Sjanseløs mot galskapen

BISLETT (Dagbladet): Norge- Mexico 5-2. - Etter det jeg så i denne kampen er det ikke mulig å vinne VM, sier Drillo. Og: - Vi vet også at vi ikke er verdens beste fotballag. Men den ansvarshavende i gummistøvler, som brukte natta etter 5-2 til å fjerne seg fra koket og oppsøke den rolige fjellheimen på Vestlandet, er sjanseløs mot opinionen. Fordi nasjonal fotballgalskap er en stemning uten fornuft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da Drillo var direkte inne i TV-sporten onsdag kveld, hang folket ut av vinduene fra de øverste etasjene i bygårdene rundt Bislett. Til et voldsomt stereotrøkk fra «We are the champions» hylte de Drillo er best, Drillo er konge, Solskjær til VM, Strand til VM, Terje Svabø til VM(!) - alle til VM. Og der satt han, den lille, med en mikrofon i handa og prøvde å sende verbale fag-isbiter ut til de tusen hjem.

Snakk om å prate med seg sjøl.

Norges ører har aldri vært døvere.

Kaster på køl

Mexico kom til Bislett som fjerde nasjon på den rykende ferske FIFA-rankingen. De ble knust av Drillos på sjuendeplass. Det hører sjølsagt med til historien at Bislett er bånn, at vi var forberedt og hadde store fordeler, og at spillestilen er skreddersydd for uhyppa potetåkre. Men det forteller ikke alt.

Og:

Det er resten av eventyret folket vil høre.

- Vi spilte en luftkamp, og de slo oss helt greit, sier Mexicos trener Manuel Lapuente. Det er en korrekt observasjon. Og når han ikke er villig til å klage på baneforholdene, men i stedet sier at all trening hjelper før et VM, kaster han på litt køl han også. På bålet Drillo ikke er i stand til å slokke.

- Det er viktig å se denne kampen i en sammenheng, sier Drillo. - Vi var flinke til å ta konsekvensene av banestørrelsen og underlaget. Og når vi presset dem høyt, som vi gjorde i begynnelsen av begge omgangene, så fungerte det veldig bra.

Ikke rettferdig

Drillos hovedoppgave er nå å sy sammen VM-troppen. Og det som er helt sikkert er at meget gode fotballspillere blir nødt til å være hjemme.

- Jeg har mine inntrykk, grunnlaget blir bedre for hver kamp, men det blir også vanskeligere, sier Drillo. - Jeg er også klar over at bedømmelsesgrunnlaget etter denne kampen ikke er rettferdig for alle. Men jeg er fornøyd sjøl om jeg ikke har fått krystallklare svar.

Avgjørende for VM-suksess er at Drillos holder seg til stilen. Det betyr at støttepasningene som rir treneren som ei mare, skal og må vekk.

- Forferdelig, sier Drillo. - Vi får trøbbel i enkelte situasjoner, prøver å finne på gode løsninger og så blir det bare enda verre. Og det er mitt ansvar at spillerne ikke får beskjed om å skjerpe seg i løpet av kampen.
- Jeg tar skylda og jobber med saken.

Truer med slegge

Bakoverballene som ble slått på Bislett skal videopresenteres uten kommentarer i Molde. Holder ikke det - hvilket betyr at spillerne ikke ser faren - sier Drillo at han vil bruke slegge.

- Men de skjønner det nok sjøl. Når jeg viser støttepasningene på video, som etter Danmark-kampen, så ser spillerne det med en gang. Og derfor trenger jeg ikke å si noe. Akkurat det er et godt tegn.

Alle kan score

Et bedre tegn er at Drillos framstår som det laget på kloden med flest potensielle målscorere. Mot Mexico scoret fem mann - deriblant begge midtstopperne.

- Det har med stilen å gjøre, sier Drillo. - Vi spiller en forfinet utgave av spark og løp. Og i motsetning til mange andre så ser jeg det effektive og ikke det primitive i spillestilen. For vi vet hva vi skal gjøre og slår ikke ballen i blinde og sier lykke til.

- Når oppspillene kommer, er det med presisjon og følelse.

Den følelsen som sitter i maven, forteller Drillo at han nok en gang må skru på de kaldeste dusjene. Grunn: Spillerne lar seg nemlig påvirke av omgivelsene.

Lykke til, Drillo

- Nok en gang må jeg få folk ned på jorda. En av de viktigste oppgavene mine nå er å fortelle spillerne hvor gode eller dårlige de er. Og så må jeg prøve å lette litt på det trykket som er rundt enkelte. Som overfokuseringen på Ole Gunnar Solskjær. Den bekymrer meg, og jeg synes det er dårlig gjort at det blir så mye på han.

Oppstyret er altså en uting. Alt det andre ser ut til å gå av seg sjøl. Og hvor mange fingrer Drillo er nødt til å stikke i jorda for å beholde fatningen i laget er det store spørsmålet.

Når Terje Svabø forelås til VM er det bare å ønske lykke til med dempingen av forventningspresset.

<B>GALSKAPEN STARTER:</B> Roar Strand fyrer løs og sender Drillos i ledelsen mot Mexico. Før VM-festen er i gang og foran TV-skjermene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer