Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fabiano Caruana kan ha avslørt VM-forbredelser

Sjakksjokk skaper spekulasjoner: - Kan være et sleipt triks

En video som viser VM-forberedelsene til Fabiano Caruana ble i dag slettet fra YouTube. Nå spekuleres det heftig i hva videoen avslører.

SKAPER DISKUSJON: Det er dette bilde fra YouTube-videoen, som nå er slettet, som skaper heftige diskusjoner. Video: Youtube
SKAPER DISKUSJON: Det er dette bilde fra YouTube-videoen, som nå er slettet, som skaper heftige diskusjoner. Video: Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON / OSLO (Dagbladet): Før dagens fjerde VM-parti la Caruanas sjakklubb Saint Louis Chess Club ut en video på YouTube.

I videoen, som viser hvordan den amerikanske sjakkspilleren har jobbet før VM, får man tilsynelatende se hvilke åpninger Caruana og hans team av sekundanter har forberedt seg på før sjakk-VM.

Aftenposten har også omtalt saken i dag.

VM-UTFORDRER: Fabiano Caruana. Foto: NTB Scanpix
VM-UTFORDRER: Fabiano Caruana. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Åpnings-varianter

Videoen, som blant annet Tarjei Svensen, redaktør for på sjakknettstedet Matt & Patt har delt på Twitter, skal vise flere av analysene Caruanas team har gjort.

På det ene skjermbildet (øverst i denne saken) står det blant annet «Petroff 4. nc3» og «fianchetto Grünfeld»

- Han kan ha avslørt flere analyser av åpningsvarianter i Russisk, forklarer Tarjei Svensen til Dagbladet.

Jon Ludvig Hammer, som jobber i VGs sjakkstudio under sjakk-VM, skriver på Twitter:

- Masse hemmelig info fra Team FabianoCaruana lagt ut i promovideo (nå slettet).

- Hva mener du med det, Jon Ludvig Hammer?

- Dette er et databaseprogram som alle sjakkspillere bruker. Og for å organisere åpningene dine, så bruker du ofte titler og nærmere spesifikasjoner på analysene du har gjort, sier Hammer til Dagbladet.

Dette kan de gjøre

Bildet avslører ikke alle analysene Caruanas team har gjort, men viser både titler og undertitler på ideer de har hatt og, mest sannsynlig, har jobbet med.

- Av den informasjonen som ligger der, så kan vi lese en del ting. Blant annet, det som er veldig interessant, at han har tre oppføringer på QgD, som er den åpningen Caruana spilte i forrige svart parti, sier Hammer.

- Hva kan Team Carlsen gjøre med denne informasjonen?

- Godt spørsmål som det er vanskelig å svare på. Det kan være at Team Carlsen kjenner igjen noen av de ideene som står der. Ofte kan det være noe helt nytt når det står under idé i analysene, og derfor blir det spennende å se hvordan de angriper dette.

- Kan dette være en felle fra Caruana, eller tror du det rett og slet er en tabbe at dette er blitt delt?

- Jeg er bortimot hundre prosent sikker på at det er en tabbe, sier Hammer kontant til Dagbladet.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae bruker ikke like store ord:

NRK-EKSPERT: Torstein Bae. Foto: NTB Scanpix
NRK-EKSPERT: Torstein Bae. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror det er begrenset hva dette sier. Det er ikke noe som velter matchen. Dette er gir jo ikke alle detaljene fra månedsvis av forberedelser, men noen indikasjoner. Videoen viser jo at han har jobbet med tårn til e8, samme åpning som han gjorde i parti to etter ti trekk, noe som er en uvanlig variant, forklarer Bea til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Hvis Magnus gjentar den samme åpningen, så kan det være han har tenkt til å spille e8. Dette er verdifull informasjon for Magnus hvis det stemmer. Da kan han sette inn hele skytset til å studere dette.

Sleipt triks?

Dagbladet har ikke fått tak i noen i Caruanas team ennå, men dette kommer garantert til å bli heftig diskutert både før, under og etter dagens parti.

Hvorfor ble videoen slettet? Hvor mye har de avslørt? Og ikke minst: Er videoen reell, eller er dette et forsøk fra amerikansk side på å sette ut Team Carlsen?

Torstein Bea spekulerer med glede:

- Dette kan jo også være et sleipt triks. Kanskje han har tenkt til å spille løper til e7 i tiende trekk, og legger ut dette som åte slik at Carlsen skal tro det. Derfor vet ikke jeg om Magnus kan stole på dette.

NRKs sjakkekspert mener at Carlsen burde fortsette på samme måte uten å bry seg om informasjonen som nå er delt. Han har lite troa på at dette er «fake news» eller et triks fra amerikansk hold:

- Det overrasker meg hvis dette er fake. Det er ikke tradisjon for å være så utspekulert og slu. Det framstår jo mest som en tabbe, men hvis dette er bevisst feilinformasjon, så tar det det psykologiske spillet til et helt nytt nivå. Noen vil kanskje tenkte at det er usportslig, men jeg tenker at dette er en spennende vri, sier Bae.

Matt & Patt-redaktør Tarjei Svensen er ikke enig. Han tror det kan være et triks:

- Det vil være en kjempetabbe som kan påvirke matchen hvis det var ubevisst. Man avslører ikke hva man har brukt de siste månedene på å analysere for motstanderlaget. Derfor tror jeg mest på at de forsøker å villede Team Carlsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!