Sjakk-VM

Sjakkeksperten har aldri opplevd liknende hysteri: - Man risikerer jo å bli litt høy på pæra

Torstein Bae om skjebnepartiet mellom Carlsen og Karjakin og statusen som folkefavoritt.

I KJENT POSITUR: Sjakkprofil Torstein Bae kombinerer jobb som NRK-ekspert med administrative oppgaver som sjef i advokatfirmaet Legalis fra kjøkkenbordet hjemme i Oslo. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
I KJENT POSITUR: Sjakkprofil Torstein Bae kombinerer jobb som NRK-ekspert med administrative oppgaver som sjef i advokatfirmaet Legalis fra kjøkkenbordet hjemme i Oslo. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det er kort tid igjen til det 12. og siste VM-partiet mellom Magnus Carlsen (25) og Sergej Karjakin (26). I flere uker har den norske verdensmesteren og Vladimir Putins russiske sjakkhåp utvekslet kalkulerte slag over brettet i New York.

Parallelt har den 37 år gamle sjakk-mitraljøsen Torstein Bae lagt sin stemme på dramatikken i NRKs TV-studio snaut 6000 kilometer unna spillelokalet ved storslåtte Brooklyn Bridge. Tidligere i dag dro den folkekjære eksperten igjen på jobb. Bare noen meter utenfor rekkehuset på Bogerud, sør-øst i Oslo, ble han stoppet av naboen Bernt Oskar Hansen. Den eldre mannen var nysgjerrig.

- Du gjør en god jobb på TV. Du er flink til å referere! Men hvordan går det egentlig med han Carlsen i kveld?

- He-he. Det var hyggelig å høre. Takk for det! Det er jo nå det skal avgjøres, så det blir moro, vet du! Du må få med deg sendingen. Magnus er favoritt, men det blir spennende, svarer Bae og ler når Hansen følger opp med å kalle Carlsen for en dårlig taper.

FÅR SKRYT: Bae får ros av nabo Bernt Oskar Hansen for kommenteringen av sjakk-VM. Her er de to utenfor rekkehusene på Bogerud i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR SKRYT: Bae får ros av nabo Bernt Oskar Hansen for kommenteringen av sjakk-VM. Her er de to utenfor rekkehusene på Bogerud i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Klimakset

En seier til enten Carlsen eller Karjakin i kveld, vil krone en ny verdensmester. Det er partiet ingen av dem har råd til å tape. Det vil være en sportslig katastrofe, spesielt for den norske 25-åringen fra Lommedalen.

- Nå får vi klimakset, sier Bae til Dagbladet med den samme entusiasmen som har borret seg gjennom tv-ruter og inn i hjertet til sjakkseere landet over.

KLART FOR SISTE PARTI: I kveld kan VM avgjøres. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KLART FOR SISTE PARTI: I kveld kan VM avgjøres. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han kommenterer sin tredje strake VM-kamp. I snart en måned har han kombinert forpliktelser som sjef i advokatfirmaet Legalis med maratonsendinger til langt på natt for NRK og tidlige morgener med lek på stuegulvet sammen med sønnen Anton (1,5). Bae forteller at han «merker at VM har pågått en stund», men at han samtidig stortrives i rollen som sjakkformidler.

- Jeg har vært i seng klokka fire på natta etter lange sendinger. Når det blir så seint, er jeg såpass sliten at jeg sovner ganske raskt. Så står jeg opp tidlig med han lille tassen min, gjerne i seks-halv sju-tida. Da lager jeg matpakke til Anton og er litt sammen med ham før kona mi leverer han i barnehagen når hun skal på jobb. Da går jeg som oftest og legger meg igjen, forteller Bae.

Er utålmodig

Hjemme på Bogerud er store deler av stua fylt med lekene til sønnen på halvannet år. Langs veggen, over en sort flatskjerm-tv, står det hundrevis av bøker. Flere av dem handler om tidligere verdensmestere som Garry Kasparov og Aleksandr Alekhin.

Bae leser mye, men ikke like mye som før. For tiden går det mest i sakprosa. Paradoksalt nok hevder mannen som har blitt kjent for å kommentere opp til sju timer lange sjakkpartier at han ikke er tålmodig nok til å lese skjønnlitteratur.

FORLOT PRESSEKONFERANSEN: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen kjempet seg gjennom et tøft parti mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin, og tapte. - Jeg gidder ikke å sitte her og vente på ham, sa Carlsen om Karjakin. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hater for eksempel møter. Det syns jeg er helt forferdelig. Det er så kjedelig. Jeg syns livet bare renner ut mens man sitter og hører på et eller annet preik. Så det er et paradoks. Det er hyggelig at folk orker å høre på meg da, men de har i alle fall muligheten til å skru av fjernsynet hvis de synes det blir kjedelig, sier han og smiler.

- Kan bli høy på pæra

Bae og NRK fikk mye skryt for VM-sendingene også i 2013 og 2014. Eksperten har likevel aldri før opplevd et like stort trøkk rundt egen person som i år.

EKSPERT: Bae på jobb for NRK under VM i Sotsji for to år siden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
EKSPERT: Bae på jobb for NRK under VM i Sotsji for to år siden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Han sier det kan gjøre folk arrogante, at man kan bli blasert og kjepphøy av så mye oppmerksomhet, og spøker med at det kan være en fare for at det skjer med ham også.

- Jeg syns det har vært veldig mye nå. Det syns jeg er hyggelig. Kanskje vi har klart å heve nivået. Å få så mange positive tilbakemeldinger gir veldig mye energi. Jeg trives utrolig godt med det jeg gjør, men det er vel egentlig greit at det snart er ferdig. Man risikerer jo å bli litt høy på pæra når man får så mange positive tilbakemeldinger, sier Bae og ler.

- Hvilken tilbakemelding har du satt mest pris på?

- Det er hyggelig at folk har glede av det. Så er det noen som har sagt at de har fått det som en hobby i livet sitt. Det er verdifullt nok at folk har glede av det i noen uker, men hvis de i tillegg får det som en positiv ting i livet sitt på fast basis, er jo det veldig hyggelig.

Derfor lykkes han

Bae vokste opp på Tåsen på Oslos vestkant, før han bosatte seg ved Østmarka på andre siden av byen i voksen alder. Allerede som 7-åring begynte han med sjakk, etter at den lokale ildsjelen Finn Møller introduserte ham for spillet.

I 2002 representerte han også Norge under sjakk-OL, men til tross for status som internasjonal mester har ikke Bae blitt kjent for sine ferdigheter ved brettet. Det er i stedet hans evner til å kommentere partier på en pedagogisk og forståelig måte som har fått totalt fremmede til å ta kontakt for å rose ham.

- Det syns jeg er veldig hyggelig. For meg handler det om å legge seg på et riktig nivå. Det kan fort bli altfor avansert. Det er mange sjakkspillere som ikke klarer å sette seg inn i hvilke spørsmål vanlige folk som ikke har drevet mye med sjakk sitter med. Samtidig er det mange gode spillere som sier de koser seg med sendingene og lærer ting av å se på. Det synes jeg er godt å høre selv om vi er til for allmenheten, forklarer han.

- Helt åpent

NRK har opplyst at de har hatt over en halv million seere på det meste i løpet av VM. Det er på NRK 2, en kanal som for andre gang siden milleniumsskiftet var større enn moderskipet sist tirsdag.

Bae tror suksessen er sammensatt. Han skryter av konseptet, programleder Line Andersen, muligheten til å ha direkte kontakt med folk gjennom sosiale medier og ikke minst: Trekkplasteret Magnus Carlsen.

I kveld er Bae igjen klar til å følge det som fort blir VMs mest dramatiske opplevelse for alle som kjenner pulsen stige i påvente av et nytt og potensielt skjebnesvangert trekk. Han vil heller ikke komme med noen garanti for Carlsen-seier. For den finnes ikke.

- Det er fremdeles helt åpent. Vi kan si Magnus har 65 prosent sjanse for å vinne. Hvis det ender med omspill på onsdag, er det kanskje 60-40 i favør Magnus, men det er langt ifra sikkert at dette går bra, sier Bae, med en langt mer seriøs mine enn tidligere.

- Kan gå galt

- Hvilket type parti ser du for deg i kveld?

- Jeg forventer at Magnus legger opp strategien på samme måte som i det forrige partiet han vant. Han må spille ganske trygt. Han må passe på å ikke tape. Han må få en sikker, rolig og avklart stilling som han har en liten fordel i. Spørsmålet er om han ender opp i en helt jevn stilling. Da er det vanskelig å vinne mot en så god forsvarsspiller som Karjakin.

- 35 prosent sjanse for Karjakin-seier. Det er en del, det ...

- Ja, det er det. Det var litt den følelsen vi fikk etter det 10. partiet, at: «Hurra! Vi har nesten vunnet allerede.» Men det var jo bare en utligning. Karjakin virker bra mentalt, så det er ingenting som tyder på at han vil kollapse. Han tok tapet med fatning. Det ble ikke sånn som Karjakin hadde håpet, men han vet at han fremdeles kan vinne. Karjakin har imponert, så dette kan fortsatt gå galt, advarer Bae.

POPULÆR: Bae opplever ofte å bli stoppet på gata av personer som har fulgt NRKs sjakksendinger. Her er eksperten i dialog med nabo Bernt Oskar Hansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POPULÆR: Bae opplever ofte å bli stoppet på gata av personer som har fulgt NRKs sjakksendinger. Her er eksperten i dialog med nabo Bernt Oskar Hansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Snart tilbake på skjermen

Selv om årets VM-kamp skulle ta slutt i kveld, betyr det ikke at Bae blir lenge borte fra skjermen. Allerede 2. juledag starter verdensmesterskapet i hurtig- og lynsjakk med sendinger fra Doha i Qatar på NRK.

- Jeg tror det også kan bli populært. Det vil være på dagtid, så folk kan sitte og knaske julemat og se på Magnus spille sjakk, sier Bae fornøyd.