LEDER VMs ÅPNINGSSEREMONI: Skuespiller Adrian Grenier (i blå dress) er konferansier når VM starter i USA neste uke. Her på premieren til Entourage-filmen sammen med kollegene Jerry Ferrara, Kevin Connolly, Jeremy Piven og Kevin Dillon i fjor. Foto: Scanpix
LEDER VMs ÅPNINGSSEREMONI: Skuespiller Adrian Grenier (i blå dress) er konferansier når VM starter i USA neste uke. Her på premieren til Entourage-filmen sammen med kollegene Jerry Ferrara, Kevin Connolly, Jeremy Piven og Kevin Dillon i fjor. Foto: ScanpixVis mer

Sjakk-VM

Sjakk-VM åpnes på spektakulært vis: Entourage-stjerne leder showet

Skuespilleren Adrian Grenier er hyret inn av arrangøren.

(Dagbladet): Neste uke starter Magnus Carlsen (25) sitt andre tittelforsvar når VM-kampen mot russiske Sergej Karjakin (26) finner sted i unike omgivelser i New York. Oppgjøret vil tiltrekke seg oppmerksomhet fra hundrevis av millioner verden over, inkludert en rekke amerikanske kjendiser.

Dagbladet får blant annet opplyst at Entourage-stjerna Adrian Grenier vil lede åpningsseremonien på fasjonable Plaza Hotel torsdag 10. november, kvelden før det aller første partiet. Carlsen-manager Espen Agdestein er kjent med skuespillerens rolle i VM-sirkuset og forteller at den norske leiren ser frem til å møte ham.

- Både jeg og Magnus har sett mye på Entourage. Vi syns det er en artig serie. Så det syns vi er hyggelig. Jeg vet ikke veldig mye om hvorfor han er valgt, men det er moro, forteller Agdestein.

TITTELFORSVARER: Magnus Carlsen er bare halvannen uke unna det første partiet i New York. Her under Bilbao Masters i sommer, hvor Sergej Karjakin også spilte. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladeta
TITTELFORSVARER: Magnus Carlsen er bare halvannen uke unna det første partiet i New York. Her under Bilbao Masters i sommer, hvor Sergej Karjakin også spilte. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladeta Vis mer

Kan bli stjernespekket

Greniers inntreden er et ledd i VM-arrangør Agons jobb med å skape mest mulig blest rundt kampen. Da Dagbladet var i kontakt med Ilya Merenzon mandag ettermiddag, svarte Agon-eieren at han satt i et møte.

- Beklager, men jeg sitter veldig opptatt. Vi kan prates etterpå, forteller Merenzon.

Men Dagbladet kjenner til at han ønsker at en kjendis skal ta seg av åpningstrekket i hvert eneste av de potensielt 12 klassiske partiene. Det vil ifølge Agdestein i tilfelle skje inne i et lydisolert glassbur hvor det er sikt inn, men ikke ut.

- Så det vil være mulig for publikum å gå rundt utenfor med mobiler, for spillerne vil ikke kunne se dem, forklarer Agdestein, som vet at flere kjente personligheter vil dukke opp.

MØTES TIL VM-DUELL: Russiske Sergej Karjakin utfordrer Magnus Carlsen om tittelen. Her er duoen under Bilbao Masters i sommer. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet
MØTES TIL VM-DUELL: Russiske Sergej Karjakin utfordrer Magnus Carlsen om tittelen. Her er duoen under Bilbao Masters i sommer. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet Vis mer

Billetter til 10 000 kroner

Billettene til partiene koster fra drøyt 600 kroner for de billigste til snaut 10 000 kroner for de dyreste. Etter det Dagbladet får opplyst, skal salget av VIP-billettene så langt ha gått bra, til tross for en høy pris.

Med bare dager igjen til det første trekket tas, øker nå spenningen for hvert døgn. Mens Carlsen befinner seg i Karibien, er Karjakin i Miami med sitt støtteapparat.

- Kan bli en nervekrig

Sjakkekspert Atle Grønn er blant dem som har store forventninger til den nært forestående matchen.

- Det er en klisjé at man er spent på åpningen av kampen, men jeg er nysgjerrig på når man vil se at Magnus er den beste spilleren. Vil man se det fra start eller må man leve lenge med spenningen som ofte er i en VM-kamp? Blir det en nervekrig hvor de holder hverandre i sjakk hele tiden? undrer Grønn.

- Hvis det skjer, er det spennende å se hvordan Magnus reagerer, om han blir utålmodig. Hvis det skulle trekke ut og bli en jevn match, vil ikke Karjakin bli stresset. Han vil bare like det. «Underdogen» har alt å tjene på å avgjøre matchen med tilfeldigheter, noe som kan skje mot slutten, sier sjakkeksperten.

VM-kampen spilles over 12 partier, hvor den første spilleren som oppnår 6,5 poeng har vunnet. Carlsen ble kronet verdensmester for første gang etter seieren mot Vishy Anand i 2013. Året etter forsvarte nordmannen tittelen i returoppgjøret mot samme mann i Sotsji. Første runde starter fredag 11. november klokken 20.00 norsk tid.