Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen spiller lynsjakk-VM

Sjakklegende i strupen på Carlsen-motstander: - Det er en skandale

Det ble et stort drama på lynsjakkens første dag da Erneste Inarkiev nektet å spille videre mot Magnus Carlsen. Sjakklegende Garry Kasparov mener russeren burde ha blitt disket.

DRAMA: Carlsen ble fratatt seier i partiet mot Ernesto Inarkiev, men etter klage fikk han medhold. Video: NRK Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi oppsummerer saken raskt først: Carlsen ble først fradømt seieren i lynsjakk-VMs første parti etter dramatiske scener i tidsnød. Det hele startet med at motstanderen gjorde et ulovlig trekk, men Carlsen påpekte ikke dette og valgte å spille videre.

Ifølge Carlsens motstander var da Carlsens trekk da ulovlig, noe han påpekte til dommeren. Inarkiev stoppet klokka og krevde seieren.

Det førte til at Carlsen først ble fradømt seieren – før hoveddommeren bestemte at kampen skulle fortsette.

Inarkiev, som lå an til et soleklart tap, nektet å spille videre. Han leverte en offisiell klage, som seinere på dagen ble avslått.

- Absurd krav

Inarkiev selv hevdet at han ikke så at han gjorde et ulovlig trekk, men flere anklaget i går russeren for å bevisst prøve å bruke skitne triks for å vinne et parti han var på vei til å tape.

Nå har også sjakklegende Garry Kasparov kastet seg på ballen. Han er ikke imponert over russerens oppførsel:

SJAKK-LEGENDE: Garry Kasparov. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
SJAKK-LEGENDE: Garry Kasparov. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Det var en skandale under lynsjakken fredag. Selv i det høyst usannsynlige scenarioet at det ulovlige trekket ikke ble gjort med vilje, holdt den russiske stormesteren fast på sitt absurde krav, skriver Kasparov på Facebook.

Han fortsetter:

- Ja, det er lynsjakk, som ofte er kaotisk, men dette er ikke en pub eller en park hvor «hustlere» skal utnytte hvert minste smutthull. Dette er en verdensmester som spiller mot selve verdensmesteren. Inarkiev burde ha blitt disket for oppførselen. Sjakkens regler er enkle nok, men det er også regler for god sportsånd, skriver Kasparov.

Carlsen var tydelig irritert etter situasjonen, og utbrøt blant annet følgende om dommeren som først dømte han til tap:

- Han bør ha seg til helvete vekk hvis han ikke ser dette.

Kasparov gir Carlsen sympati, men peker også finger mot nordmannen:

- Oppførselen hans er overdreven, men forståelig, situasjonen tatt i betraktning.

- Gjort det før

Den russiske motstanderen fikk også i glatte lag av motstandere i VM i går. Norske Johan-Sebastian Christiansen, som spilte svært godt i går, tror Inarkiev kan ha gjort feiltrekket bevisst.

- Spesielt i lynsjakk finnes det en del som prøver seg på skitne triks. Jeg tror han prøvde seg på en siste utvei for å vinne partiet. Jeg har hørt andre har sagt at han har forsøkt dette tidligere, sier Christiansen til NRK.

Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel lukter også ugler i mosen:

- Det som taler for at han gjorde det bevisst er at han stoppet klokka så fort Carlsen gjorde sitt trekk. Det er ikke helt utenkelig at det er bevisst. Jeg har sett mange absurde situasjoner, men ikke sett en situasjon hvor folk har spekulert i dette, forklarer Gausel.

Må levere

Lynsjakk-VM fortsetter i dag fra klokka 12. Etter en god start ble det tungt for den norske verdensmesteren i de siste partiene i går.

Magnus Carlsen ligger på en 20.-plass, to poeng bak ledende Sergej Karjakin, etter den første dagen. Det er samme poeng som som norske Johan-Sebastian Christiansen. 19-åringen slo både Vassilij Ivantsjuk og Peter Leko fredag.

- Det har vært ganske dårlig i hele dag. Hovedproblemet er ikke antall poeng, men at jeg spiller veldig dårlig. Det er veldig mye å rette på til i morgen, sa Carlsen til NRK etter partiet mot Yangyi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!