Magnus Carlsen og Hans Niemann

Sjakkverden holder pusten: - Risikerer straff

I romjula kan sjakkens to største fiender igjen stå ansikt til ansikt. Ekspert tror én ting vil avgjøre om Magnus Carlsen ønsker å spille mot Hans Niemann.

SPEKULASJONER: Det er knyttet stor spenning til hva Magnus Carlsen vil gjøre dersom han igjen møter Hans Niemann. Foto: AFP
SPEKULASJONER: Det er knyttet stor spenning til hva Magnus Carlsen vil gjøre dersom han igjen møter Hans Niemann. Foto: AFP Vis mer
Publisert

- Det er ikke til å unngå at denne saken får oppmerksomhet, sier TV 2s sjakkekspert Hans Olav Lahlum til Dagbladet.

Fra 26. til 30. desember arrangeres VM i lyn- og hurtigsjakk i Kasakhstan. Der er både Magnus Carlsen (32) og Hans Niemann (19) påmeldt, og skal etter planen spille.

Det kan med andre ord bli første gang siden kontroversene mellom amerikaneren og nordmannen at de møtes på hver sin side av sjakkbrettet.

Niemann har som kjent saksøkt Carlsen for 100 millioner dollar, for det han hevder er store skader på hans rykte, karriere og liv. Samtidig foretar det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) i disse dager en etterforskning mot begge spillerne, etter kontroversene som fikk hele sjakkverden til å måpe for noen måneder siden.

Nå kan konflikten potensielt koste ham et VM-gull. Det store spørsmålet er hva som skjer dersom Niemann og Carlsen skulle komme opp mot hverandre i Kasakhstan.

SJAKKESS: Magnus Carlsen. Foto: AFP
SJAKKESS: Magnus Carlsen. Foto: AFP Vis mer

- Helt annen situasjon

Det norske sjakkesset har gjort det klart og tydelig at han ikke ønsker å spille mot juksemakere, som han tidligere har anklaget Niemann for å være.

Både i lyn- og hurtigsjakken er det 180 påmeldte spillere, som betyr at flertallet av spillerne aldri vil møte hverandre.

- Sjansen for at Niemann og Carlsen møtes i hurtigsjakken vil jeg vurdere som kanskje 20 prosent, sier Lahlum til Dagbladet.

TV 2s sjakkekspert sier han er spent hva Carlsen vil foreta seg dersom han skulle komme opp mot Niemann, men påpeker at det store spørsmålet er når i turneringen det eventuelt vil skje.

USPORTSLIG: Sjakkdommer Kristoffer Gressli viser hvordan mange bruker mobilen til å jukse. Vis mer

- Hvis de møtes i andre eller tredje runde vil det være en helt annen situasjon, enn hvis de møtes mot slutten i en avgjørende runde. Jeg tror det er mest sannsynlig at Carlsen velger å tape med vilje hvis de møtes tidlig.

Turneringens format er bygd opp slik at de med tilnærmet lik poengsum møter hverandre, som betyr at Niemann og Carlsen i praksis må ha cirka like mange poeng på et tidspunkt i turneringen for at de skal kunne møtes.

KONTROVERSIELL: Hans Niemann. Foto: EPA
KONTROVERSIELL: Hans Niemann. Foto: EPA Vis mer

Lahlum fortsetter:

- Hvis de mot formodning skulle møtes mot slutten, er det vanskelig å vite hva som vil skje, for da vil det være en situasjon som påvirker Carlsens egne VM-sjanser i stor grad.

Dagbladet har vært i kontakt med Magnus Carlsens far og manager, Henrik Carlsen. Han ønsket journalisten en god dag videre, og la på røret før det var mulig å stille noen spørsmål. Han har i etterkant ikke besvart våre spørsmål sendt via tekstmelding, om hvordan hans sønn vil forholde seg til et møte med Niemann i Kazakhstan.

FAR OG SØNN: Henrik (t.v) og Magnus Carlsen. Foto: Carina Johansen / NTB
FAR OG SØNN: Henrik (t.v) og Magnus Carlsen. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

Kan bli straffet

Lahlum påpeker også at det er et spørsmål om turneringsledelsen velger å straffe Carlsen, dersom han skulle møte Niemann og tape med vilje.

Dagbladet har vært i kontakt med FIDEs pressesjef, David Llada, som skriver:

- Ifølge FIDE sine regler: Hvis en spiller nekter å spille, taper du kampen. Det kan også bli gjennomført en etterforskning i henhold til etiske retningslinjer, avhengig av årsaken og omstendighetene. Saker som dette blir studert isolert og individuelt.

I paragraf 4.10.9. i de offisielle turneringsreglene, heter det:

«Hvis en spiller ikke oppfyller sine plikter oppført i artikkel 4.10.1, 4.10.4 - 4.10.8, kan han/hun bli straffet av FIDE med at 5 prosent av hans/hennes premiepenger tapes til arrangøren, og ytterligere 5 % til FIDE for hvert brudd. Ved alvorlige tilfeller av dårlig oppførsel, kan spilleren bli diskvalifisert fra turneringen».

- Jeg er ganske sikker på at denne ikke vil slå inn her. Det vil sitte veldig langt inne at man blir disket fra en turnering hvis man nekter å spille mot en motstander, sier Lahlum.

SJAKK MATT: Under en sjakkturnering for unge og lovende spillere i Moskva, går det galt. Video: Twitter. Vis mer

Tror Niemann vil spille

- Tror du Niemann er interessert i å spille mot Carlsen?

- Jeg vil regne det som lite sannsynlig at Niemann nekter å spille mot Carlsen. Men man skal ikke utelukke noe i denne situasjonen. Niemann er jo ute etter pengepremier, og ønsker å slå seg opp. Jeg tror han vil tenke «jeg forholder meg til vanlig prosedyre, men det er han som nekter å spille mot meg», sier sjakkeksperten.

Niemann spilte VM i lyn- og hurtigsjakk også i fjor. Da endte han med 12,5 av 21 poeng i lynsjakken, og 7,5 av 13 i hurtigsjakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer