SENKET NORGE: Nicklas Bendtner har nettopp lagt på til 2-0 med et skudd fra rundt 20 meter, som Rune Almenning Jarstein nok burde reddet. Men det var ikke keeperens skyld at Norge tapte - Danmark var nemlig best i det aller meste. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
SENKET NORGE: Nicklas Bendtner har nettopp lagt på til 2-0 med et skudd fra rundt 20 meter, som Rune Almenning Jarstein nok burde reddet. Men det var ikke keeperens skyld at Norge tapte - Danmark var nemlig best i det aller meste. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Sjanseløse Norge fikk juling i Parken

Nå trenger vi hjelp for å komme til EM.

• Danmark - Norge 2-0 (2-0)

KØBENHAVN (Dagbladet): Drillo viste tommelen til de norske supporterne før avspark i Parken i kveld, men etter 90 minutter med fotball hadde den norske optimismen og troen på EM-sluttspill fått seg en alvorlig knekk.  

Danmark, som langt på vei ville vært i dødens posisjon med tap på eget gress, taklet presset forbilledlig og fikk resultatet de trengte.

Norge gjorde ingen av delene.

- Vi spiller en dårlig 1. omgang. Det ble vanskelig med det målet rett før pause, og det ble en vanskelig 2. omgang. Danskene var bedre enn oss, sier Drillo til Canal Plus.

- Den andre scoringen er litt spesiell. Vi ligger bra og har kontroll og skal ikke slippe inn sånne mål, sier Drillo.

Danskenes landslagssjef Morten Olsen var en glad mann etter 2-0-seieren.

- Det er fantastisk. Spillerne var gode. Det var utrolig mange gode prestasjoner. Defensivt var vi solide og vi skapte mange sjanser. Bendtner scoret to fantastiske mål og var avgjørende for oss. Dette økte våre EM-sjanser, sier Danmarks landslagssjef Morten Olsen.

Med 0-2-tap blir veien til EM tung, for nå er danskene forbi oss med én kamp mindre spilt. Om de slår enten Kypros eller Portugal i løpet av sine to siste kamper spiller det ingen rolle hva Norge gjør i siste hjemmekamp mot Kypros 11. oktober - da er danskene foran oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håpet nå er først og fremst at Danmark snubler i begge sine to gjenværende kamper, samtidig som Norge slår Kypros. Det er selvsagt ingen umulighet - men da trengs det et nytt Drillo-mirakel.

Det fikk vi i hvert fall ikke i kveld, mye på grunn av Nicklas Bendtner. Den utlånte Arsenal-spissen banket inn to scoringer bak et vaklevorent norsk forsvar, der særlig venstresida med Espen Ruud og John Arne Riise fungerte meget dårlig.

TOMÅLSHELT: Kjetil Wæhler når ikke fram, og Bendtner setter sitt andre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
TOMÅLSHELT: Kjetil Wæhler når ikke fram, og Bendtner setter sitt andre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

- Nå er jeg glad. Klubbskiftet (fra Arsenal til Sunderland) betyr mye. Det er fantastisk å score mål foran tilskuerne i Parken, sier Nicklas Bendtner.

Moa scoret mot Island på fredag, og fikk en kjempesjanse på 0-0 mot Danmark i første omgang.

- Den satt ikke i dag. Jeg skulle gjerne scoret, for det var en stor sjanse. Vi henger ikke med og får ikke satt presset, sier Moa.

For kaptein Brede Hangeland ble det en tung dag på jobben med to baklengsmål.

- Vi merket at Danmark var bedre enn oss i dag. De spilte godt, mens vi spilte under pari. I dag var Danmark best, og vi får gratulere dem. Så får vi heller sette oss ned å se på feilene vi gjorde, sier Brede Hangeland.

Danmark rett i angrep
Danmark gikk ut i hundre og rystet Norge de første minuttene. Bare flaks gjorde at det ikke sto 1-0 etter sju minutter:

Lars Jacobsen sneik seg inn bak ryggen på en gjennomgående svak Espen Ruud, og var plutselig alene med Rune Almenning Jarstein. Landslagskeeperen rykket heldigvis raskt ut fra streken og hindret marerittstart med en beinparade. Man skulle kanskje tro det var vekkeren Norge trengte, men på den påfølgende corneren var det på håret igjen.

Ballen ble headet på tvers av feltet, Norge var utspilt, og på bakre stolpe kunne Michael Krohn-Dehli bare nikke inn dansk ledelse. Men han kom ikke skikkelig over ballen, og et kollektivt stønn gikk gjennom Parken.

Norge spilte seg godt inn i kampen etter de hektiske åpningsminuttene, og skapte en kjempesjanse etter snaue kvarteret. Til tross for at Danmark-sjef Morten Olsen har terpet og terpet på at man ikke må gi Norge gunstige kontringsmuligheter, var det nettopp det som skjedde da Alexander Tettey snappet ballen på  midtstreken.

Moa-sjanse
Rennes-proffen satte kursen rett mot mål, og vi kom to mot to. Pasningen ble slått til Mohammed Abdellaoue i rette øyeblikk, og med Simon Kjæri ryggen dro Moa seg fri med en god førstetouch. Bare Thomas Sørensen sto i veien for norsk ledelse, men dessverre fikk Moa ballen på den svakere høyrefoten, og Sørensen sto og ventet i det lengste hjørnet der avslutningen kom.

Men Norge hadde i hvert fall yppet seg og sett at danskene var sårbare. Simon Kjær så ut som et svakt punkt i backrekka, ikke minst da Kjetil Wæhlers presise framspill nådde Moa fire minutter seinere. Igjen var stopperen på etterskudd, og han måtte ty til ulovligheter for å stoppe Moa like utenfor egen 16-meter.

De rundt 5000 norske supporterne bak det danske målet ropte på det røde kortet, men fikk bare se det gule, og John Arne Riise traff bare muren på frisparket.

Nå var selvtilliten i ferd med å forplante seg i det norske laget, som både våget og evnet å holde på ballen, mens det var tegn til frustrasjon blant hjemmefansen i Parken.

Typisk nok kom kalddusjen midt i en god norsk periode.

Dennis Rommedahl - mannen Drillo fryktet aller mest da lagene møttes på Ullevaal i mars - timet løpet sitt perfekt inn i bakrommet bak Espen Ruud. Stikkeren kom da den skulle, Norge var utspilt og Kjetil Wæhler var eneste gjenværende forsvarer mot to dansker. Det skal være rått parti, og var det også da Rommedahl trillet ballen ut til Nicklas Bendtner, som bare kunne klemme ballen i mål fra seks meter.

Norge responderte ikke bra på baklengsmålet, det var lite tempo i pasningsspillet og i stedet for "pass and move" var det "pass and stand still".

Norge skapte ingenting
Presset på ballfører var heller ikke bra, noe Norge ble hardt straffet for minutter før pause. Nicklas Bendtner fikk tid og plass av Kjetil Wæhler på rundt 20 meter, og markkryperen fra 20 meter sneik seg forbi Jarstein på det regnvåte gressteppet. Keeperspillet var uansett lite imponerende, for skuddet var ikke lenger bort i hjørnet enn at han nok burde reddet.

Norge gikk til pause i visshet om at de måtte score minst to, men noe av det første som skjedde i 2. omgang var i stedet at Danmark fikk en kjempesjanse til å drepe all spenning.

Brede Hangelands framspill mot Moa gikk klønete i beina på Christian Grindheim, danskene fikk ballen i gunstig posisjon, og yndlingen Christian Eriksen ble spilt gjennom. Vadim Demidov falt av, men rakk ikke fram, og selv om Jarstein var på halvdistanse fikk han slått vekk skuddet mot korthjørnet.

Norge skapte på sin side lite, og de som ventet på John Carew måtte vente en god stund. Faktisk kom Daniel Braaten inn først, for en svak John Arne Riise, da klokka var passert 60 minutter.

Carew kom først inn da 20 minutter gjensto, men det hjalp ingenting. Faktisk var ikke Norge i nærheten av å skape en målsjanse den siste halvtimen, og da kan ingen klage over at danskene ikke vant fortjent.

For det gjorde de til de grader.