Sjakkpresidenten overrasket, men glad for Carlsens avgjørelse

- FIDE bør være veldig fornøyd.

FORNØYD: President i Norges Sjakkforbund Jøran Aulin-Jansson (til høyre for Magnus Carlsen) er glad for at verdensmesteren har skrevet under kontrakten som gjør at det blir VM-kamp i november. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix
FORNØYD: President i Norges Sjakkforbund Jøran Aulin-Jansson (til høyre for Magnus Carlsen) er glad for at verdensmesteren har skrevet under kontrakten som gjør at det blir VM-kamp i november. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I kveld kom den den endelig bekreftelsen: Magnus Carlsen forsvarer VM-tittelen mot Vishy Anand i Sotsji i november. Bare timer før den allerede utsatte fristen fra FIDE gikk ut, satte den norske verdensmesteren penn til papir i St. Louis, hvor han i helga avsluttet Sinquefield Cup med remis mot Veselin Topalov. 

Presidenten i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, hadde nettopp fått med seg nyheten da Dagbladet snakket med ham søndag kveld. 

- Først og fremst må jeg si at jeg er glad for at det blir en VM-kamp med Magnus Carlsen i høst. Dette er fortsatt veldig ferskt for meg, så jeg vet ikke så mye mer enn at han har skrevet under kontrakten, sier Aulin-Jansson til Dagbladet. 

- Er du overrasket? 

- Ja, jeg må si at jeg er litt overrasket. Samtidig har jeg i det siste hatt en liten følelse av at det gikk mot et «ja» fra Magnus Carlsen.

Stor tankevirksomhet Aulin-Jansson bekrefter at han har vært i samtaler med Carlsen og støtteappartet. Sjakkpresidenten har kommet med innspill, men vil ikke si noe om hva han har rådet Carlsen til.

- Jeg har hele tida poengert at dette er en beslutning som Magnus selv må ta. Jeg synes det er feil hvis jeg mener det ene eller det andre. For meg hadde det vært enkelt å si «ikke spill kampen». For Magnus er det ikke like lett. 

- Synes du Carlsen har bøyd seg for FIDE, i og med at han nå skriver under?

- Det er et veldig komplisert spørsmål. Det ligger nok stor tankevirksomhet bak beslutningen, det tviler jeg ikke på. Så jeg føler ikke at vi skal gjette alle motivene her. FIDE bør nok være veldig fornøyde med at Carlsen vil forsvare tittelen. Det er ingen hemmelighet for noen i FIDE at Carlsen ikke er fornøyd med tingenes tilstand. 

Minner om Libya Også NRKs sjakkekspert Atle Grønn har nettopp fått med seg signeringa når han snakker med Dagbladet. Han synes det er en hyggelig nyhet, og er glad for at man beholder «kongerekka» med uavbrutte verdensmestre siden 1886. 

- For sjakken er dette det beste som kunne skjedd, så får heller politikk havne i andre rekka. Hadde Magnus boikottet, ville den politiske situasjonen blitt veldig viktig, men nå blir den nesten litt glemt. Det er en lettelse at ikke Magnus blir satt til inntekt for russisk politikk, sier Grønn til Dagbladet. 

Indirekte er det Putin-regimet som betaler for VM-kampen i sjakk. Grønn sier at det ikke er noen ønskesituasjon, men at det heller ikke er sjokkerende at Magnus Carlsen godtar dette. 

- Det er for eksempel verdt å huske at Magnus spilte i Libya da Muammar Gaddafi var diktator der. Det er ikke noe bedre enn Russland i 2014. 

Kan ha fått mer penger - Hvem taper på at Carlsen spille VM-kampen?

- Jeg vil tro det blir nheste utelukkende positiv respons på denne avgjørelsen. Ukraina hadde kanskje sett på det som en politisk støtteerklæring om Magnsu ble hjemme, og det russiske sjakkforbundet skulle kanskje ønske å få med sin egen spiller i Karjakin. Ellers er nok hele sjakkverdenen lettet, sier Grønn, og minner om følgende: 

- Garry Kasparov brøt ut av FIDE i 1993 for å danne et eget
forbund. I ettertid har han sagt at splittelse var hans største tabbe.

Samtidig er det nok ingen tvil om at Magnus Carlsen har blitt nødt til å svelge noen kameler ved å skrive under på kontrakten. Team Carlsen ville helst spilt et annet sted (Vest-Europa eller USA), utsette kampen, ha et større premiefondt og avklare TV-rettighetene. Nå har FIDE og Carlsens manager Espen Agdestein vært i samtaler de siste dagene, så noe kan ha blitt avklart av dette. 

- Det for eksempel ikke utenkelig at Magnus har fått inn royalties fra TV-rettighetene i kontrakten, som en slags kompensasjon for det lave premiefondet, sier Grønn.