Sjakk-«talent» anklaget for juks. La opp på dagen

Sjakkdramatikk i Bulgaria.

SJAKKDRAMA: Borislav Ivanov ble anklaget for juks under en turnering hjemme i Bulgaria. Han nektet å bli undersøkt, forlot lokalene og la opp. Foto: NTB Scanpix. Faksimile: Blitz
SJAKKDRAMA: Borislav Ivanov ble anklaget for juks under en turnering hjemme i Bulgaria. Han nektet å bli undersøkt, forlot lokalene og la opp. Foto: NTB Scanpix. Faksimile: BlitzVis mer

(Dagbladet): Sjakk er ikke den idretten de fleste forbinder med dramatikk, juks og fanteri. I sykkel og friidrett er doping et utbredt problem, mens fotballspillere filmer seg til fordeler over en lav sko.

Men nå har juksemakerne også invadert sjakkens og Magnus Carlsens verden.

Legger opp Bulgarske Borislav Ivanov har i en lengre periode slått en rekke bulgarske stormestere. Det har gått så langt som at mange har boikottet turneringene han har vært med i og nektet å møte ham. Hvorfor? Han har lenge vært mistenkt for juks, men tidligere i denne uken ble han langt på vei avslørt.

Under en turnering i Bulgaria, fikk Ivanovs motstander, Maxim Dlugy, mistanke om at 25-åringen tok i bruk elektroniske hjelpemidler. En av funksjonærene for turneringen ba om å se i skoene til Ivanov, men dette nektet han.

Det hele endte med at Ivanov trakk seg fra turneringen, kalte sin motstander en «klovn», og forlot lokalene.

I går kom beskjeden om at han legger opp.

Upassende pusting og dårlig holdning Denne typen dramatikk er ikke hverdagskost i den ellers så bedagelige sjakkhverdagen. Nettopp derfor har den også fått rikelig med oppmerksomhet. Hovedpersonen selv kom med følgende grunn til at han trekker seg fra alle fremtidige turneringer.

- Motstanderen min ville at jeg skulle ta av meg skoene og sokkene. Jeg nektet fordi jeg visste at det ikke ville stoppe der. De vil straffe meg for alt fra upassende pusting til dårlig holdning, sier han ifølge bulgarske Blitz.

- Jeg har blitt vant til det, og nå er min karriere som sjakkspiller over. Den psykologiske fronten mot meg er for sterk, man takler det ikke. Jeg ville bli en stormester, men det kommer tydeligvis ikke til å skje nå.

- Skremme vekk fremtidige juksere Det er sjakksiden chessbase.com som forteller historien. En del av leserne deres har også engasjert seg i saken og kommer med følgende tilbakemeldinger.

- For en godt fortalt historie, og for en lettelse for 99,9 prosent av alle sjakkspillere at denne forferdelige fyren omsider er tatt med buksene nede. Eller illeluktende sko. Jeg håper dette er det siste vi hører fra ham, og at det vil skremme vekk fremtidige potensielle juksere, sier Kåre Kristensen fra Danmark.

- Jeg er glad for at Ivanovs hemmelighet har blitt avslørt. Jeg synes funksjonærer ved sjakkturneringer bør handle for å forsikre seg om at folk tenker seg om to ganger før de jukser, sier Jorge Shinozaki fra Japan.