- Sjanseløs uten kosttilskudd

Monica Valen hevder toppsyklister må bruke kosttilskudd for å hevde seg i toppen. - Jeg ville vært sjanseløs uten, sier Valen til Telemarksavisa.

Valens utspill har fått lederen i Telemark Idrettskrets, Kjell-Gunnar Dahle, til å heve pekefingeren.

- Ligg unna kosttilskuddene, Monica, og spis vanlig norsk mat, sier Dahle.

Monica Valens utspill kommer etter kosttilskuddsdebatten som har herjet etter Sydney-OL.

Valen har ifølge Telemarksavisa brukt det tyskproduserte kosttilskuddet Multipower i mange år. Valen mener at produktet verken er helsefarlig eller utgjør noen doprisiko.

Styremedlem i WADA (det internasjonale antidopingbyrået), Johann Olav Koss, hadde lite til overs for kosttilskuddet i TV-debatten på NRK mandag.

- Koss og Dahle vet ikke hva de snakker om. Det er umulig å drive sykkelsport på topplan uten å fylle på med karbohydrater og proteiner i konsentrert form, sier verdensmesteren fra Sicillia i 1994.

Ifølge Valen er det avgjørende med inntak karbohydrater og proteiner i sykkeløp med mange etapper på kort tid.

- Etter hver målpassering i et etapperitt bør det skje innen en time. Ellers kan du bare drømme om å fungere i neste dags etappe. Alternativet er å spise middag for 10. Også underveis i rittene må vi ha næring i konsentrert form, sier Valen

Monica Valen følger Olympiatoppens råd ved bruk av kosttilskudd og medisiner.

- De positive prøvene fra OL var en vekker, men jeg har aldri gamblet med kosttilskudd eller medisiner. Det kunne ikke falle meg inn å gå i helsekostbutikker i utlandet, eller bruke noe for sykdom uten at det er klarert med Olympiatoppen.

(Dagbladet.no)