Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk:

Sjakk-sjefen nekter for å ha trukket seg. Skylder på amerikanerne

Mener han ikke har sagt fra seg jobben.

SKYLDER PÅ AMERIKANERNE: Kirsan Ilyumzhinov, her sammen med Magnus Carlsen under VM i lynsjakk i 2015, mener amerikanerne har skylda for ryktene om at russeren har trukket seg som FIDE-president. Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix
SKYLDER PÅ AMERIKANERNE: Kirsan Ilyumzhinov, her sammen med Magnus Carlsen under VM i lynsjakk i 2015, mener amerikanerne har skylda for ryktene om at russeren har trukket seg som FIDE-president. Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I desember 2015 suspenderte sjakk-kongen Kirsan Ilyumzhinov seg selv da det ble kjent at han skulle etterforskes av finansdepartementet i USA.

Bakgrunnen for etterforskningen var at han støttet president Bashar al-Assad gjennom den russiske banken Russian Financial Alliance Banker, der han også var deleier.

Ilyumzhinov var president i det internasjonale sjakkforbundet FIDE da han suspenderte seg, og selv hevdet han at han var helt uskyldig.

- Det er jo positivt at han velger å tre til side mens etterforskningen av ham pågår, sa Espen Agdestein til Dagbladet da.

Mener han ikke har trukket seg

Russiske Ilyumzhinov skal søndag ha deltatt på et møte med forbundet i Hellas. Mot slutten av dette møtet skal Ilyumzhinov ha bestemt seg for å trekke seg helt ut av FIDE, men ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS stemmer ikke dette.

For ifølge engelske The Telegraph, skriver TASS at Ilyumzhinov uttalte «De ønsket å presse meg ut, men det funka ikke. Jeg har ikke signert noe, og jeg trekker meg ikke».

Den russiske mangemillionæren mener amerikanerne har skylda for ryktene om at han har trukket seg som FIDE-president, og at han fortsatt er president i forbundet.

- Jeg tror det er en amerikansk finger med i dette spillet, sier russeren til nyhetsbyrået.

Sjakklegende hardt ut mot presidenten

Sjakk-kongen har blitt etterforsket av finansdepartementet i USA, anklaget for å ha støttet Assad-regimet i Syria. Selv mente mangemillionæren at han bare hadde reist med sjakkbrett til landet.

Da Magnus Carlsen sikret nok en VM-tittel natt til 1. desember i fjor, var det uten Ilyumzhinov på sidelinja. Russeren var ikke i New York på grunn av trusselen om en arrestasjon fra det amerikanske finansdepartementet.

Tidligere har sjakklegenden Garry Kasparov gått hardt ut mot Ilyumzhinov. Ifølge The Telegraph har Kasparov ment at det «ikke var noen overraskelse at Ilyumzhinov endelig hadde blitt tatt for sin KGB-virksomhet».

Kasparov anklaget også den daværende FIDE-presidenten for å være en agent for den russiske presidenten Vladimir Putin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media