Sjanseløs

Petter Solberg ble frakjørt av lommekjente franskmenn i Monte Carlo.

Petter Solberg (29) er sjanseløs mot erkerival Sebastien Loeb i Rally Monte-Carlo. Franskmannen er lommekjent på de franske fjellveiene og knuser all motstand.

- Prøv å konkurrere mot meg i skogene rundt Spydeberg, da. Det er akkurat det samme for meg mot dem her, sier Petter Solberg med håp om forståelse i blikket.

Sebastien Loeb er CitroYn-føreren som i fjor sloss mot Petter i en sekundstrid til siste fartsprøve om VM-tittelen. Nordmannen vant med ett knepent poeng etter seieren i Wales. Nå hungrer Loeb etter revansj.

- Sebastien har kjørt gjennom disse løypene minst 40 ganger. Han kjenner veiene ut og inn, forteller Solberg.

Loeb, Solberg og de øvrige franske rallyførerne har ikke lov til å trene eller øve med bil på løpsveiene utenom offisielle konkurranser. Men Loeb og co. har en stor fordel med seg i bagasjen. Det franske rallymesterskapet går på de samme veiene som Monte Carlo-rallyet arrangeres. Det betyr at franskmennene kjenner veiene som sin egen lomme etter flere årlige gjennomkjøringer.

- I mye tåke, som det var i dag, merker jeg at franskmennene kjenner veiene mye bedre. Men sånn er det bare, sa Solberg til NTB.

Plass på pallen

Den 29 år gamle franskmannen leder med nesten halvannet minutt på nærmeste rival etter to dagsetapper. Han er irriterende overlegen. Loeb vant fjorårets Rally Monte-Carlo og var storfavoritt foran årets utgave. Han innfrir til fulle foran hjemmefansen.

Sesongåpningen står helt til østfoldingens forventninger så langt. Verken mer eller mindre. 5. plass etter annen dagsetappe var han rimelig fornøyd med.

- Det har gått jevnt og trutt og uten store problemer. I morgen blir det full fokus på å holde bilen på veien. Alltid er det noen som bryter siste dag i Monte Carlo. Det må vi håpe på at skjer nå også. Jeg går fortsatt for en plass på seierspallen, sa Solberg etter lørdagens dagsetappe.

3.31,8 minutter skiller mellom den regjerende verdensmesteren og suverene Loeb når en dagsetappe på fire fartsprøver gjenstår.

- Tre og et halvt minutt er mye, men ikke umulig. Alt kan skje. Se på dagens første prøve - selv om den ble strøket: Jeg tok Duval med halvannet minutt da han valgte feil dekk, minte 29-åringen om lørdag.

Midt i veien

Kampen om plassene på seierspallen blir knallhard. Den belgiske unggutten Francois Duval (23) i Ford-laget er nærmest Loeb, 1.28,7 minutt bak. Så følger hans estlandske stallkamerat Markko Märtin ytterligere 13 sekunder etter, mens finske Marcus Grönholm er treer. Peugeot-stjernen er frakjørt med 1.57,9 av Loeb.

To fartsprøver ble avlyst lørdag på grunn av sikkerhetsmessige årsaker. Også første dag av rallyet måtte arrangøren droppe en fartsprøve på grunn av for mye tilskuere langs veiene.

- Det er ikke til å tro. Folk sto midt i veien, og vi kom oss nesten ikke forbi. Det var køer av mennesker ute i løypa. Da mener jeg det er sikkerhetsmessig det beste at den strykes selv om det var bakdel for meg, sa Petter Solberg.

Under lørdagens første service kokte det litt i Subaru-depotet. Solberg hadde kjørt i stykker et hjuloppheng, og mekanikerne fikk det travelt med å reparere skaden.

- Det var ingen ting, egentlig. Det ble litt stress med å sette alt skikkelig sammen igjen. Hadde ikke de gjort det, ville jeg stoppet på transportetappen og gjort det selv, sa Petter Solberg om den tilsynelatende dramatiske episoden.

(NTB)

SJANSELØS: Petter Solberg tok inn en plass i sammendraget, men har ingen sjanse til å slå ledende Sebastien Loeb.