<strong>KONFRONTERT:</strong> Lørdag stilte Igors Rausis opp i en mindre turnering i Latvia under nytt navn (Isa Kasimi). Da en annen latvisk stormester la merke til ham og la inn en protest, trakk han seg fra turneringen. Foto: Ivo Leitis
KONFRONTERT: Lørdag stilte Igors Rausis opp i en mindre turnering i Latvia under nytt navn (Isa Kasimi). Da en annen latvisk stormester la merke til ham og la inn en protest, trakk han seg fra turneringen. Foto: Ivo Leitis Vis mer

Sjakkspiller skaper sinne

Tidligere stormester innrømmet juks og ble utestengt i fjor. Nå har han endret navn og stilt opp i ny turnering.

Publisert

Latviske Igors Rausis (59) har på nytt skapt overskrifter i sjakksirkuset, snaut halvannen år etter at han ble tatt for juks.

Rausis, som på tidspunktet var rangert som nummer 53 på FIDEs ranking, innrømmet i fjor juks med mobilen under Strasbourg Open i Frankrike.

Rausis ble avbildet med en telefon i en toalettbod underveis i turneringa. Etterpå mistet han tittelen som stormester og utestengt fra FIDE-turneringer i seks år.

EN AV VERDENS BESTE: Magnus Carlsen briljerer ikke bare i én aktivitet. Sjakkongen gjester «Lindmo» på NRK, hvor dette ble en av kveldens teamer. Vis mer

Nytt navn

Lørdag stilte han opp i en mindre turnering i Latvia under nytt navn (Isa Kasimi). Da en annen latvisk stormester la merke til ham og la inn en protest, trakk Rausis seg fra turneringen, skriver Chess.com.

Det var like før den tredje runden at storfavoritten Arturs Neiksans oppdaget at Kasimi også deltok i turneringen. Han mener Kasimi bevisst forsøkte å skjule hvem han var, blant annet ved å bruke munnbind fra og med runde to.

Det er ikke Kasimi enig i.

- Jeg er godt kjent i latvisk sjakk. Alle kunne gjenkjent meg allerede i løpet av de første rundene. Dessuten hadde jeg allerede spilt to turneringer tidligere under mitt nye navn, sier Kasimi.

Neiksans trodde at resultatet fra den aktuelle turneringen ville bli sendt til FIDE, noe som viste seg å ikke være tilfelle. Likevel fortsatte han å protesterte helt til Kasimi trakk seg. Neiksans har også kommet med et langt innlegg om saken på Twitter.

Teknisk sett hadde Kasimi lov til å delta i turneringen, men flere mener likevel at Kasimi burde bli utestengt fra liknende turneringer også.

- Vanæret minne

Turneringen var til minne om den latviske sjakklegenden Vsevolods Dudzinskis som gikk bort i januar. Det var bare 37 deltakere og en førstepremie på 1000 euro.

- Jeg følte han vanæret minnet om Vsevolods Dudzinskis, min tidligere trener, ved å ha en jukser i hans første minneturnering, sier Neiksans.

Rausis endret navn til Kasimi tidligere i år på grunn av bildet som ble tegnet av ham i offentligheten etter at han jukset, og fordi han følte skam overfor familien. Han bruker nå navnet til ekskona.

Kasimi, som spilte for det tsjekkiske forbundet, hadde blant annet deltatt i flere turneringer i Norge. Avsløringen om juks ble veldig dårlig mottatt i miljøet.

- Det er helt idiotisk. Skikkelig pinlig. Det er bra at det blir tatt, sa Simen Agdestein til Dagbladet.

- Det er jo veldig trist. Jeg vil jo si at juks faktisk er enda verre enn doping, med teknologiske framskritt som gjør at et program på en mobil er bedre enn et menneske som tenker i to timer, sa Jon Ludvig Hammer til Dagbladet.

Mange hadde sine mistanker om Kasimi på grunn av hans stadige byks på FIDEs ranking, spesielt i de siste seks åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer