«Sjansen er lik null for en positiv prøve.»

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Landslagstrener Svein Tore Samdal og skilege Knut Gabrielsen mener testmetodene for doping under OL er elendig. - Slik det er nå blir det bare mer uro, dritt og lort, sier en opprørt Samdal til Dagbladet.

Blodprøven som stanset Lazutina i går, gir ingen indikasjoner om hun har brukt ulovlige midler. Som russerne hevder kan det skyldes helt naturlige ting som menstruasjon, diaré eller naturlige svingninger i høyden.

- Folk flest skjønner ikke forskjellen på denne blodtesten og selve dopingtesten, og det er ikke holdbart at vi har et slikt system. Mitt spørsmål er: Hvorfor kan ikke FIS eller IOC innføre samme sikre testmedtode som vi hadde i Lahti i fjor, slik at vi er sikker på å ta dem som jukser? spør Samdal.

Han synes likevel det er greit at russerne ble nektet start i går kveld.

- Ja, for det er en helsetest. Det ville vært uforsvarlig å gå med for høye verdier. Det er synd for russerne, men slik er reglene.

Lege Knut Ganrielsen er enig med Samdal. Han forteller at det er stor usikkerhet rundt disse hemoglobintestene.

- I dag har vi ikke utstyr som kan fastlå verdien til mer enn pluss/minus 0,3 poeng. Det er derfor blodtestene tas to ganger. Uansett er en utøver som nektes start, uskyldig til det motsatte er bevist, sier Gabrielsen til Dagbladet.

- Hvor stor er sjansen for at den høye blodverdien skyldes doping?

- Den tror jeg er lik null. Per i dag har vi ingen indikasjoner på at Lazutina er dopet.

SARKASTISK SMIL: Julia Tsjepalova smiler og gjør ablegøyer til Dagbladets fotograf for å holde motet og humøret oppe etter at hun ikke fikk sjansen til å ta gullet i går.
NEDBRUTT: Larissa Lazutina var helt knust etter dramaet i går. Her får hun trøst av en av de russiske trenerne, mens amerikanske politimenn passer på.