RISIKERER MILLIONSMELL: Børge Robertsen er direktør for sjakk-OL i Tromsø, som spilles fra 1. til 14. august.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
RISIKERER MILLIONSMELL: Børge Robertsen er direktør for sjakk-OL i Tromsø, som spilles fra 1. til 14. august. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer

Sjakk-OL risikerer millionsmell

- Har sagt at vi ikke er enig.

(Dagbladet): Et økonomisk hardt prøvet sjakk-OL risikerer 1,2 millioner kroner i ekstrautgifter, etter at tolv utestengte lag fikk etterregistrere seg i går.

Det er seks dager siden arrangørene av sjakk-OL i Tromsø bestemte å utestenge ni nasjoner for ikke å ha overholdt olympiadens registreringsfrist - inkludert Russlands kvinnelag.

Det gjorde at Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), anført av den omstridte forbundspresidenten Kirsan Iljumzjinov, gikk rett i strupen på de norske arrangørene.

- Ikke enig En rekke trusler ble fremmet. En av de var å flytte hele mesterskapet til russiske Sotsji. Etter flere dager med spekulasjoner, ble det i går klart at det massive presset bidro til at arrangøren opphevet utestengelsen.

- Vi har sagt at vi ikke er enig i FIDEs tolkning av regelverket. Grunnen til at vi snudde, er at vi vil at lag og forbund ikke skal måtte lide på grunn av en uklarhet i reglementet. Vi ser at ingen er tjent med å være prinsippfaste i denne saken, opplyser direktør for Tromsø-OL Børge Robertsen til Dagbladet.

Avgjørelsen betyr at sannsynligheten er stor for at det kommer tolv nye lag til «Nordens Paris», fordelt på de ni nylig godkjente nasjonene. Det gjør at en allerede hardt presset økonomisk arrangør risikerer rundt 1,2 millioner kroner i ekstrautgifter.
 
- I utgangspunktet handler det om cirka 100 000 kroner per lag, bekrefter Robertson overfor Dagbladet.

Kan få baksmell De kommende ukene vil det være fortløpende møtevirksomhet mellom lederne for Tromsø-OL og FIDEs representanter. Hvem som skal ta seg av den uforutsette regningen, vil stå høyt på agendaen.

- Vi skal også ha et sluttoppgjør med FIDE etter lekene. Da må vi se om de nye vedtakene har medført ekstra kostnader for oss, sier Robertsen om når den endelige konklusjonen kommer.

- Frykter dere å måtte ta utgiftene selv?

- Det er alltid en risiko når man skal arrangere et så stort arrangement for at det kommer uforutsette hendelser. Vi har sagt at vi ikke er enig i FIDEs tolkning av regelverket og har det som utgangspunkt i den videre dialogen. Frafall av lag er også en mulighet av ulike årsaker som vil balansere tilførselen av de nye.

- Hvordan stiller Det internasjonale sjakkforbundet seg til betalingsspørsmålet?

- Det gjenstår å se.

Reddet av tromsøværingene Det er ikke bare økonomiske utfordringer direktøren må forholde seg til. Med et rekordstort antall påmeldte lag (181) som utgjør rundt 1550 deltakere, er det knapt et hotellrom å oppdrive i Tromsø mellom 1. og 14. august.

- Det kommer langt flere enn det vi forventet. Det som blir løsningen, er privat overnatting. Vi har fridd til byens befolkning. De er veldig positivt innstilt og leier ut boligene sine, sier Robertsen.

FRONTFIGUR: Magnus Carlsen skal spille for det norske herrelaget under sjakk-OL i Tromsø. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
FRONTFIGUR: Magnus Carlsen skal spille for det norske herrelaget under sjakk-OL i Tromsø. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet. Vis mer