Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakkometen Jon Ludvig (19) beste spiller i lag-EM

- Dette hadde jeg ikke drømt om, sier generalsekretær Danielsen.

KLOKT HODE: Jon Ludvig Hammer (19) gjorde en imponerende prestasjon i EM for landslag i Serbia. Han presterte bedre enn verdensstjernene, blant dem Veselin Topalov, som er rangert som verdens beste. Foto: Chessdom.com
KLOKT HODE: Jon Ludvig Hammer (19) gjorde en imponerende prestasjon i EM for landslag i Serbia. Han presterte bedre enn verdensstjernene, blant dem Veselin Topalov, som er rangert som verdens beste. Foto: Chessdom.com Vis mer

||| (Dagbladet.no): I Magnus Carlsens fravær, imponerte sjakktalentet Jon Ludvig Hammer (19) stort under lag-EM i serbiske Novi Sad, og endte som turneringens beste spiller etter remis mot georgiske Baadur Jobava i niende og siste runde.

- Magnus er Magnus, og han er et geni, men dette hadde jeg ikke drømt om fra Jon Ludvig. Jeg er dypt imponert, understreker Sjakkforbundets generalsekretær Dag Danielsen overfor Dagbladet.

Ni partier mot noen av verdens aller, aller beste sjakkspillere resulterte i 6,5 av totalt 9 oppnåelige poeng. Det ga en rating på 2792 - et tall bare Carlsen og Simen Agdestein har notert seg for tidligere av norske spillere.

- Det har gått veldig bra. Det er klart at jeg får ikke slike resultater uten at jeg spiller godt. Det har vært tøffe partier, men jeg har klart å utnytte de sjansene jeg har fått, sa Hammer til Dagbladet tidligere i uka.

Norsk 24.-plass
Riktignok noterte ukrainske Pavel Eljanov seg for en høyere ratingsum (2823), men spilte færre runder enn Hammer, som i tillegg satt på førstebordet i likhet med de fleste av toppspillerne.

Dermed regnes Hammers prestasjon for å være større.

Norge til slutt endte på en 24.-plass, fem plasser høyere enn forhåndsratingen. Leif Erlend Johannessen (4,5/9 poeng), Frode Elsness (3,5/9 poeng) og Joachim Thomassen (2/9 poeng) deltok også på det norske laget.

Annenseedede Aserbajdsjan vant turneringen foran førsteseedede Russland med femteseedede Ukraina på tredjeplass.

Prestasjonen fører også Hammer inn blant de 20 beste juniorene i verden - en liste som toppes av Magnus Carlsen, som altså ikke deltok i mesterskapet.

- Utrolig spennende
En annen junior som imponerer stort for tida, er Katrine Tjølsen fra Bergens Schakklub, som deltar i junior-VM i Argentina i disse dager.

16-åringen henger godt med i toppen i turneringen der hun konkurrerer mot opptil fire år eldre motstandere.

Med tanke på at Tromsø har søkt sjakk-OL i 2014, får generalsekretær Danielsen vann i munnen av å tenke på hvilke spennende spillere Norge kan mønstre til en eventuell turnering på hjemmebane.

- Det er i ferd med å seile opp enn en rekke utrolig spennende spillere med tanke på sjakk-OL i 2014, sier Danielsen, som håper å kunne huse verdens nest største idrettsturnering målt i antall deltagernasjoner fem år fram i tid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media