Magnus Carlsen og Hans Niemann

Sjakkdommer lanserer oppsiktsvekkende teori

Det koker i sjakkverdenen om dagen. Nå kommer dansk sjakkekspert med en ny teori om hvorfor Magnus Carlsen (31) tapte bevisst mot Hans Niemann (19) mandag kveld.

PÅSTAND: Sjakkdommer Arild Rimestad mener situasjonen kan tolkes ut i fra to ulike teorier. Foto: AFP/Arun Sankar
PÅSTAND: Sjakkdommer Arild Rimestad mener situasjonen kan tolkes ut i fra to ulike teorier. Foto: AFP/Arun Sankar Vis mer
Publisert

Kontroversene rundt Magnus Carlsen og Hans Niemann har skapt sterke reaksjoner verden rundt. For over to uker siden trakk nordmannen seg fra den storstilte turneringen Sinquefield Cup etter møte med amerikaneren.

Mandag fulgte Carlsen opp med å tape med vilje mot nettopp Niemann igjen, i Champions Chess Tour.

Carlsen har så langt ikke forklart hvorfor, men mange har spekulert i at han tror Niemann jukser og at det å tape med vilje er en form for protest.

SJAKKDRAMA: Sjakkspiller Hans Niemann er i hardt vær etter å ha blitt anklaget for juks. Magnus Carlsen valgte å trekke seg fra turnering hvor Niemann var motstander. Vis mer

- Vil ikke utelukke

Den danske internasjonale sjakkdommeren, Arild Rimestad, mener situasjonen kan tolkes ut ifra to ulike teorier.

Den ene er den flesteparten spekulerer i. At Carlsen tapte med vilje som en reaksjon på at han mener Niemann jukset i partiet mot han i Sinquefield Cup.

- Den tweeten, hvor han indirekte anklaget Niemann for juks. Men det er spekulasjoner og internettet har jo kokt over. Så det kan oppfattes som en protest, sier Rimestad til Dagbladet.

Men dansken lanserer en annen teori også.

- I går leste jeg mange forskjellige uttalelser på nettet, og en av dem var at dette like godt kan være en unnskyldning (red.anm. til Niemann) som alt annet. Så tenkte jeg, det kan jo være det. Når han ikke sier noe, så vet vi jo egentlig ingen ting, så det kan være enten en protest eller en unnskyldning.

Rimestad mener at man ikke kan utelukke noen teorier, ettersom Carlsen ikke har uttalt seg noe rundt saken. Han mener Carlsen må forstå hva han utsetter Niemann for ved å gjøre som han gjør.

- Om det er en unnskyldning er vanskelig å si, det er kanskje en protest, men jeg vil ikke utelukke at det er en unnskyldning, avslutter han.

NIEMANN: 19-årige Hans Niemann vant partiet mot Magnus Carlsen i Champions Chess Tour mandag kveld, etter at Magnus Carlsen tapte med vilje.
NIEMANN: 19-årige Hans Niemann vant partiet mot Magnus Carlsen i Champions Chess Tour mandag kveld, etter at Magnus Carlsen tapte med vilje. Vis mer

Tvilende

Sjakkekspert Atle Grønn har ingen tro på at den teorien stemmer.

- Oi, den var original og kreativ. Hvis det var en unnskyldning må jo i alle fall mottaker skjønne at det er det. Den var jo morsom da (teorien, red.anm.), men da må det komme fram, sier han til Dagbladet.

I likhet med Grønn, mener NRK-ekspert Torstein Bae at teorien er kreativ. Han påpeker selv at man faktisk ikke kan utelukke noen ting når Carlsen ikke uttaler seg. Samtidig er han klar på hvilken teori han mener er den mest sannsynlige.

- Jeg gir honnør til Arild Rimestad for å ha kommet med den teorien. Vi kan ikke utelukke noen teorier, men jeg føler det er klart mer sannsynlig med den teorien alle andre har, om at Magnus ikke vil sitte og spille mot noen han virker å mene at jukser, sier han til Dagbladet.

Dagbladet har forsøkt å få tak i Magnus Carlsen via pappa og manager Henrik tirsdag, uten svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer