Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM

Sjakkstjerne sjokkert over Carlsen: - Å, herregud

Selv er nordmannen redd for hva han vil finne i gjennomgangen av maratonpartiet mot Sergej Karjakin.

SKUFFET: Magnus Carlsen vet han kunne vunnet det tredje VM-partiet. I stedet berget Sergej Karjakin remis. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SKUFFET: Magnus Carlsen vet han kunne vunnet det tredje VM-partiet. I stedet berget Sergej Karjakin remis. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Magnus Carlsen. Geniet. Unikumet. Spilleren verden kanskje aldri vil se maken til igjen. Han fortsetter å overraske under VM-kampen i New York. I nattens tredje oppgjør mot en heroisk Sergej Karjakin var det både i positiv og negativ forstand.

Carlsen opparbeidet seg tidlig en fordel i det over 6,5 timer lange partiet, men misbrukte muligheten til å avgjøre. Etter 78 utmattende trekk endte angrepet med hvite brikker med en ny remis.

- Jeg er redd for hva jeg vil finne ut når jeg går gjennom partiet, innrømmer den regjerende verdensmesteren på pressekonferansen i natt norsk tid.

MARATONPARTI: Det ble intense seks timer og 40 minutter i glassburet på Manhattan for Carlsen og Karjaken i runde tre. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
MARATONPARTI: Det ble intense seks timer og 40 minutter i glassburet på Manhattan for Carlsen og Karjaken i runde tre. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Får kritikk

På Twitter florerte det med kommentarer fra profiler i sjakkmiljøet parallelt som dramatikken utspilte seg på brettet i USA. Den aserbajdsjanske sjakkstjerna Teimour Radjabov var blant dem som reagerte sterkt på Carlsens spill.

- Gikk ikke Magnus for tårn b8? Å, herregud, utbrøt Radjabov etter trekk 42.

I stedet gikk Carlsen for en upresis variant som hemmet seiersmulighetene hans.

- Jeg vurderte tårn b8, selvfølgelig. Jeg følte at det gikk bra frem til dette punktet. Der ble jeg sittende fast, forklarer Carlsen.

GRUET SEG TIL GJENNOMGANGEN: Carlsen var redd for å se hvilke feil han hadde gjort under det tredje VM-partiet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
GRUET SEG TIL GJENNOMGANGEN: Carlsen var redd for å se hvilke feil han hadde gjort under det tredje VM-partiet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Får slakt

Radjabov mener på sin side at det var mer enn bare et enkelt trekk som var kritikkverdig av nordmannen. Han hevder Carlsen ikke har vært i nærheten av sitt høyeste nivå så langt i VM og at en sekvens på sju trekk midtveis i partiet var spesielt svakt til en mann av hans kaliber å være.

- Det er noe av det verste jeg har sett fra ham på evigheter. For øyeblikket er Carlsen langt, langt, langt unna toppformen. Han kommer til å være kjempesur, mener Radjabov.

- Jeg var ganske fornøyd med det jeg fikk ut fra åpningen. Det var ikke en stor fordel, men jeg sto bedre enn ham. Så gjorde han en feil, men jeg klarte ikke kapitalisere på det. Jeg vet ikke om jeg så ut til å vinne eller ikke. Det virket i alle fall ikke lett, men jeg er heller ikke helt fornøyd, sier Carlsen.

Fornøyd Karjakin

For med seier ville Carlsen ikke bare tatt ledelsen i matchen, han ville også påført Karjakins selvtillit betydelig skade. Nå må 25-åringen i stedet akseptere at russeren fikk en ny bekreftelse på at hans eminente forsvarsevner er i stand til å temme selv den sultneste og mest iherdige Carlsen.

Resultatet gir samtidig ny næring til ekspertenes forhåndstips om en lang og jevn VM-kamp.

- Det var ikke en stort parti av meg, men jeg er glad for at jeg forsvarte meg bra. Sluttspillet er ikke så verst for svart, men noen ganger vil jeg nok tape et slikt parti, innrømmer Karjakin, som i dag spiller med hvite brikker når spillerne møtes på ny klokka 20.00 norsk tid.

GAFLER FAMILIEN SAMMEN: I denne serien lærer du uttrykk du antakelig ikke kjente til fra før. Mange tar feil av hva dette betyr, men stormester i sjakk, Silje Bjerke og sjakkskribent Eivind Skjervum gir deg svaret. Video: Endre Vellene Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!