Sjakk:

«Sjakk-mysteriet» ble aldri avslørt. Nå risikerer han åtte år i fengsel: - Stormannsgalskap

Tok sjakkverden med storm og ble anklaget for å være en bedrager. Nå er han arrestert i Bulgaria.

ARRESTERT: Borislav Ivanov forbløffet en hel sjakkverden og ble anklaget for juks. Nå er han arrestert av politiet i Bulgaria. Foto: NTB Scanpix/Faksimile fra Blitz.
ARRESTERT: Borislav Ivanov forbløffet en hel sjakkverden og ble anklaget for juks. Nå er han arrestert av politiet i Bulgaria. Foto: NTB Scanpix/Faksimile fra Blitz. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Borislav Ivanov (29) fra Bulgaria ble nærmest en sjakk-kjendis i 2013 da han sjokkerte med flere oppsiktsvekkende resultater.

Resultatene var så gode at stormestere og kjente navn ikke ville stille opp i turneringer på grunn av mistanke om juks. Etter hvert trakk også Ivanov seg tilbake fra rampelyset etter at han nektet å la seg sjekke før turneringer.

Han gikk under kallenavnene «sjakkens James Bond» og «sjakk-mysteriet» - og nå er han virkelig i trøbbel.

Ivanov er avslørt som en bedrager - men ikke ved sjakkbrettet.

Etter flere år borte fra sporten er Ivanov nå arrestert i Bulgaria etter mistanke om forfalskning av dokumenter. Dette skjedde 17. mars, melder Chess.com og Chessdom. Ivanov skal ha blitt pågrepet og tatt på fersken av politiet med forfalskede førerkort. Han risikerer åtte år i fengsel.

- Han var beryktet, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til Dagbladet.

Det kom mange anklager mot Ivanov, som hovedsakelig var aktiv på et høyt nivå i 2013. Det kom aldri opp noen konkrete bevis som viste av mannen fra Bulgaria jukset, men det kom stadig flere anklager og turneringer nektet ham å stille opp. Til slutt ble Ivanov utestengt fra Det bulgarske sjakkforbundet - selv om det ikke var noen konkrete bevis.

Nyheten om Ivanovs arrestasjon ble ikke møtt med galgenhumor.

- Så trist å høre at den beryktede sjakkjukseren Borislav Ivanov er arrestert. Risikerer åtte års fengsel :) skriver sjakkekspert Nigel Short på Twitter, uten å legge lokk på sin mening rundt mannen.

EKSPERT: NRKs sjakkekspert Torstein Bae. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EKSPERT: NRKs sjakkekspert Torstein Bae. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Sjakkens doping

Torstein Bae forteller, uavhengig av Ivanov-saken, at juksing er et problem i sjakkverden:

- Elektronisk juksing er det store problemet i sjakk. Det er sjakkens doping. Det kommer stadig mer avansert teknologi og små gjenstander, sier Bae.

Han fortsetter:

- Det kan være krevende å avdekke juks. Noe av det spesielle er at de som jukser ikke klarer å begrense seg. Hadde de prestert på et høyt nivå, kunne de sluppet unna. Men ikke når du prøver å bli verdens beste, sier NRKs ekspert.

- Forklar?

- Stormannsgalskap. Det er så stor forskjell på å være internasjonal mester, og det å være blant de aller beste i verden. Du kan ikke gå fra å være en hobbyspiller på 27 år til å være i verdenseliten noen år seinere, sier Bae.

- Er juksing et problem i dag?

- Det vil jeg si. Det er ressurskrevende å bli kvitt dette. På toppnivå er det stor sikkerhet rundt partiene, med metalldetektor. I mindre turneringer kan du gå på toalettet med mobiltelefonen og sjekke hvilke trekk som er best, Dette må tas på alvor i større grad. Hobbyspillere med ambisjoner kan fort miste gnisten og lysten på å satse når du vet du kan møte en som jukser, sier Bae.

- Er dette et problem også i Norge?

- Jeg tror ikke vi er bedre enn andre. Jeg vet ikke hvor utbredt det er, men det er ingen hemmelighet at juksing forekommer.

- Hvordan bli kvitt problemet?

- Vi må ha soner der du må gjennom med metalldetektor. Spillerne må også sjekkes på vei til toaletter. Det er vanskelig å si nøyaktig hvilke tiltak som må på plass, men dette er noe sjakkforbundene må se nærmere på, sier Bae.

Kul på ryggen

Så hva skjedde egentlig med Ivanov?

I 2013 ble han kastet ut av turneringen Navalmoral de la Mata i Spania. Arrangøren sendte ut en pressemelding for å forklare situasjonen, men noen ordentlige bevis hadde de ikke.

Den spanske arrangøren skrev at de allerede før turneringen fikk klager på Ivanovs deltagelse fra flere stormestere. Arrangøren oppfordret å komme med en skriflig klage, noe som ingen gjorde.

Da turneringen endelig var i gang, ble mistanken så stor at arrangøren måtte ta Ivanov inn til et eget hotellrom for å undersøke skoene hans. Dette skjedde etter runde fire.

Skoene ble grundig gjennomsøkt, uten mistenkelige funn. Arrangøren hevder også at de undersøkte Ivanov videre med en mobil-app som fungerte som metaldetektor.

I runde fem, etter den grundige undersøkelsen, hevdet arrangøren at det var en kul på ryggen til Ivanov. Den bulgarske sjakkspilleren satt nemlig kledd i frakk og skjerf inne i lokalet. Arrangøren spurte om Ivanov skjulte noe under frakken - men uten å få et skikkelig svar. Ivanov nektet å svare på anklagene og forlot stedet uten at noen fant ut om det virkelig var noen form for juks.

Men dette var ikke over ennå.

Til den sjette spilledagen møtte Ivanov opp igjen. Denne gangen var det motstanderen Namig Guliyev som krevde en sjekk av bulgareren.

Ivanov aksepterte å bli undersøkt og det var politibetjenten Bermejo som ble værende alene i rommet med sjakkspilleren.

Arrangøren hevder at politibetjenten fikk øye på en slags ledning innenfor skjorta. Ivanov hevdet på sin side at det ikke var noe på innsiden av klærne.

Ivanov protesterte, men ble enig med turneringsledelsen om å forlate turneringen.

Slik endte en av Ivanovs siste større turneringer.

De siste åra har det vært stille rundt Ivanov - helt til han nylig ble arrestert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer