Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakkverdenen i opprør før Carlsens VM: - Kan ødelegge arrangementet

Bråk om hvem som får se brettene.

MØTTE PRESSEN: Magnus Carlsen satte seg i dag ned med Dagbladet.
Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Magnus Carlsen satte seg i dag ned med Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Som sjakkfan så syns jeg det blir veldig interessant, sier Magnus Carlsen (25) til Dagbladet om Kandidatturneringen som starter i Moskva i morgen.

En annen grunn er at vinneren møter nettopp Carlsen til VM-kamp i New York i november. Sjakkfansen sitrer av spenning i påvente av begge mesterskapene, men for under en uke siden kom en melding som ryster dem alle:

Rettighetshaver AGON, som samarbeider med Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), nekter samtlige internasjonale medier å videreformidle trekk, levende bilder fra kampene, og nyheter fra pressekonferanser. Det foreløpig eneste unntaket gjelder for NRK, som har inngått en avtale med selskapet til 2020.

- Det er en veldig dårlig beslutning som vil slå tilbake på AGON og FIDE. Det er et veldig upopulært trekk som er et slag for sjakken, mener Darko Polimac, medlem av Det europeiske sjakkforbundet.

- En stor feil Anton Mihailov reagerer også kraftig. Han leder et av verdens største sjakknettsteder. Chessdom-styreformannen stiller seg totalt uforstående til AGONs krav. Han viser til rettslige kjennelser fra domstoler i USA og innenfor EU som tidligere skal ha avvist et type monopol som AGON nå ønsker å innføre.

- AGON, dette er en stor feil. Og da snakker vi ikke om videodelen. Detaljen det dreier seg om, er sjakktrekkene - selve essensen i spillet. Problemet er ikke at dere prøver å gjenta en feil som allerede er begått før, men at dette truer med å ødelegge et fantastisk sjakkarrangement på alle mulige måter, mener Mihailov.

Den norske sjakkentusiasten Tarjei Svensen driver til daglig bloggen Matt & Patt. Han er overrasket over de siste dagers nyheter. Han påpeker samtidig at selv om AGON truer med søksmål hvis kravene deres ikke blir godtatt, så vil to av sportens største nettsteder trolig trosse dem og sende som planlagt likevel.

- Såvidt jeg vet er det ingen utenfor Norge som har sikret seg rettigheter, men Chessbase og Chess24 har sagt at de nok kommer til å sende likevel, forteller Svensen til Dagbladet.

Carlsens reaksjon I et 12 minutter langt intervju med Dagbladet i dag, delte Carlsen sine synspunkter rundt det betente temaet. Mens fansen raser, har Carlsen forståelse for at AGON gjør som de gjør.

- Jeg skjønner AGON veldig godt. Akkurat den delen med copyright av trekkene er litt «tricky», men de har rettigheter å selge. Så jeg forstår dem. Jeg skjønner også sjakkfans, men det er egentlig ikke noe problem for dem. De kan jo se på AGONs sendinger. Der får man live-kommentarer, computerevalueringer og trekkene, sier Carlsen.

- Men hva med store nettsteder som Chess24 og Chessbase, som ikke kan sende som før. Hva tenker du om deres situasjon?

- For dem er det litt vanskelig, men det er ikke vanskeligere enn at de kan betale for å få disse rettighetene, mener 25-åringen.

Agons forklaring AGON-eier Ilya Merenzon kjøpte rettighetene til VM-syklusen i 2012. Det var også han som blant annet arrangerte kampen mellom Carlsen og Vishy Anand i Sotsji for halvannet år siden.

Før det oppgjøret stormet det rundt Carlsens personlige kontrakt med FIDE. Nå er det sjakkformidlere, journalister og fans som reagerer. Selv forklarer Merenzon bakgrunnen for de omstridte kravene med at han vil verne om selskapets verdier.

- Dette er enkelt og greit en måte å beskytte den kommersielle verdien. Å arrangere store turneringer koster enormt mye penger og innsats. Direkteoverføring er et produkt av den innsatsen. Sjakkfans vil ha mulighet til å følge det som skjer gratis på worldchess.com, men de er nødt til å godta krav som blant annet innebærer at de ikke kan videreformidle trekkene andre steder. Det samme gjelder for besøkende og journalister, skriver Agon-eier Ilya Merenzon på selskapets egen nettside.

Flere er imidlertid bekymret for at worldchess.com ikke vil være i stand til å takle all verdens nettrafikk og at siden derfor vil bryte sammen. Det er likevel lite som tyder på at AGON vil endre sitt standpunkt, som ble gjort kjent bare dager før turneringsstart i Russland.

Hele Norges coronakart