Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Sjansen er lik null for en positiv prøve.»

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Landslagstrener Svein Tore Samdal og skilege Knut Gabrielsen mener testmetodene for doping under OL er elendig. - Slik det er nå blir det bare mer uro, dritt og lort, sier en opprørt Samdal til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blodprøven som stanset Lazutina i går, gir ingen indikasjoner om hun har brukt ulovlige midler. Som russerne hevder kan det skyldes helt naturlige ting som menstruasjon, diaré eller naturlige svingninger i høyden.

- Folk flest skjønner ikke forskjellen på denne blodtesten og selve dopingtesten, og det er ikke holdbart at vi har et slikt system. Mitt spørsmål er: Hvorfor kan ikke FIS eller IOC innføre samme sikre testmedtode som vi hadde i Lahti i fjor, slik at vi er sikker på å ta dem som jukser? spør Samdal.

Han synes likevel det er greit at russerne ble nektet start i går kveld.

- Ja, for det er en helsetest. Det ville vært uforsvarlig å gå med for høye verdier. Det er synd for russerne, men slik er reglene.

Lege Knut Ganrielsen er enig med Samdal. Han forteller at det er stor usikkerhet rundt disse hemoglobintestene.

- I dag har vi ikke utstyr som kan fastlå verdien til mer enn pluss/minus 0,3 poeng. Det er derfor blodtestene tas to ganger. Uansett er en utøver som nektes start, uskyldig til det motsatte er bevist, sier Gabrielsen til Dagbladet.

- Hvor stor er sjansen for at den høye blodverdien skyldes doping?

- Den tror jeg er lik null. Per i dag har vi ingen indikasjoner på at Lazutina er dopet.

SARKASTISK SMIL: Julia Tsjepalova smiler og gjør ablegøyer til Dagbladets fotograf for å holde motet og humøret oppe etter at hun ikke fikk sjansen til å ta gullet i går.
NEDBRUTT: Larissa Lazutina var helt knust etter dramaet i går. Her får hun trøst av en av de russiske trenerne, mens amerikanske politimenn passer på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!