Sjakkspilleren blunket merkelig med øynene. Så måtte han gå gjennom en metalldetektor og ble disket for juks

- Det han gjorde er umulig.

 TATT FOR JUKS:  Arcangelo Ricciardi brukte skjult kamera og morsekoder for å jukse under en sjakkturnering i Italia. Foto: La Stampa
TATT FOR JUKS: Arcangelo Ricciardi brukte skjult kamera og morsekoder for å jukse under en sjakkturnering i Italia. Foto: La StampaVis mer

(Dagbladet): En sjakkspiller er blitt utestengt fra en av Italias mest prestisjetunge turneringer denne uka. 37 år gamle Arcangeli Ricciardi brukte morsekoder og spionutstyr med blant annet et skjult kamera for å kommunisere med en medhjelper under «Chess Festivale of Imerpia».

Ricciardi er beskjedent rangert som nummer 51 366 på verdensrankingen, men forbauset likevel motstanderne og suste gjennom gruppespillet.

Under de første rundene slo han både en stormester fra Frankrike og en internasjonal mester fra Slovakia. Begge rangert blant de 3000 beste sjakkspillerne i verden.

Og med det fortsatte han en periode med partiet som virket for godt til å være sann.

Og var nettopp det.

- Umulig Jean Coqueraut, dommer i turneringen, sier til avisa La Stampa at han aldri var i tvil:

- Det er umulig med slike prestasjoner i sjakk. Jeg trodde aldri at han var et geni. Jeg visste at han jukset, sier han kontant.

Dommeren forteller at han holdt et øye med spilleren gjennom hele turneringen. Etter hver fant han ut at 37-åringen alltid satt stille, og aldri reiste seg, selv om partiene varte i timesvis.

Han blunket også helt unaturlig med øynene. Så merkelig at dommeren bet seg kraftig merke i det.

- Det mest suspekte var likevel at han alltid satt med armene i kors og holdt tommelen i armhulen. Han tok den aldri ut derfra, sier dommeren.

Tvunget i metalldetektor Til slutt gikk det opp for han hva som skjedde. Ricciardi brukte morsekoder.

Dommeren tok grep, og krevde at Ricciardi tømte lommene sine. De fant ingenting, men sjakkspilleren fra Bulgaria nektet å åpne skjorta.

Spilleren ble i stedet for sendt gjennom en metalldetektor, og den gjorde utsalg.

Det ble da avduket et smykke som inneholdt et lite videokamera, samt en masse ledninger festet til kroppen. Det var også en liten boks festet under armhulen hans, noe som tydet på det kunne bli sendt morsekoder.

Sjakkspilleren nektet likevel at det var juks, og hevdet at det bare var lykkeamuletter han hadde, ikke noe elektronisk utstyr for å hjelpe ham under partiene. Ricciardi fnyser også av at alle kaller prestasjonen hans umulig:

- Jeg har alltid kjent til potensialet mitt, og har spilt i over 30 år. Men den siste tida har jeg greid å frigjøre meg fra press og følelser takket være yoga. Derfor kunne jeg spille bedre enn noen gang. De er bare sjalu, men det er deres problem - ikke mitt, sier han til La Stampa.

Utestengt Det italienske sjakkforbundet etterforsker nå saken, og de vurderer hva de skal gjøre med sjakkspilleren.

Så langt tyder etterforskingen på at Ricciardi har direkteoverført partiet til en kollega via amuletten - og at kollegaen deretter har sendt det beste trekket tilbake via morsekoder.

Spilleren kan vente seg en knallhard straff hvis han blir dømt.

Lite juks Det er sjelden det er juks på det ypperste toppnivå i sjakkverden, men med kraftigere og bedre elektroniske verktøy blir juksemakere et stadig større problem.

Tidligere i år ble Gaioz Nigalidze avslørt som juksemaker pipelort under en turnering i Dubai. Georgieren gikk svært ofte til toalettet hvor han hadde en mobiltelefon og ørepropper. På mobiltelefonen ble hans eget parti analysert, skriver turneringens hjemmeside.

Det var den internasjonale dommeren Mahdi Abdul Rahim som avslørte Nigalidze etter at hans motspiller tidligere hadde fremmet sine mistanker overfor turneringsdommeren.

Det bulgarske sjakk-mysteriet Borislav Ivanov, døpt sjakkens James Bond, ble tvunget til å kaste klærne i sitt sjakk-comeback etter nye mistanker om juks i fjor.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram