Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakkekspert om Carlsens VM-motstander: - Vil ta rotta på Magnus

Varsler jevn superkamp.

DE TO GENIENE. Sergej Karjakin (t.v.) og Magnus Carlsen er barnestjernene som skal møtes om VM-tittelen. Foto: Bent Skibstad/ Terje Bendiksby NTB Scanpix
DE TO GENIENE. Sergej Karjakin (t.v.) og Magnus Carlsen er barnestjernene som skal møtes om VM-tittelen. Foto: Bent Skibstad/ Terje Bendiksby NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det blir en superkamp mellom de to største geniene av vår tid, sier Torstein Bae.

Sjakkeksperten begrunner det slik:

- Det er de største barnegeniene som møtes. Det blir historisk.

NRK-eksperten ble imponert av innsatsen til Karjakin i kampen om retten til å møte Magnus Carlsen i kampen om sjakktronen.

- At Sergej Karjakin greide å stå for det enorme presset i det siste og avgjørende partiet mot Caruana i hans eget hjemland viser hvilken formidabel mental styrke han innehar, sier sjakkekspert Torstein Bae om motstanderen til Magnus Carlsen i den kommende VM-kampen.

Russeren gikk seirende ut av den dramatiske turneringen i Moskva.

Sergej Karjakin (26) har en rekord som aldri Magnus Carlsen (25) kan ta fra ham.

Han er tidenes yngste stormester i sjakk. Tolv år gammel fikk han den gjeve tittelen. Magnus Carlsen var et år eldre da han oppnådde samme status.

- Karjakin er det historiske vidunderbarnet, sier Torstein Bae.

Forbildet til Magnus Den norske verdensmesteren hadde Karjakin som sitt store forbilde under oppveksten.

Men så skjedde det noe.

Stagnerte Magnus Carlsen tok steget opp og ble den suverene eneren i sjakken. Mens Karjakin på en måte ikke fikk det helt til som voksen. Han stagnerte på rankingen og har aldri vært innen topp fem.

Likevel var dette forhåndsfavoritten til Magnus Carlsen i kampen om å få møte ham i New York om sjakktronen i november.

Og hvorfor det?

- Han er utrolig god til å forsvare dårlige stillinger. Forsvarsevnen hans er imponerende, uttalte Magnus Carlsen til Dagbladet.

Torstein Bae legger også til at russeren bruker svært mye tid på sine forberedelser for åpningsfasen.

- Ta rotta på Magnus Sergej Karjakin har et stort russisk støtteapparat bak seg.

- Jeg er ganske sikker på at russeren kommer for fullt. Han vil ta rotta på Magnus. Det gjelder for Magnus å styre unna åpningene til Karjakin, sier Bae til Dagbladet.

Nordmannen har hatt en annen strategi under forberedelsene med et lite støtteapparat.

- Vi har ikke avgjort hva vi gjør. Vi skal nok begynne å tenke på det nå. Men går ikke inn for fullt med strategi og forberedelser før etter sommeren. Magnus har jo lykkes før med et mindre støtteapparat, sier manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Alt annet enn Anand Simen Agdestein er en av Norges beste sjakkspillere gjennom tidene. Han er bror til Espen.

Simen er mest glad for at det ikke ble Vishy Anand igjen. Inderen endte på tredjeplass og var ikke langt unna et nytt møte for tredje gang på rad med Magnus Carlsen.

- Det hadde ikke vært spesielt spennende med Anand. Det hadde vært best med amerikanske Fabiano Caruana, siden matchen arrangeres i New York. Men det er interessant med Karjakin også. Han har et godt åpningsrepertoar. Men snur det seg har han også store kvaliteter, sier Agdestein.

NÅ ER DET ALVOR. Magnus Carlsen (t.v.) og Sergej Karjakin spiller om VM-tittelen i november. Da er de neppe like gode kompiser som her i 2011. (Faksimile fra magasinet New In Chess.) Foto: Peter Doggers.
NÅ ER DET ALVOR. Magnus Carlsen (t.v.) og Sergej Karjakin spiller om VM-tittelen i november. Da er de neppe like gode kompiser som her i 2011. (Faksimile fra magasinet New In Chess.) Foto: Peter Doggers. Vis mer

Han forklarer:
- Karjakin har en enorm kampvilje og kjemper på hele veien. Han var i knestående flere ganger under kandidatturneringen, men reiste seg.

Simen Agdestein har denne karakteristikken av den kommende motstanderen til Magnus Carlsen. En karakteristikk som Carlsen kan få trøbbel med:

- Sergej Karjakin taper sjelden. Og han vinner noen ganger.

Jevnt Statistikken mellom de to forteller også sitt. Om at det kommer til å bli jevnt:

Carlsen og Karjakin har møtt hverandre 15 ganger med betenkningstid.

Den norske verdensmesteren har en liten statistisk fordel. 11 partier har endt med remis. Karjakin har en seier, mens Carlsen har vunnet tre av partiene.

Favoritten De to ekspertene Simen Agdestein og Torstein Bae er enige om at Magnus Carlsen er favoritten.

- Han har fordelen av å ha vært gjennom to VM-matcher. Det skal bety en god del, mener begge to.

Espen Agdestein legger til:

- Det er heller ingen ulempe at Magnus kjenner New York godt. Det er en spesiell og overveldende by.

Torstein Bae mener at Sergej Karjakin bare kommer til å tenke VM-match hver dag fra og med i går og helt til bataljen starter i november.

- Dette er hans livs sjanse. Og det vet han godt, sier Bae.

Spøk? Den nederlandske sjakkspilleren Anish Giri takket for støtten via sosiale medier etter turneringa. Han gratulerte også vinneren Karjakin:

Da fulgte Karjakin opp med et noe spesielt - og kanskje litt hovent - svar:

- Takk. Hvordan gikk det med deg i turneringa? Jeg sluttet å følge deg for ei uke siden, svarte Karjakin til konkurrenten, trolig med glimt i øyet.


Hele Norges coronakart