Sjansefattig og målløst

Erik Hoftun var banens ener da Norge spilte 0-0 mot Tunisia. Tore André Flo måtte tidlig ut med skade.

Tore André Flo var to ganger veldig nær å gjøre slutt på sin langvarige måltørke i landslagsdrakt, men han måtte ut med skade etter å ha blitt stemplet stygt av keeper et kvarter ut i kampen. Det kan betraktes som det 11. forfallet i Nils Johan Sembs tropp, og sett i det lyset var det en sterk norsk prestasjon.

Erik Hoftun var banens klare ener, og sterkt delaktig i at VM-klare Tunisia brukte 77 minutter (og åtte spillerbytter) på å få til noe som lignet på en sjanse. Den kom på et frispark fra Zoubeir Baya som Thomas Myhre så ut til å ha kontroll på. Ballen smøg seg rett utenfor stolpen.

Norge hadde tre sjanser, og de var større. Laget burde også vært flinkere til å utnytte et skuffende svakt og til tider kaotisk tunisisk forsvarsspill, men iallfall klarte det reservepregede laget å forsvare Norges ypperlige statistikk mot afrikanske motstandere. Norge er fortsatt ubeseiret etter den 12. kampen.

Uheldige Flo

Norge åpnet klart best, og satte et vaklende tunisisk forsvar på prøver helt fra start. I løpet av det første kvarteret løp Tore André Flo seg til to kjempesjanser som burde gjort slutt på hans langvarige måltørke i landslagsdrakt.

Flo spilte fra start for første gang på halvannet år. Om han hadde scoret sitt første landslagsmål på to og et halvt år og 19 kamper, ville det sannsynligvis vært det beste utbytte Norge kunne fått fra en slik kamp. I stedet vokste tørketiden til 1073 minutter, før Flo måtte ut med en ekkel skade.

I det 8. minutt sviktet Tunisias offsidefelle på et langt frispark fra Thomas Pereira, og Flo kunne ta ned ballen bak forsvaret. Han burde kanskje lobbet, men valgte å skyte lavt, og keeper Chokri El Ouaer blokkerte.

Keeperen pådro seg en liten skade da de støtte sammen, men sju minutter senere tok han hevn. Da nikket Trond Andersen fram til Flo mens forsvaret var på vei ut, og nordmannen var alene gjennom igjen. Denne gang lobbet han, og da ballen fløy mot stolpe-ut i krysset fikk han keeperens knotter i låret.

Slapp rødt

Den meritterte målvakten burde vært sendt rett i dusjen for den forseelsen. Med hull i kortboksa og stor blødning under huden fikk Flo behandling bak mål mens Tunisia spilte seg inn i kampen igjen mot ti nordmenn. Men hjemmelaget var helt tannløst forover, og skapte ingenting.

Det gjorde ikke Norge heller, etter at Harald Martin Brattbakk kom inn på Flos plass. Men Tunisia slapp billig da Brattbakk spilte ballen forbi midtstopper Radhi Jaidi og føk forbi ham. Tuniseren holdt ham igjen, og fikk bare gult kort for det. Prøver han seg på noe slikt i VM, ryker han garantert ut med rødt kort.

«Vokt dere for å falle i søvn på tribunen», skriver det franske fotballbladet Onze om Tunisia i sitt VM-magasin. Ut fra onsdagens forestilling er det en reell advarsel, for hjemmelaget imponerte ingen.

Ugjennomtrengelig

Publikum begynte å pipe mot sine egne i det 40. minutt, da en lovende overgang endte i en tversoverpasning som gikk ut over sidelinja. Norges bakre firer lå som en ugjennomtrengelig mur foran Thomas Myhre, som hadde lite å gjøre. Det endret seg ikke da Henning Berg ved pause overlot plassen til Bård Borgersen og kapteinbindet til Erik Hoftun.

Også backene Alexander Aas og Thomas Pereira bidro positivt i Norges klart beste lagdel. Framover på banen var det mye mer variabelt.

Etter pause overtok Sigurd Rushfeldt spissrollen, mens Brattbakk inntok venstre flanke. Rushfeldt hadde Norges og kampens tredje målsjanse da han skjøt hardt i det 59. minutt. Keeper El Ouaer avverget med et tigersprang.

Thomas Myhre måtte gjøre sin første redning fem minutter før slutt, på en skummel stuss etter frispark, men Tunisia har lite å hente i VM om laget ikke har mer å by på enn det viste onsdag. Med to-tre unntak var det sitt beste lag vertene viste fram.

(NTB-Sjur Natvig)

SKADD:</B> Tore André Flo måtte ut med skade. Foto: Heiko Junge, SCANPIX