Sjakkgigantene innlosjert på hver sin side av hotellet

Magnus Carlsen og Vishy Annad med god avstand mellom luksussuitene under Norway Chess.

MØTES I DAG: Regjerende verdensmester Vishy Anand og nummer én på FIDEs ranking, Magnus Carlsen. Foto: Anders Vinje / Dagbladet
MØTES I DAG: Regjerende verdensmester Vishy Anand og nummer én på FIDEs ranking, Magnus Carlsen. Foto: Anders Vinje / DagbladetVis mer

Klokken 15.00 barker sjakkens to største giganter sammen til stjerneduell under Norway Chess i Sandnes: Regjerende verdensmester Vishy Anand møter Magnus Carlsen, som topper det internasjonale sjakkforbundets (FIDE) verdensranking.

Det er knyttet stor spenning til oppgjøret, og flere anser partiet som den første av to generalprøver før høstens VM-tittelkamp i Chennai.

Før den tid, er det kun i Moskva-turneringen Tal Memorial (12.-24. juni) publikum kan betrakte dem ansikt til ansikt.

Bor adskilt
I Sandnes er turneringens 10 deltakere innlosjert på Quality Hotell Residence i hjertet av den gamle sykkelbyen. Det inkluderer de to nevnte rivalene, som etter det Dagbladet kjenner til, bor i ekslusive suiter på hver sin side av hotellet.

- De skal være her i 14 dager, det er klart de må ha greie forhold rundt seg, sier pressesjef Jarle Heitmann i Norway Chess.

- For å si det sånn: De blir godt pleiet, men det er ingen stor tanke bak plasseringen. Det viktigste er at de har greie rom, og at forholdene er mest mulig like, sier formann Kjell Madland.

Han forteller at turneringsledelsen hele tiden jobber for at spillerne skal trives.

- Vi forsøker å imøtekomme behovene deres. Noen trenger fysioterapi, mens andre har slitt med influensa og behøvd medisinsk hjelp. De stiller likevel ikke noen høye krav, sier Madland. 

Privatsjåfører
Før turneringsstart ønsket blant annet armenske Levon Aronian (nr. to i verden) en sykkel for å utforske de nærliggende områdene. For dem som liker det litt mer komfortabelt, stiller Norway Chess med egne biler og tilhørende privatsjåfører.

- Hvis noen spør om å bli kjørt, fikser vi det. Det er bare hyggelig å kunne hjelpe, sier Madland. 

Han opplyser at turneringsavviklingen har gått bra så langt.

- I og med at dette er første gangen, var vi veldig spente. Det er alltid noen uventede ting som kan oppstå, men foreløpig er vi veldig fornøyde.

Madland kom selv opp med idéen om å arrangere Norges første superturnering i sjakk, og akkurat nå er et av de sterkeste feltene sjakkverden har bevitnet samlet i landet.

Bare tre arrangører har tidligere kunnet skilte med et høyere rangert felt. Hadde det ikke vært for invitasjonen av norske Jon Ludvig Hammer (150. på rankingen), ville Norway Chess blitt kronet som historiens sterkeste.

PRIVATSJÅFØR: Alle spillerne som deltar i Norway Chess har bil og privatsjåfør tilgjengelig.  Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix
PRIVATSJÅFØR: Alle spillerne som deltar i Norway Chess har bil og privatsjåfør tilgjengelig. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix Vis mer