Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Sjakkmaskinen» som har spilt mot Napoleon og Benjamin Franklin

Sjekk de historiske sjakkjukserne.

MAN IN THE MACHINE: Wolfgang Von Kempelen er mannen som sto bak den utspekulerte sjakkmaskinen «Tyrkeren». 50 år etter dens presentasjon ble det avslørt at alt bare var juks og fanteri, og at det satt en dyktig sjakkspiller i skapet under brettet. Foto: NTB Scanpix / The Granger Collection
MAN IN THE MACHINE: Wolfgang Von Kempelen er mannen som sto bak den utspekulerte sjakkmaskinen «Tyrkeren». 50 år etter dens presentasjon ble det avslørt at alt bare var juks og fanteri, og at det satt en dyktig sjakkspiller i skapet under brettet. Foto: NTB Scanpix / The Granger Collection Vis mer

(Dagbladet): Etter Magnus Carlsens sjakkbragd i India, har brettet med de 64 rutene fått en renessanse her hjemme på berget. Og etterhvert som nordmennene har fått øyenene opp for det klassiske brettspillet, dukker det også opp mer absurde historier.

I høst har en av disse vært Borislav Ivanov (døpt «sjakkens James Bond» av enkelte). Ivanov har blitt mistenkt for juks ved flere anledninger (både i Bulgaria og i Spania), og siste nytt er at 25-åringen blir hyllet på internett av likesinnede.

Likevel, Ivanov er langt fra den første som har presentert verden for et sjakkmysterium.

«Tyrkeren» Det første, og kanskje mest kjente av dem alle, var det oppfinneren Wolfgang Von Kempelen som sto for.

I 1770 presenterte han sin oppfinnelse, «Tyrkeren», for den østerrikske keiserinnen Maria Theresa - en maskin som tilsynelatende kunne slå menneskelige motspillere i sjakk.

Maskinen besto av en modell av et menneske som igjen var montert på et skap. På dette skapet var det et sjakkbrett, og denne turbankledde dukken viste imponerende sjakkferdigheter. Det ingen visste før 40 år senere var at de infløkte mekaniske detaljene bare var juks og fanteri, og at det satt et virkelig menneske av kjøtt og blod inne i avlukket.

Derfra styrte han dukken, og i løpet av tiden hvor anordningen turnerte verden, vant den de fleste av sine partier. Blant annet mot store statsmenn som Napoleon Bonaparte og Benjamin Franklin.

Noen av mennene som på et eller annet tidspunkt befant seg inn i «Tyrkeren» var Johann Allgaier, Boncourt, Aaron Alexandre, William Lewis, Jacques Mouret og William Schlumberger.

HÆRFØRER: Napoleon la store deler av Europa for sine føtter, men var blant de som måtte bite i gresset for Von Kempelens «Tyrker». Foto: AFP PHOTO/HO/COLLINS FINE ART, LTD, NEW YORK/RICHARD COLLINS
HÆRFØRER: Napoleon la store deler av Europa for sine føtter, men var blant de som måtte bite i gresset for Von Kempelens «Tyrker». Foto: AFP PHOTO/HO/COLLINS FINE ART, LTD, NEW YORK/RICHARD COLLINS Vis mer

I nyere tid har juksemakerne kanskje blitt mindre sjarmerende enn Von Kempelen var i sin tid, men ikke på noen måte mindre kreative.

Brillefin Louis Cereda, en tidligere ordfører i den lille italienske byen Buccinasco, ble i januar sparket ut av det italienske sjakkforbundet. Mistanken knyttet seg til hans uvanlig tjukke og mørke briller som etter nærmere undersøkelser viste seg å skjule et lite kamera.

Dette kameraet sendte bilder av motstanderens trekk til en kraftig sjakk-computer, som igjen sendte tips tilbake til en propp i Ceredas øre om hvor han skulle flytte sine brikker ved neste anledning.

Den tidligere ordføreren benektet alle anklager, men nektet samtidig å forklare seg for turneringens dommerpanel. Grunnen hans var at han «... ikke ville kaste bensin på bålet som igjen kunne skadet sjakkens rykte».

Likevel er det heller tvilsomt om Cereda har bare rent mel i posen. The Guardian skriver også at han i vinter var under mistanke for å ha mottatt en bestikkelse etter å ha godkjent byggingen av en parkeringsplass i nærheten av et kjøpesenter.

Fransk åpning Også franskmennene har sine svin på skogen når det kommer til sjakkfusk. I 2011 ble det klart at tre av landets beste sjakkspillere hadde jukset under sjakk-olympiaden i Russland året før. Det skriver The Telegraph.

Det hele ble avslørt av det franske forbundets egen vise-president som oppdaget en tekstmelding på telefonen til en av spillerne. Her skal det ha stått «kjapp deg og send meg noen trekk».

Det de tre franskmennene gjorde var at én satt hjemme i Frankrike og matet partiet inn i en sjakkcomputer, én signaliserte til lagkameraten med forutbestemte tegn hva som var det beste trekker, og sistemann spilte dermed unaturlig godt.

Det gikk så bra med en av de involverte, 20 år gamle Sébastien Feller, at han vant hele turneringen. I ettertid har de tre nektet for hendelsen, men forbundets direktør, Laurent Vérat, sa til den franske avisen Le Parisien at de hadde innrømmet det overfor ham. De ville bare ikke at det skulle bli offentlig kjent.

Brikke-glipp Heller ikke en av sjakkens aller største stjerner, Garry Kasparov, er helt frikjent fra kontroverser.

LANDSFADER: Benjamin Franklin, medforfatter av uavhengighetserklæringen, var en av de kjente personene som fikk prøvd seg mot Von Kempelens sjakkmaskin. Foto: NTB Scanpix
LANDSFADER: Benjamin Franklin, medforfatter av uavhengighetserklæringen, var en av de kjente personene som fikk prøvd seg mot Von Kempelens sjakkmaskin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den russiske stormesteren, som ikke akkurat har lagt skjul på at han er en stor tilhenger av Magnus Carlsen, ble i 1994 anklaget for juks av Judit Polgar.

Dette gjaldt riktignok rene teknikaliteter, men tv-bildene viste i etterkant av partiet at Kasparov slapp en brikke i et kvart sekund før han ombestemte seg og flyttet den tilbake.

Dette er ikke tillatt, men Kasparov ble til slutt stående som vinner av partiet ifølge The Independent.

JUKSEMAKER?: Selv Garry Kasparov har jukset i sin tid, men slapp unna med å slippe en brikke i et parti mot Judit Polgar i 1994. Foto: Frank Karlsen
JUKSEMAKER?: Selv Garry Kasparov har jukset i sin tid, men slapp unna med å slippe en brikke i et parti mot Judit Polgar i 1994. Foto: Frank Karlsen Vis mer