Sjanseløse Norge sist i gruppa etter hjemmenedtur mot Italia

Skapte ingenting foran 26 000 optimister på Ullevaal.

Norge - Italia 0-2 (0-1)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Ok, la oss starte med dette: Norge var vel ikke svakere enn (de som så England-kampen) fryktet i EM-kvalikåpningen mot Italia. Dessverre var de heller ikke bedre enn man i fornuftens navn kunne forvente.

Et effektivt Italia gjorde på sin side akkurat det deres pressefolk og supportere forventet: De reiste til Oslo, jobbet inn tre poeng, og tok kommandoen i gruppe H.

Mer illevarslende: Med Bulgaria-seier i Aserbajdsjan og Kroatia-seier hjemme mot Malta, er Norge allerede på etterskudd i kvaliken.

- Vi blir et nummer for små. Det må vi bare erkjenne, sier Per-Mathias Høgmo i TV Norges studio.

- Vi lykkes relativt bra i første omgang med det vi ønsker å få til. Vi presser relativt høyt i perioder, og vinner ballen tilbake i flere gunstige situasjoner. Første omgang er godt gjennomført. I andre omgang strekker vi ikke helt til. Italia vinner fortjent 2-0, sier Per-Mathias Høgmo på pressekonferansen etter kampen.

Greit spill, null resultat La oss starte fra begynnelsen. Norge var gode før start, Ullevaal var mer velfylt enn på årevis med de røde på matta, optimismen rådet jo ved tanken på møtet med en tilsynelatende svekket gruppefavoritt, og jubelen som akkompagnerte oppropet av de elleve norske navnene varmet i septemberbrisen.

Norge var ikke så ille etter at dommer Milorad Mazic blåste i gang, heller.

Ok, italienerne skremte Ørjan Nyland da Simone Zaza ikke nådde fram på en dødlinjereddet ball like foran mål, men nordmennene viste en helt annen selvtillit og evne til å presse motstanderen enn på Wembley for en uke siden.

Spesielt høyresiden virket lovende, Mats Møller Dæhli var så ballsikker som han pleier å være, og med en løpskåt Omar Elabdellaoui bak og ved siden av seg gjorde Cardiff-profilen mye bra.

Likevel var det altså Italia som tok ledelsen.

Det gode offensive presset var totalt fraværende da Anelka-skjeggete Zaza mottok ballen inne i Norges sekstenmeter etter et drøyt kvarter, de norske spillerne sto og måpet mens Sassuolo-spissen la ballen til rette, og da skuddet tok en aldri så liten retningsforandring via hælen til Håvard Nordtveit, var keeper Nyland demotiverende sjanseløs.

Håpløs markeringsjobb Italia skapte ikke mye i første omgang, men Norge skapte mindre. Joshua Kings skudd fra skrått hold - en god ellevemeter over målet - var kanskje det farligste Per-Mathias Høgmo kunne notere i blokka de første 45.

Dessverre liknet det på oppsummeringen også etter hvilen.

Norge gikk friskt ut, virket ikke for affisert av Italias ledermål, men etter 65 minutter sto de likevel ribbet tilbake.

Innbytter Manuel Pasqual fikk herje fritt ute på venstrekanten da Norge ikke klarte å komme seg ut, innlegget hans var kanskje på måfå, men det spilte liten rolle da Leonardo Bonucci fikk flere spaltemeter med plass inne i feltet og brukte dem til å stange inn 2-0 til bortelaget.

All optimisme og tro på poeng forsvant vel der og da, om vi skal være ærlige.

Det var også Italia som var nærmest kampens tredje scoring da gode Simone Zaza traff tverrliggeren etter 77 minutter, og Ørjan Nyland gjorde en strålende redning på returen. Og da Vegard Forren reddet Zazas chip på streken etter 81.

Per-Mathias Høgmos Norge gikk av banen med en halv sjanse, null poeng, og mye arbeid foran seg. Delt sist i gruppa sammen med Malta.

- Tøff kamp - Det er et bra lag, det beste vi kunne møtt. Vi må bare tenke neste kamp. Når de kom var de effektive, og kjappe i bevegelsene og traff på det. Det var noen hakk forskjell. De skapte nok, det gjorde ikke vi, sier Ørjan Nyland til TV Norge.

- Det var en tøff kamp. Det var første kamp i kvalifiseringen mot kanskje den tøffeste motstanden vi møter i kvalifiseringen. Vi tapte for et bedre lag, men jeg synes gutta prøvde og jobba hardt, oppsummerer Joshua King overfor TV Norge.