Sjakkpresidenten raser etter skandalevalget: - Det er en skam. Jeg er flau og skuffet

Korrupsjonsanklagene hagler.

OPPGITT: Norges Sjakkforbunds Jøran Aulin-Jansson er ikke fornøyd med at Kirsan Iljumzjinov (i midten) ble gjenvalgt som FIDE-president. Her med styreleder for sjakk-OL Hans Olav Kaarde og finansminister Siv Jensen under åpningen av mesterskapet i august.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
OPPGITT: Norges Sjakkforbunds Jøran Aulin-Jansson er ikke fornøyd med at Kirsan Iljumzjinov (i midten) ble gjenvalgt som FIDE-president. Her med styreleder for sjakk-OL Hans Olav Kaarde og finansminister Siv Jensen under åpningen av mesterskapet i august. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / ScanpixVis mer

(Dagbladet): «Tidenes skitneste valgkamp» ble avgjort i Tromsø 11. august. Det skjedde ikke uten store kontroverser. Til tider var det fullstendig kaos.

Etter utallige anklager om grov korrupsjon, knuste imidlertid Kirsan Iljumzjinov (52) sin russiske landsmann Garry Kasparov (51) i kampen om presidentvervet i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

I et åpent brev publisert på nettsidene til chess.24.com ber presidenten i Norges Sjakkforbund (NSF) nå sportens medlemmer om å «våkne opp».

- På vegne av Europa, jeg er oppriktig flau og skuffet. Som et betalende medlem av et europeisk sjakkforbund: Dere må våkne og begynne å bry dere om vårt FIDE, skriver Jøran Aulin-Jansson.

- Det er en skam Det er ingen hemmelighet at han selv støttet Kasparov, noe også Magnus Carlsen gjorde. Aulin-Jansson innleder brevet med å slå fast at det ikke bare er han som har opplevd et nederlag, men hele sjakksamfunnet.

Samtidig henvender han seg til de overraskende mange delegatene som stemte for Iljumzjinov.

- Jeg kan ikke påstå at jeg vet hvem som stemte for hvem, men jeg har en idé med tanke på valgene til de europeiske delegatene. Flere enn 30 favoriserte Mr. Iljumzjinov. Det er et tall som gjør meg virkelig trist.

- Det er en skam, og jeg håper de vil bli utfordret på deres beklagelige handlinger. Det er enkelt å rope høyt om korrupsjon og nepotisme, men det er vanskelig å bevise. Jeg vil ikke spekulere på om det har skjedd eller ikke, men jeg kan ikke utelukke det.

- Spør hvorfor Iljumzjinov har allerede sittet med makten i 19 sammenhengende år. Et av motstandernes ankepunkter er at den omstridte Vladimir Putin-vennen ikke har evnet, eller vært villig, til å utnytte sportens kommersielle potensial.

- FIDEs årlige budsjett er to til tre millioner euro, og vi sliter med å finne arrangører for våre mest prestisjefulle turneringer. Vi har eksistert i 90 år - det er ikke rakettforskning som vil ta oss til paradis. Det er hardt og ærlig arbeid til det gode for FIDE og sjakken, ikke med formål om personlig fortjeneste, skriver Aulin-Jansson, før han kommer med en oppfordring til medlemmene av de nasjonale forbundene.

- Til dere som har en spesiell interesse i denne saken, og jeg håper det er mange, spør delegatene hvem de stemte for og hvorfor.

Les hele brevet til sjakkpresidenten her.