Sjakk

Sjakk-Norge splittet

Etter avsløringene om juks fra sjakkpresident Joachim Birger Nilsen (29) torsdag hersker det stor uenighet i sjakkmiljøet om veien videre.

JUKSET: Sjakkpresident Joachim Birger Nilsen. Foto: Norges Sjakkforbund
JUKSET: Sjakkpresident Joachim Birger Nilsen. Foto: Norges Sjakkforbund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag innrømmet presidenten i Norges Sjakkforbund, Joachim Birger Nilsen, å ha jukset i online-spill i løpet av 2016/2017-sesongen.

Nilsen er i dag medlem av Bergen Schakklubb, men jukset har funnet sted da han var medlem av Norway Gnomes.

Der var han lagkamerat med blant andre Johan Salomon.

Mener Nilsen må gå

Den tidligere lagkameraten er tydelig på at situasjonen er uholdbar for den nåværende sjakkpresidenten.

- Mener du Joachim Birger Nilsen burde trekke seg som sjakkpresident?

- Ja, dessverre. Sjakkpresidenten bør være en rollemodell for andre sjakkspillere, og da man kan ikke ha jukset, skriver Salomon i en SMS til Dagbladet.

SPESIELT: Sjakkekspert Torstein Bae reagerer på at presidenten i sjakkforbundet, Joachium B. Nilsen, har innrømmet å ha jukset i en sjakkturnering. Vis mer

Han er tydelig på at torsdagens nyhet om hans tidligere lagkamerat har opprørt ham.

- Jeg er sjokkert og dypt skuffet. Juks i sjakk er fullstendig ødeleggende, og er noe jeg ikke trodde forekom på toppnivå i Norge, sier Salomon, som også hevder at han aldri mistenkte juks fra Nilsen.

- Det er utrolig respektløst ovenfor motstanderene, som har dedikert livene sine til sjakk. Enda verre enn online-juks, er juks «Over the board», som jeg mener bør straffes med utestengelse på livstid.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener hele saken er uheldig. På spørsmål fra Dagbladet om Nilsen kan fortsette som president etter dette, svarer han:

- Den mest brennbare diskusjonen i sjakken er kampen mot juks. Det er noe klubbene og Nilsen selv må stille spørsmål ved, om hans stilling er holdbar med dette.

SPØRSMÅL RUNDT STILLING: Torstein Bae er tydelig på at man kan stille spørsmål rundt Joachim Birger Nilsens stilling. Foto: Erik Johansen / NTB
SPØRSMÅL RUNDT STILLING: Torstein Bae er tydelig på at man kan stille spørsmål rundt Joachim Birger Nilsens stilling. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

- Ærlig, redelig og hardtarbeidende

I løpet av sin sjakkarriere har Nilsen også vært styremedlem i Offerspill, klubben til Magnus Carlsen. Der jobbet han blant annet med daglig leder, Jon Kristian Haarr.

Han forteller at torsdagens nyheter kom som lyn fra klar himmel.

- Jeg synes dette er en lei sak som nå kommer ut, det gjør jeg. Nå har det vært en stor juksesak med Niemann, selvsagt, som stadig er pågående, sier Haarr til Dagbladet.

KAN TREKKE SEG: Sjakkdommer Kristoffer Gressli er overrasket over at Hans Niemann ønsker å stille i US Champions. Vis mer

- Det er mange steiner som snus for å avdekke juks og ufint spill i sjakken. Da er det trist at det er tilfellet med sittende president også.

Han beskriver sitt inntrykk av Niulsen som «ærlig, redelig og hardtarbeidende», og at torsdagens avslørelse bryter litt med det inntrykket han har hatt.

Han er tydelig på at det er forståelig at det nå stilles spørsmål rundt Nilsens rolle som sjakkpresident. Likevel har han en ulik oppfatning enn Salomon.

- Det er et betimelig spørsmål. Det er opp til ham selv og sjakkmiljøet om han bør få forsette, sier Haarr. som har sin mening klar:

- Personlig, så synes jeg han har gjort en god jobb som president så langt. Jeg synes ikke at dette endrer så mye på mitt syn, men det er nok andre som er uenige med meg der.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer