Kindred-avtalen

Sjakk-Norge stemte ned omstridt avtale

Sjakk-Norge er klare i sin sak: De ønsker ikke å bli sponset av bettingselskapet Kindred, selv om avtalen lover 50 millioner over fem år.

APPLAUS: Ordstyrer Cato Schiøtz fikk applaus da han kunngjorde stemmene under Norges sjakkforbunds kongess. Sponsor-avtalen ble vraket. Video: NFS Vis mer

LARVIK (Dagbladet): Det ble til tider opphetet diskusjon under sjakkongressen søndag kveld. Temaet har vært svært betent i Sjakk-Norge de siste ukene:

Sjakk-Norge stemte mot å inngå en avtale med bettingselskapet Kindred. Avtalen ville vært verdt 50 millioner over fem år.

Det ble ikke en så jevn avstemning som ventet. Forslaget ble stemt ned med 132 mot 44 stemmer. Tre stemte blankt.

OPPTELLING: Her telles stemmene opp etter avstemningen i Larvik søndag kveld. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
OPPTELLING: Her telles stemmene opp etter avstemningen i Larvik søndag kveld. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Resultatet høstet stor applaus i idrettshallen i Larvik.

Det betyr at profiler som Simen Agdestein og Hans Olav Lahlum fikk det dit de ville i argumentasjonen fra talerstolen på kongressen, der de aller fleste som var innom argumenterte for et klart nei.

Lettet

Nevnte Agdestein har hele tiden argumentert for et nei til den omstridte avtalen. Det sto han fast ved da Dagbladet snakket med ham før selve avstemningen.

ARGUMENTERTE FOR NEI: Sjakkprofil Hans Olav Lahlum. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
ARGUMENTERTE FOR NEI: Sjakkprofil Hans Olav Lahlum. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Etterpå var han lettet.

- Begge sider var nok slitne nå. Det var godt å få en avgjørelse. Sjakkspillere lar seg ikke kjøpe, vi er ikke opptatt av penger. Da hadde vi ikke spilt sjakk. Men vi trenger penger. Det var greit med et så massivt flertall, sier Agdestein til pressen etter at resultatet ble klart.

Han fortsetter:

- Magnus har stor kraft, og kan få med seg tusenvis. Jeg håper han uansett kan få med seg flere. Vi ønsker det beste for sjakken, alle sammen. Det er bra Magnus engasjerer seg, med den kraften han har. Vi trenger sponsorer.

Stor usikkerhet

Det var på forhånd stor usikkerhet rundt hva utfallet av kveldens avstemning ville bli. Som nevnt har spørsmålet har skapt stor splid i Sjakk-Norge de siste ukene.

TORDNER: Simen Agdestein er en viktig skikkelse i Sjakk-Norge. Her torner han mot Kindred-forslaget i under sjakkforbundets kongress i Larvik. Agdestein er altså uenig med Magnus Carlsen, og ønsker ikke at sjakkforbundet skal inngå en sponsoravtale med Kindred. Video: NSF Vis mer

Superstjerna Magnus Carlsen (28) har klart og tydelig sagt at han ønsket at Sjakkforbundet skulle inngå nevnte avtale, men det har også vært flere som har uttrykt klar motstand. Blant annet har visepresident Vibeke Ekeland Grønn sagt at hun vurderer å trekke medlemskapet om det blir stemt for avtalen.

Hun har studert saken inngående, og holdt også innlegg om at det burde stemmes mot avtalen.

Carlsen opprettet nylig sjakklubben Offerspill, som raskt vokste og ga Carlsen-siden en haug med delegater - derav stemmer - under årets kongress. Lørdag ble det imidlertid klart at Carlsens klubb bare får seks stemmer.

Carlsen har selv benektet at det dreier seg om et kuppforsøk.

- Jeg tenker at de som snakker om et kuppforsøk, får ta det på sin kappe. Vi ønsker å være en sjakklubb for flest mulig, og vi ønsker å få gjennom avtalen på lovlig og demokratisk vis, har Carlsen sagt til NRK.