seg igjennom hele turneringen, oppsummerer Carlsens manager Espen Agdestein overfor Dagbladet.

Lang opptur Særlig i gårsdagens parti mot Vladimir Kramnik var Carlsen ille ute å kjøre, men hentet seg på smått mirakuløst vis inn igjen og reddet remis i noe som så ut til å gå mot et sikkert tap.

- Det var imponerende å holde remis i en stilling som var helt forferdelig. Samtidig gikk andre resultater også hans vei. I dag gikk det derimot veldig enkelt, og han tok sin enkleste seier i turneringen, sier Agdestein.

Dermed avsluttet Carlsen et nytt strålende sjakk-år med stil.

- Hele året har vært en opptur. Han vant her i dag, og han vant i Nanjing sist  - to turneringer verdensener Anand deltok i. Han var svak i Bilbao og i sjakk-OL, men hadde en kjemperekke før det. Samtidig har han tapt flere partier i år en tidligere, så det er ikke helt perfekt ennå, sier Agdestein.