Sjakksjokk i OL - sattt i matt etter tre (!) trekk

- Dette hører hjemme i Sjakkboken for barn.

ER DET MULIG? Dronningen går fra d1 til h5 og setter sjakk matt i tredje trekk. Det finnes ingen mulighet for svart å forsvare kongen. Skjermdump via Chessbomb
ER DET MULIG? Dronningen går fra d1 til h5 og setter sjakk matt i tredje trekk. Det finnes ingen mulighet for svart å forsvare kongen. Skjermdump via ChessbombVis mer

(Dagbladet): Hver dag spilles det flere hundre partier i sjakk-OL. Få, om noen, er så raske som oppgjøret mellom Akua Kosife Esse fra Togo og Rhoda Masiyazi fra Zimbabwe. 

Disse trekkene sørget for at kampen var over på rekordtid: 1.e4 g5 2.d4 f6 3.Qh5 matt.

• På bildet i denne saken, tatt av Tarjei Svensen, er kongene flyttet inn på midten av brettet for å markere at partiet er avsluttet. Hele partiet kan du se på Chessbomb

Skittent spill? - Hvordan er dette mulig? Dette er ikke et sjakkparti dette, vel? Hva i all verden har skjedd? Det ser mer ut som en oppgave som hører hjemme i Sjakkbladet for barn, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel når han blir konfrontert med partiet. 

Også sjakkjournalist Tarjei Svensen, som har tatt bilde av selve brettet for å bevise at det faktisk stemmer, er overrasket over det lynraske partiet.- En spiller med rating på 1900 kan vel ikke bli satt i matt etter tre trekk? Skitten spill? spekulerer Svensen på Twitter.

Etterforskes Han får støtte fra Gausel, som understreker at han ikke kjenner forhistorien til partiet, og at alt bare blir spekulasjoner. 

- Det er ingen som spiller sånn hvis de ikke vil tape med en gang. De to første trekkene gir ikke mening i det hele tatt. Det skjer kanskje én gang i løpet av 10 millioner år at noen gjør det ved tilfeldige trekk. Så det kan se ut som godeste Rhoda har prøvd å bli matt så fort som mulig. Jeg har aldri sett noe lignende i noen turnering.

Det gjenstår å se hva som skjer med partiet. Tarjei Svensen har snakket med sjefsoverdommer Morten Sand. 

- Partiet kommer til å bli kikket på, melder Svensen på Twitter.

I reglementet kan hendelser som denne i ytterste konsekvens føre til at utøverne blir kastet ut av lekene.