- Sjakk-Norge i ekstase

Offensiv Magnus med ny VM-bragd.

(Dagbladet.no): Etter at Magnus Carlsen overbeviste i den avgjørende lynsjakken mot Vladimir Malakhov i forrige runde i sjakk-VM i Sibir, kjemper han nå om niendeplassen mot amerikanske Gata Kamsky.

I torsdagens parti spilte Magnus med hvit, og viste fram herlig angrepsspill gjennom hele partiet.

Magnus ofret en springer (hest) i det 11. trekket, men har la samtidig stort press på Kamsky. Amerikaneren brukte over en halvtime på sitt 13. trekk, før han valgte å svare Magnus\' c4 med b4.

Ofret løper

Magnus ofret en løper litt senere, men tok kraftig igjen ved å blant annet slå Kamskys tårn.

Mot slutten av partiet sto Magnus med tårn og bonde mot svarts løper, og da han flyttet sitt ene tårn til d4, ga Kamsky opp fordi han ville være sjanseløs mot Magnus\'s bønder på f- og g-raden.

Torstein Bae, president i Norges Sjakkforbund, jubler over 15-åringens prestasjoner. Ikke bare i dag, men gjennom hele mesterskapet.

- Sjakk-Norge er i ekstase. Dette er ikke bare unikt i norsk forstand, men også ute i verden, sier Bae til Dagbladet.no.

BLANT DE BESTE: Magnus Carlsen tok en ny sjakkskalp torsdag. Foto: Jon Terje H. Hansen
BLANT DE BESTE: Magnus Carlsen tok en ny sjakkskalp torsdag. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

Offensiv spiller

Og han mener det er ekstra positivt at Carlsen gjør suksess gjennom offensiv sjakk - som i går.

- Det gjør det enda mer spennende for de som følger med. Jeg tror mange gjennom dette mesterskapet har fått øynene opp for sjakk som underholdning.

Etter hvert som Magnus har avansert i VM, er målet blitt å komme inn blant de 10 beste og sikre seg plass i kandidatkampene neste høst, som igjen leder fram til den endelige duellen om VM-tittelen i 2007.

Uavgjort holder

Med seieren over Malakhov i forrige runde, er Magnus allerede klar. Likevel gir han nå Kamsky knallhard kamp om niendeplassen, og har skaffet seg et perfekt utgangspunkt foran dagens parti, hvor Magnus spiller svart.

- Magnus har ledet 1-0 etter det første partiet to ganger så langt i VM, både i første og tredje runde. Begge gangene har han tapt det andre partiet. Jeg tror han kommer til å gå for seier, han kommer ikke til å tenke sånn at uavgjort holder, mener Bae.

Med seier eller uavgjort blir Magnus nummer ni. Dersom Kamsky vinner, blir det omspill i hurtigsjakk og eventuelt lynsjakk (mindre betekningstid).

Du kan se torsdagens kamp om igjen på VMs hjemmesider.