COMEBACK: I de siste årene har han vært en aktiv Putin-kritiker, men i august gjør den gamle stormester Garry Kasparov comeback under en turnering i St.Louis. Foto: Björn / action press / REX / Shutterstock / NTB scanpix
COMEBACK: I de siste årene har han vært en aktiv Putin-kritiker, men i august gjør den gamle stormester Garry Kasparov comeback under en turnering i St.Louis. Foto: Björn / action press / REX / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Sjakklegende gjør sjokkcomeback: - Klar for å se om jeg husker hvordan man flytter brikkene

Garry Kasparov har fått wildcard til turnering i St. Louis.

(Dagbladet): En av tidenes aller største sjakklegender, russiske Garry Kasparov, gjør comeback, 12 år etter at han ga seg som sjakkspiller.

– Utrolig spennende

Den tidligere verdenseneren, som de siste årene har bemerket seg mest som en tydelig Putin-kritiker, skal spille lyn- og hurtigsjakk i turneringen i St. Louis i august.

«Klar for å se om jeg husker hvordan man flytter brikkene! Vil jeg klare å offentliggjøre at jeg legger opp igjen etterpå om ikke?» skriver Kasparov selv på Twitter.

- Det er utrolig spennende å offisielt komme tilbake til spillet, og det er overhodet ikke noe jeg hadde forventet mer en et tiår etter at jeg la opp. Å komme tilbake til brettet i St. Louis er en ære – jeg ville ikke feiret dette øyeblikket noe annet sted, sier Kasparov til turneringens hjemmeside.

Kasparov ble tidenes yngste verdensmester da han tok tittelen i 1985, og han var også ranket som verdens beste spiller i 20 år.

Den russiske stormesteren får et av fire wildcards til turneringen i St. Louis, der han blant annet skal opp mot verdenstoer Hikaru Nakamura og Sergej Karjakin, mannen som måtte gi tapt mot Magnus Carlsen under fjorårets VM.

– Begeistret

Flere av deltakerne i turneringen gir uttrykk for at de ser fram mot å få møte den gamle stormesteren.

- Det var rett og slett en veldig positiv overraskelse for meg, ettersom jeg får spille mot en legende. Jeg trodde at jeg akkurat ikke fikk møte Garry, men jeg tok feil. Jeg er veldig glad for det, sier Lenier Dominguez, til Chess.com.

- Jeg er veldig begeistret over å få spille mot ham igjen. Jeg mistenker at han kommer til å komme godt forberedt, sier Fabiano Caruana.

54 år gamle Kasparov bemerker også at han ikke akkurat blir den yngste deltakeren i turneringen, snarere tvert imot.

«Ser ut til at jeg kommer til å øke gjennomsnittsalderen og redusere gjennomsnittsratingen i feltet», tvitrer Kasparov.

Kasparov har ikke holdt seg helt borte fra sjakkbordet de siste årene, men han har altså ikke spilt noen offisielle turneringer siden 2005.

Magnus Carlsen deltar ikke i turneringen i St. Loius.