- Sjanseløse med guttefart

Anette Sagen fløy 174,5 meter under dagens prøvehopp.

VIKERSUND (Dagbladet): Som prøvehopper under dagens renn forbedret Norges nye hopphelt sin personlige rekord med 3,5 meter. Jentene fikk hoppe i fra avsats 28, og var dermed sjanseløse i forhold til å nå over 200 meter. Line Jahr hoppet 141 meter, mens amerikanske Lindsay Van hoppet 171 meter. Svenske Helena Olsson hoppet 151 meter.

I går var sagen svært skuffet over at jentene ikke får hoppe fra de øverste avsatsene. Hun måtte nøye seg med 171 m som lengstehopp. Juryen stoppet effektivt jentenes håp om å passere drømmegrensa på 200 m.

- Snytt for 200 meter

- Vi er sjanseløse med guttefart, og reagerte kraftig da juryen lurte oss i andrehoppet. Da vi gikk opp, fikk vi beskjed om at vi skulle hoppe fra avsats 32. Vel oppe på toppen ble bommen flyttet ned til avsats 26. Det var et slag i trynet, sier Anette Sagen til Dagbladet.

I stedet for å øke, slo hun av sju og en halv meter. Farten gikk ned 1,7 km/timen, fra 104,9 til 103,2.

- Med litt bedre fart hadde jeg hoppet i nærheten av 200 meter. Likevel ble det en drømmedag, den største opplevelsen min i hoppbakken så langt, sier Anette Sagen.

Selv om hun ikke greide å slå verdensrekorden til østerrikske Daniela Iraschko, syntes hun gårsdagen var en stor seier.

- Både personlig, og for jentehoppingen i Norge. Det har vært mye mas den seinere tida, men pressen har hjulpet oss fram. Uten den, hadde vi ikke kommet så langt som vi er nå. Det har vært mye styr, men det har vært verd det, sier hun.

Etter at prøvehoppingen var over, truet jentene med å droppe dagens hopping. De ville ha garanti for større fart, men det vil ikke rennleder Sepp Gratzer gi dem.

- Samme fart i dag

- Jentene får tre-fire luker høyere fart enn gutta. Vi ønsker ikke show i bakken, og stopper ved avsats 26 eller 27, sier Sepp Gratzer.

- Ja vel, da. Jeg synes juryen bør gi oss den farten vi trenger, men hopper vel videre likevel, sier Anette Sagen.

Fortsatt har hun en lang vei å gå som frontfigur i kampen mot gubbeveldet i FIS.

- For kvinnehoppingen betyr ikke det som skjedde i går noen verdens ting. Skiflygingsrenn for jenter ligger veldig langt fram i tid. Skal vi snakke om noen seier, må det være personlig for de fire kvinnelige prøvehopperne, sier Torbjørn Yggeseth.

Mens Anette Sagen fløy 171 og 163,5 meter, hoppet amerikanske Lindsey Van 166 og 152 meter, svenske Helena Olsson 163 og 158,5 meter og Vikersunds Line Jahr 133 og 123 meter.

- Ikke mer prøvehopping

Får Yggeseth det som han vil, kan det gå lenge til neste gang jentene får være prøvehoppere.

- Det blir med denne helga i Vikersund. Vi lager ikke skiflygingsrenn før det er 30 jenter som behersker mammutbakkene, sier Yggeseth.

Motbøren den seinere tida ser ut til å prelle av ham..

- Jeg føler meg som syndebukk i Norge, men vet at stillingen min internasjonalt er styrket, sier Yggeseth.

HISTORISKE JENTER: Line Jahr (t.v.), Lindsey Van, Anette Sagen og Helena Olsson har skrevet skiflygingshistorie - kanskje ikke på den måten de selv hadde tenkt seg.