Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-sjokket

Vidunderbarn, geni og sjakkens Mozart. Kjært barn har som kjent mange navn.

VERDENSMESTER: Magnus Carlsen under lynsjakk-VM i Moskva i november. Den unge nordmannen vant med god margin. Foto: AP/Scanpix
VERDENSMESTER: Magnus Carlsen under lynsjakk-VM i Moskva i november. Den unge nordmannen vant med god margin. Foto: AP/Scanpix Vis mer

||| (Dagbladet): På 19 års dagen sin sist i november, kunne Magnus Carlsen se tilbake på et vanvittig heftig sjakkår.

Det er knapt en rekord som overlevde Carlsens 2009-herjinger.

Det toppet seg da han ble suveren verdensmester i lynsjakk i Moskva i november. Men det hadde skjedd mye før det for gutten som fikk selv Dagbladet til å begynne å skrive om sjakk på sportssidene sine.

Det er Carlsens unge alder i kombinasjon med lynende genialt spill og aggressivt spill som har gjort den beskjedne Bærums-gymniasten til en sensasjon og ei superstjerne i verdensidretten sjakk.

Genialiteten og begavelsen er medfødt, at spillet og aggressiviteten har hevet seg merkbart i 2009, takker Carlsen i stor grad sin trener - legenden Garry Kasparov - for. Sammen har de to virkelig funnet tonen - og løsningene som førte Magnus helt til topps i storturneringen Nanjing Pearl Spring i Kina, der han parkerte verdenseneren Veselin Topalov.

Magnus vant hele turneringen, og kniste samtidig enda flere rekorder. Blant annet ble han den yngste i historien til å passere den magiske 2800 poengs-gransa på rankingen. Samtidig gikk han helt til topps på den uoffisielle rankinglista.

De oppsiktsvekkende resultatene ble på ingen måte forbigått i stillhet. Washington Post slo til med: «Something magnificent and bizarre is going on».

Også sponsorene har kommet stormende. Magnus Carlsen har allerede sikret seg et par millionkontrakter. Og flere blir det sannsynligvis.

For eventyret Magnus Carlsen har bare så vidt begynt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media