Sjakkekspert: - FIDE har en plan. Uten Magnus Carlsen

- Men det kan Magnus leve fint med

MISTER TITTELEN. Magnus Carlsen mister mest sannsylig tittelen som verdensmester, om han ikke signerer kontrakten. Men det tror ikke Dagbladets sjakkekspert betyr så mye. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MISTER TITTELEN. Magnus Carlsen mister mest sannsylig tittelen som verdensmester, om han ikke signerer kontrakten. Men det tror ikke Dagbladets sjakkekspert betyr så mye. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen har fått utvidet fristen for å skrive under kontrakten for VM-kamp. Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel tror ikke det spiller noen rolle for nordmannen.

- Magnus Carlsen mister VM-tittelen. Jeg har ingen tro på at kontrakten om VM-kampen blir underskrevet. Men det kan Magnus leve helt fint med, sier Gausel.

- Alle vet han er udiskutabelt verdens beste sjakkspiller. Og så har han jo faktisk to titler til. Han er verdensmester i hurtigsjakk og lynsjakk. Markedsverdien hans vil ikke synke, mener Dagbladets sjakkekspert.

Ingen forbedring
- Om han derimot skulle skrive under, vil han samtidig vise at han lar seg kue av det internasjonale sjakkforbundet og president Kirsan Iljumzjinov ledersti, sier Gausel.

Han mener FIDE ikke har vist velvilje overfor Magnus Carlsen i det hele tatt, og trekker fram flere eksempler.

- Han har ikke fått informasjon om spillested i Sotsji. Han har ikke fått opplyst hva pengepremien er, selv om jeg ikke tror det har noen vesentlig betydning. Den forverrede situasjonen mellom Russland og Ukraina er også en negativ faktor. Den burde veie som et mye tyngre argument, enn hva FIDE ser ut til å mene om det, mener Gausel.

Motstander I forkant av presidentvalget i Tromsø 11. august, støttet Magnus Carlsen Iljumzinhovs motstander Gary Kasparov offentlig. Iljumzhinov sympatiserer med Russlands president Putin.

Det er en sannsynlighet for at den omstridte russiske presidenten kan dukke opp i starten av VM-kampen 7. november.

Med den forverrede situasjonen mellom Russland og Ukrainia som bakteppe i Sotsji, kan dette bli en vanskelig situasjon for Carlsen.

Spill for galleriet Den nye fristen for kontraktsignering på VM-kampen mot Vishy Anand er nå tirsdag.

- At Magnus fikk noen dager utsettelse på fristen til å signere, ser jeg bare på som et utspill fra FIDE for å skape en illusjon om velvilje fra forbundet. Det betyr lite for FIDE om Magnus skriver under i dag eller om tre-fire dager. Det er bare et spill for galleriet, mener Gausel.

Presidentens plan - Jeg tror president Kirsan Iljumzinhov har en plan. Og den innbefatter ikke Magnus Carlsen. Iljumzinhov har ved tidligere anledninger ytret håp om at verdensmestertittelen igjen havner i Russland. Nå ser han sjansen. Reserven er russisk. Og Sergej Karjakin har bekreftet at han stiller opp mot Vishy Anand, om det blir aktuelt, sier Gausel.

- FIDE konkluderer også høyst sannsynlig med at forbundet må frata Magnus Carlsen tittelen, om han ikke setter sin signatur på kontrakten.

Ellers vil det oppfattes som ulydighet, noe som ikke er akseptabel oppførsel fra spillere, mener sjakkeksperten.

Trist, dumt og leit I går uttalte president Jøran Aulin-Jansson seg til Dagbladet og betegnet situasjonen som sjokkerende.

- Det vil i tilfelle bli en stor skuffelse i hele sjakk-verden.

- Samtidig så både tror og håper jeg at de aller, aller fleste etter hvert vil forstå grunnene som eventuelt vil bidra til at Magnus Ikke signerer kontrakten, sa Jansson til Dagbladet.